Početak > Uncategorized > sastanak Borisa Tadića sa „Srbima u regionu“ (08. februar 2011)

sastanak Borisa Tadića sa „Srbima u regionu“ (08. februar 2011)

Politika – Utorak, 08. februar 2011. godine

SNP „nije pozvana“ na sastanak Borisa Tadića sa „Srbima u regionu“

Veliko srpsko predavanje o popisu bez Milića

PODGORICA – Srpski mitropolit Amfilohije (Radović) otputovao je sinoć u Beograd na sastanak Borisa Tadića i „predstavnika Srba iz regiona“. Odlazak u glavni grad Srbije na sastanak „Saveta za odnose sa Srbima u regionu“ najavili su predstavnici ovdašnjih prosrpskih stranaka. Za razliku od prvog sastanka ovog tijela države Srbije, održanog 24. decembra 2009, danas u Beogradu neće biti predstavnika Socijalističke narodne partije. Kažu da nijesu dobili poziv.

Više srpskih analitičara reklo nam je da ne želi unaprijed da govori o skupu. Srpska vlada navodi da će jedna od tema biti popis. Državna televizija Srbije je sinoć javila u Dnevniku da „se procenjuje“ da su predstojeći popisi u Crnoj Gori i Hrvatskoj „jedni od najvažnijih u istoriji“ jer će prvi put od raspada Jugoslavije biti poznat broj Srba u regionu.

Predstavnici crnogorske opozicije koji će prisustvovati sastanku pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije očekuju razgovore o popisu u Crnoj Gori

PODGORICA, BEOGRAD – Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije (Radović) prisustvovaće sastanku Savjeta za odnose sa Srbima u regionu koji se, pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Borisa Tadića, organizuje danas u Beogradu. Iz Crne Gore odazvali su se još, kako su ranije i najavili, lideri Nove srpske demokratije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke Andrija Mandić, Predrag Popović i Ranko Kadić. Lider SNP Srđan Milić nije otputovao u Beograd, jer ta stranka, kako je saopšteno, nije dobila zvanični poziv za ovaj događaj. Milićevo prisustvo se očekivalo, jer je on prije nešto više od godinu sa Mandićem, Popovićem i Kadićem na poziv Tadića prisustvovao sastanku u Beogradu povodom stupanja na snagu srpskog zakona o dijaspori.

Nova, NS i DSS današnji odlazak u Beograd tumače kao legitiman čin, dok iz vladajućih DPS i SDP poručuju da prosrpske stranke na ovaj način još jednom potvrđuju da žele da se Crnom Gorom upravlja izvan njenih granica. DPS i SDP smatraju da se na ovaj način vrši još jedan suptilni pritisak na nezavisnost Crne Gore i nastavlja žestoka kampanja uoči popisa. Iz Nove, NS i DSS ističu da su dobili poziv za ovaj skup i da je njihov odlazak u Beograd i logičan i moralan čin.

Kadić: Ništa neobično

Posebnu političku dimenziju ovom događaju daje predstojeći popis u Crnoj Gori, iako su to pokušali da negiraju pojedini opozicioni predstavnici. Lider DSS Ranko Kadić otvoreno je kazao za da će se u Beogradu razgovarati i o toj temi.

– Za nas u DSS Srbija je apsolutno matična država. Srbija kao najveća država Srba ima pravo po Ustavu da vodi računa o Srbima van Srbije. Tu ne vidim ništa čudno, ništa neobično. Za nas je legitimno pravo nas Srba iz Crne Gore da idemo na razgovore sa predsjednikom Srbije – kazao je Kadić za RSE.

Srbi sebi da pomognu

Potpredsjednik Nove Goran Danilović kaže da ne očekuje miješanje Srbije u predstojeći proces popisa stanovništva.

– Nova ne očekuje da Srbija pomogne Srbima u Crnoj Gori da se nacionalno izjasne kao Srbi. Srbi treba da pomognu sami sebi, a Crna Gora je država u kojoj smo mi ravnopravan konstituent, autohton narod koji svojim građanima treba da omogući da se izjasne onako kako se nacionalno osjećaju – navodi Danilović.

Glava u Beogradu

Miodrag Vuković iz DPS tvrdi da je pozadina sastanka koji organizuje Tadić nastavak žestoke popisne kampanje.

– Na ovaj način Srbija pokazuje da nije još dosanjala svoje propale snove, a crnogorska opozicija da joj je još glava u Beogradu – kazao je Vuković.

Portparol SDP Raško Konjević, takođe, smatra da Srbija nije odustala od svojih paternalističkih namjera.

– Paradoksalno je i da predstavnici crnogorske opozicije prije odlaska u Beograd ističu da poštuju Ustav Srbije, ne vodeći računa da li takvim postupcima griješe o Ustav države u kojoj žive – istakao je Konjević.

Došao i Dodik

Sjednici Savjeta za odnose sa Srbima u regionu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dok su iz Crne Gore i Republike Srpske na skup otišli političari, Srbe iz Makedonije i Slovenije predstavljaće tamošnji predsjednici srpskih kulturnih društava i nevladinih organizacija.

Bez srpske medijske pažnje

Za razliku od crnogorskih, srpski mediji su današnjem sastanku srpske dijaspore posvetili vrlo malo pažnje. Pobjeda je juče kontaktirala sa srpskim analitičarima Đorđijem Vukadinovićem, Slavišom Orlovićem i Dušanom Pavlovićem, koji su nam saopštili da nijesu uopšte upoznati da se Srbi iz dijaspore sastaju. Profesor beogradskog fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da bi bilo dobro da se ne dramatizuje posjeta crnogorskih političara Beogradu.

– Treba imati posebnu osjetljivost na takvu vrstu skupova ukoliko to ne bude sada iskorišćeno za tumačenje da postoji neka vrsta pritiska i da se problematizuju neke mjere po kojima će se obavljati popis stanovništva u Crnoj Gori. Mislim da nešto što je dio uobičajene stranačke komunikacije sa odgovarajućim ministarstvima u Srbiji ne bi trebalo tumačiti kao posebnu vrstu pritiska – kazao je Stojiljković.

On, na drugoj strani, ističe da je autonomno pravo Crne Gore da utvrđuje zakonske procedure tako važnih pitanja za odnose dvije zemlje, pa i u regionu, kao što je popis stanovništva, u kojem je je jedna od ključnih odrednica nacionalna struktura.

– Treba to pustiti tokom koji ide i ne dramatizovati političku instrumentalizaciju tog događaja – ocijenio je Stojiljković.

Državna televizija Srbije objavila je sinoć u najavi dnevnika da su predstojeći popisi u Crnoj Gori i Hrvatskoj „jedni od najvažnijih u istoriji“ jer će „prvi put posle ratnih zbivanja, migracija i raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore“ biti poznat broj Srba u regionu.

Instrukcije srpskog ministra dijaspore Srećkovića

Popis stanovništva, ne samo u Crnoj Gori, nego u zemljama regiona, glavna je tema jučerašnje izjave srpskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića.

Na sajtu tog ministarstva dan prije sastanka dijaspore, slučajno ili namjerno, objavljeno je saopštenje u kojem se ističe da je popis stanovništva u državama regiona u kojima žive Srbi – u Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – veoma važan, jer će se saznati približno tačan broj Srba koji žive na prostoru Zapadnog Balkana.

– Očekujemo da se u svim zemljama u regionu gdje se ove godine održava popis stanovništva omogući slobodno izjašnjavanje građana po pitanju nacionalnosti, i to kako je već praksa u razvijenim demokratskim državama i po svim međunarodno prihvaćenim standardima. Očekujemo, takođe, da se naši sunarodnici u zemljama regiona na tom popisu slobodnom voljom izjasne kao pripadnici srpskog naroda, čime bi se utvrdio tačan broj Srba u tim zemljama, zaštitio nacionalni identitet i određena prava predviđena Zakonom o zaštiti nacionalnih manjina. Kolektivna prava našeg naroda u tim zemljama zavisiće upravo, u velikoj mjeri, i od ukupnog broja onih koji se popišu kao pripadnici srpskog naroda – ističe ministar Srećković.

SNP: Popis je statističko pitanje

PODGORICA – Socijalistička narodna partija saopštila je sinoć da su svi odgovorni za stvaranje uslova da predstojeći popis stanovništva u crnoj Gori ne bude političko, već statističko pitanje.

Iz te partije poručuju da je „vrijeme da se nikome ne dozvoli da utiče na slobodnu volju građana da odgovore na sva pitanja, pa i identitetska“.

– Trenutno se nameće samo jedno pitanje – da li, konačno, Crna Gora može preskočiti i ovaj civilizacijski prag. Pošto je do popisa ostalo malo više od mjesec, odgovornost je svih da obezbijede da popis ne bude političko, već statističko pitanje – navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije dostavljenom medijima.

SNP proziva Demokratsku partiju socijalista da je samo “vodonoša jednoj maloj socijal-nacionalističkoj struji u vladajućoj koaliciji”.

– Individue bez vlastitog ega, i sa očajničkom potrebom da pokušaju progovoriti nešto pametno, što uvijek završi fijaskom, ne mogu biti ozbiljan razlog za bilo kakav komentar – navodi se u saopštenju SNP.

Socijalističku narodnu partiju, kako navode, „čudi što se predsjednik Demokratske partije socijalista ne oglašava i jasno kaže zašto na terenu njegovi aktivisti sprovode kampanju kao da su izbori“.

Tadić pozvao i srpska udruženja iz Hrvatske

ZAGREB – Predsjednik Srbije Boris Tadić iz Hrvatske je na sjednicu Saveta za odnose sa Srbima u regionu pozvao tri organizacije – Samostalnu demokratsku srpsku stranku, te Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, kazao nam je predsjednik SNV-a i potpredsjednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac. Riječ je o tri organizacije koje djeluju praktički zajedno, SNV i ZVO su vrlo bliske SDSS-u dr. Vojislava Stanimirovića, a premda u Hrvatskoj postoje i druga udruženja Srba ni jedno drugo nije pozvano na sastanak u Beogradu. Simptomatično je i da će na čelu delegacije na sastanku u glavnom gradu Srbije biti baš Stanimirović. Bilo je, istina, predviđeno da u Beograd putuje i Pupovac, ali se termin sastanka poklopio s konferencijom o provedbi Daytonskog sporazuma koju u New Yorku organizira bivši američki predsjednik Bill Clinton, a Pupovac na konferenciju ide u pratnji hrvatskog predsjednika dr. Ive Josipovića.

– Ovakav sastav delegacije uobičajen je kad su u pitanju sjednice ovoga Savjeta, kazao nam je Pupovac.

I. Profaca

Srpski popovi podučavaju crnogorske medije i političare

CETINJE – Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su da ne razumiju razloge iz kojih je njihov nelegalni objekat na vrhu Rumije postao „jedna od glavnih političkih, društvenih i medijskih tema u Crnoj Gori“.

– Sa nevjericom i iznenađenjem je konstatovana najnovija anticrkvena kampanja u Crnoj Gori, u kojoj učestvuje jedan broj medija i pojedinaca iz vrha vlasti – navodi se u saopštenju sa sastanka srpskih sveštenika u Crnoj Gori.

Srpski popovi javne zahtjeve političara i medija za poštovanje zakona nazivaju „najnovijom anticrkvenom kampanjom“ koja je „u izvjesnoj vezi sa predstojećim popisom stanovništva u Crnoj Gori“.

Srpska crkva navodi da ona ne poziva na mržnju i da ne destabilizuje našu zemlju.

– Neistinito je i zlonamjerno tvrditi da Pravoslavna Crkva srpska poziva na mržnju i sve takve optužbe su odbačene kao klevetničke i lažne… Crkva se ne bavi priznavanjem ili nepriznavanjem država i njihovih institucija, već spasenjem ljudskih duša. Ne bori se ni protiv koje države, niti bilo kog naroda. Velika je neistina da je u Crnoj Gori ona na bilo koji način uključena u destabilizaciju ili rušenje današnje Crne Gore – navodi se u saopštenju sveštenika i mitropolita Srpske pravoslavne crkve koje prenosi njihova agencija Svetigorapres.

S. K.

Dušanka Ćirović, Srđan Kusovac
Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: