Početak > Uncategorized > Srpske stranke iz Beograda išle u Beograd 8. februara ’11. na dogovor sa predsjednikom Srbije Tadićem pred popis

Srpske stranke iz Beograda išle u Beograd 8. februara ’11. na dogovor sa predsjednikom Srbije Tadićem pred popis

BORIS TADIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SRBA IZ REGIONA, GORAN DANILOVIĆ PORUČIO UOČI POPISA U CRNOJ GORI

Slika

Da je Srba manje, ne bi brinuli gdje idemo

~Skup kod Tadića naprosto je civilizacijski iskorak. Kao što i sve druge nacije i narodi sarađuju međusobno tako radimo i mi Srbi, i to je sve zasnovano na poštovanju svega onoga što nam je važno, ali i integriteta zemalja iz kojih dolazimo – istakao Pred Predsjednik Srbije Boris Tadić i predstavnici Srba iz regiona ocijenili su juče da je neophodno da srpski narod u susjednim zemljama uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji. Povod za održavanje sastanka bila je nedavno usvojena Strategija očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i analiza situacije u ovim zemljama uoči predstojećeg popisa stanovništva. Popis stanovništva ove godine biće održan u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Mađarskoj i Rumuniji.
Iz Crne Gore sastanku u zdanju Predsjedništva na Andrićevom vencu prisustvovali su potpredsjednik SNP-a Radoman Gogić, zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović, predsjednik DSS-a Ranko Kadić, predsjednik NS Predrag Popović, lider vanparlamentarne DSJ Zoran Žižić i Vladimir Božović, predstavnik Matice srpske – Društvo članova u CG. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Mađarske, kao i ministar za dijasporu Srđan Srećković.
Kako je saopštila Pres-služba predsjednika Srbije, Tadić i njegovi sagovornici su na jučerašnjem sastanku razgovarali o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredjeljenju države Srbije za politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.
– Nama je danas ovdje bilo mjesto – izjavio je za „Dan“ Goran Danilović poslije sastanka kod predsjednika Srbije.
Danilović je istakao da je pojedinim medijsko-političkim krugovima problem broj Srba u Crnoj Gori, kojih ima 32 odsto.
-Da nas ima manje, ne bismo se brinuli toliko gdje idemo i s kim pričamo – rekao je Danilović.
On je ocijenio da je dobro što postoji ustavna obaveza predsjednika Srbije da makar jednom godišnje razgovara sa Srbima iz regiona.
– Mi iz Crne Gore nijesmo ni po čemu specifični u odnosu na Srbe iz ostalih dijelova regiona – naglasio je zamjenik predsjednika NSD.
Upitan da li je popis stanovništva bio jedan od ključnih aspekata sastanka, Danilović je odgovorio da je i tokom susreta u zdanju Predsjedništva ukazano da je to „jedno od pitanja koje predstoji“.
– Čini mi se da bismo svi u regionu voljeli da popis bude samo stvar državne administracije, statističko pitanje, a još uvijek je rano za ocjenu kakav će on biti u pojedinim državama regiona. Svi pratimo iz različitih pozicija aktivnosti vlasti. Nijesmo bili nešto posebno frustrirani tom temom, jer se moglo i moralo raspravljati o raznim stvarima, ali nijesmo je, naravno, ni zaobišli, u smislu da je to važna stvar, ne samo za Srbiju i Srbe u regionu, već i za sve države i narode regiona – rekao je Danilović i dodaje da je na Andrićevom vencu bilo lijepo druženje, uz razmjenu mišljenja politički odgovornih ljudi koji reprezentuju srpski narod u cijelom regionu.
Lider NS Predrag Popović smatra da je skup predstavnika srpskog naroda ustanovljavanje dobre prakse koju je pokrenuo predsjednik Srbije i ističe da su razmatrana sva pitanja koje opterećuju Srbe u regionu.
– Jednodušan zaključak skupa je da je ovakvo okupljanje najbolja poruka i podstrek svim našim sunarodnicima da sačuvaju svoj nacionalni identitet, pismo, vjeru. Što se predstojećih popisa tiče, složili smo se gotovo u potpunosti, bar kada su u pitanju stranke iz Crne Gore, da svojim ponašanjem ne doprinesemo tenzijama, što je očigledna namjera pojedinih režimskih stranaka, tačnije nekih njihovih ekstremnih dijelova. Svi moramo aktivno da učestvujemo u cijeloj toj priči kako bismo spriječili eventualne manipulacije od strane onih koji su im skloni i zaštitili svoj nacionalni identitet, ime i institucije koje su nam važne da opstanemo kao narod, jezik, ćirilicu, našu crkvu. Sve smo zapravo odlučili suprotno od onoga što su drugi očekivali da ćemo da uradimo i mislim da će ovo biti najbolja poruka, posebno onim zlonamjernima, koji su cijelu ovu priču bojili onim s čime ona nema nikakve veze – objašnjava Popović za „Dan“.
On kaže da je skup srpskih predstavnika regiona kod Tadića naprosto civilizacijski iskorak, kao što i sve druge nacije i narodi sarađuju međusobno, čuvaju i unapređuju svoj kulturni, istorijski i svaki drugi profil.
– Tako radimo i mi Srbi, i to je sve zasnovano na poštovanju svega onoga što nam je važno, ali i integriteta zemalja iz kojih dolazimo. S druge strane, ovakav skup je jasna poruka ako se jave tendencije, a u Crnoj Gori ih, nažalost, ima, da nas neko prosto izbriše kao narod i onemogući slobodno izjašnjavanje na popisu, da nas predstavljaju, kao što je to postala praksa u Crnoj Gori od strane pojedinih režimskih stranaka, kao neprijatelja Crne Gore i kao ljude kojima je matična država Srbija, a ne Crna Gora, koju smo upravo mi, tačnije naši preci, utemeljili kroz vjekove – zaključio je lider NS.
Iz BiH su na sastanku bili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, gradonačelnik Prijedora (DNS) Marko Pavić, predsjednik SP RS Petar Đokić, predsjednik SDS-a Mladen Bosić i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz. Iz Hrvatske su došli predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i predsjednik Zajedničkog vijeća opštine Vukovar Dragan Crnogorac.
Za razliku od prošlogodišnjeg okupljanja lidera Srba iz regiona kod predsjednika Srbije, ovogodišnji je protekao bez konferencije za štampu, iako je skup izazvao veliku medijsku pažnju.

M.NjeguŠ

Popović sa ambasadorom Crne Gore
Popović otkriva za „Dan“ da se juče čuo sa ambasadorom Crne Gore u Beogradu Igorom Jovovićem i da su se dogovorili da se danas sretnu i razgovoraju.
– Posjetiću našu ambasadu, čime još jednim simboličnim gestom želim da demantujem sve one koji sve nas predstavljaju u krivom svjetlu i kao nekog ko ne želi dobro Crnoj Gori – ističe lider NS.

Političari i kulturni poslanici
Srbe iz Makedonije predstavljali su predsjednik Centralnog savjeta srpskih organizacija u Makedoniji Dejan Košutić, predsjednik Kulturno-informacionog centra Srba u Makedoniji „Spona“ Milutin Stančić i predsjednik Srpskog kulturno-informativnog i prosvjetnog centra „Vuk Karadžić“ u Kučevištu Bogoljub Ninić.
Iz Slovenije su sastanku prisustvovali predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije Drago Vojvodić i član Srpskog kulturnog centra „Danilo Kiš“ u Ljubljani Petar Damjanić.
Srbe iz Rumunije predstavljao je predsjednik Saveza Srba u toj zemlji Slavomir Gvozdenović, a iz Albanije član Državnog komiteta za manjine Albanije Bledar Bašanović i predsjednik udruženja srpsko-crnogorske manjine „Morača-Rozafa“ Pavle Jakoja.
Sastanku je prisustvovao i predsjednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov.

Gogić bez komentara
Potpredsjednik SNP-a Radoman Gogić obećao je novinaru „Dana“ da će dati izjavu o sastanku kod predsjednika Srbije Borisa Tadića „kada stigne kući za pola sata-sat“. Gogić se, međutim, više nije javljao na novinarske pozive iako je od obećanja proteklo više časova.

Nijesmo manjina

Lider DSS-a Ranko Kadić ocijenio je za „Dan“ da je skup kod Tadića bio uspješan.
– Popis jeste bio jedna od glavnih tema, jer će se održati u nekoliko država, pa i u Crnoj Gori, ali ne i jedina. Zadovoljan sam razgovorima, porukama, razmjenama mišljenja. Vlast u Crnoj Gori je sve ovo pokušala da predstavi kao neku teoriju zavjere, ali to je prolazilo nekada, ali sada ne prolazi. Legitimno je pravo Srba da se odazovu na poziv predsjednika Srbije, koji je po ustavu obavezan da vodi računa o Srbima van Srbije. Za nas Srbe u Crnoj Gori su bitne dvije stvari: da se priprema popis i da ova vlast vrši pritisak i ostrašćenu kampanju protiv nas u Crnoj Gori, kao pokušaj asimilacije srpskog naroda. S time smo upoznali ne samo gospodina Tadića, nego i ljude iz regiona. Međutim, bez obzira na pritisak vlasti, Srbi u Crnoj Gori ne mogu nikako da budu manjina, a mi treba da radimo na tome da barem zadržimo procenat Srba koji je bio na prošlom popisu. Da je Crna Gora demokratska država, to bi bilo statističko pitanje, ali budući da znamo s kim imamo posla, ovo se pretvara u političko pitanje – ističe Kadić.
On kaže da je režimu zasmetalo okupljenje kod Tadića, ali ne i skupovi predstavnika hrvatske države, katoličke crkve, udruženja i hrvatskih partija u Crnoj Gori.
– Njih ima samo jedan posto, i za vlast to nije bio nikakav problem, a ako se Srbi organizuju da štite svoja prava to se ne dozvoljava – ukazuje Kadić.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&datum=2011-02-09&clanak=267407

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: