Početak > Uncategorized > Matica srpska u Crnoj Gori uključuje se aktivno u kampanju za pravljenje Srba (4. februar 2011)

Matica srpska u Crnoj Gori uključuje se aktivno u kampanju za pravljenje Srba (4. februar 2011)

Matica srpska u Crnoj Gori

Č. PRELEVIĆ | 04. februar 2011. 20:46 | Komentara: 2

Osnivanje „ogranka“ novosadske Matice srpske u Crnoj Gori pokrenuće i „probuditi“ intelektualce i doprineti očuvanju srpskog identiteta i kulture

 Prof. dr Drago Perović

Prof. dr Drago Perović

PODGORICA – Osnivanje „ogranka“ novosadske Matice srpske u Crnoj Gori pokrenuće i „probuditi“ intelektualce i doprineti očuvanju srpskog identiteta i kulture.

Potpredsednik Matice i predsednik Društva članova Matice u Crnoj Gori, dr Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, objašnjava za „Novosti“ da je očuvanje kulturnog identiteta Srba prvi zadatak ove organizacije.

Istovetno društvo, inače, osnovano je i u Republici Srpskoj, a predstoji i sličan način organizovanja Srba u inostranstvu.

Već pola godine posle osnivanja pokazalo se da postoji dobro raspoloženje da i ovaj deo Matice dobije široku „kadrovsku bazu“, jer su se mnogobrojni naučnici i kulturni stvaraoci već uključili u rad.

– Osnovali smo pet odeljenja: za jezik i književnost, istoriju, umetnost, društvene i prirodne nauke, kao i odbor za prosvetu i medije – kaže dr Perović. – Šezdesetak do sada uključenih članova društva čine ljudi sa univerziteta i eksperti u raznim oblastima, pa verujem da će i ciljevi koje smo postavili biti lako ostvarljivi.

NAUČNI SKUP
UVELIKO teku pripreme za naučni skup pod imenom – „Srpstvo nekad i sad“. Da je tema aktuelna, pokazuje i „podnaslov“ tog simpozijuma – „Suprotstavljanje asimilaciji i put opstanka srpskog naroda“.

Društvo će se baviti i izdavaštvom i štampati reprint izdanja starih knjiga, ali i izdavati nove.

Od marta, slede konkretni projekti. Tako će uskoro svetlo dana ugledati fototipi „Čitanke za drugi razred osnovnijeh škola“ iz 1897, „Srbskog bukvara“ iz 1836. i drugih udžbenika koji su bili u upotrebi u Crnoj Gori na početku 20. veka.

Među novim izdanjima svakako će sa velikom pažnjom biti dočekana knjiga dr Jelice Stojanović o jezičkoj situaciju u Crnoj Gori u ovom veku, a položaju srpskog jezika biće posvećen i prvi broj časopisa „Jezik i književnost“ koji bi iz štampe trebalo da izađe do kraja ovog meseca.

– Mi smo, prosto, kulturno-naučna institucija čiji cilj je da širi, razvija i čuva srpsku kulturu – kaže dr Perović. – Planiramo organizovanje okruglih stolova, pozorišnih predstava, izložbi, koncerata… Verujemo da nećemo dugo biti samo „nevladina organizacija“, nego u dogledno vreme dobiti status kao, recimo, Matica crnogorska, čije aktivnosti finansira država.

Zasada, crnogorski deo Matice finansiraće se kao i druge NVO – konkurisanjem sa konkretnim programima kod države, sponzora ili međunarodnih organizacija. Uz sedište u Podgorici, smešteno u iznajmljenom poslovnom prostoru, Društvo će uskoro formirati i izdavački centar i biblioteku u Nikšiću.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html%3A317915-Matica-srpska-u-Crnoj-Gori

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
 1. Branko
  april 14, 2011 u 8:43 pm

  Pozdravljam osnivanje ogranka u Crnoj Gori, koji doživljavam kao dobar iskorak u nastojanju da se očuva srpski identitet i kultura na ovim prostorima.

 2. Njemanja
  april 16, 2011 u 11:37 pm

  Jako me raduje sto se osniva matica Srpska u CG puno hvala ljudima koji su zapoceli projekat. Velika stvar za Srpsku kulturu i Knizevnost a ovim divnim projektom se daje sansa da u duhu mira i ljubavi oni koji su manipulacijama udaljeni od svoje Srpske kulture vrate se svojim korenima i svojoj kulturi koja je jako ljepa i bogata. Jos jednom puno hvala na ovom predivnom projektu s vjerom u Boga nadajmo se da ce projekat biti uspjesan da sacuvamo nasu kulturnu bastinu koju nam je Njegos, Copic i ostali ostavili u nasledstvo da prenosimo sa koljena na koljeno poz svima pomaze Bog braco i sestre cao

 1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: