Početak > Uncategorized > Budimir Aleksić i Ranko Kadić širili propagandu pred Popis (Dan, 10. januar 2001)

Budimir Aleksić i Ranko Kadić širili propagandu pred Popis (Dan, 10. januar 2001)

BUDIMIR ALEKSIĆ UPOZORIO NA POLITIZACIJU PREDSTOJEĆE REGISTRACIJE STANOVNIŠTVA

Popis zavisi od političke volje

 

One koji kreiraju i sprovode kampanju u cilju smanjenja broja Srba na popisu podsjetio bih da asimilatorski procesi ne vode u budućnost, već u prošlost – naglasio je Budimir Aleksić

~Daliborka Uljarević podsjeća na izraženu zabrinutost Evropske komisije i drugih nadležnih međunarodnih institucija za kapacitete Monstata

Dio vlasti želi politizaciju popisa stanovništva u cilju smanjenja broja Srba u Crnoj Gori, ocijenio je juče poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.
On je kazao da vladajuća koalicija ne skriva namjeru da popis iskoristi za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.
– Vlast neprestano govori da je prošli popis stanovništva bio problematičan, a da će izjašnjavanje u aprilu pokazati da u Crnoj Gori ima manje Srba nego što ih je bilo na prethodnom popisu – rekao je Aleksić agenciji Mina.
On smatra da je očigledno da vladajućoj koaliciji smeta što nema većinskog naroda i što je Crna Gora multietnička država.
– Cilj je da broj Srba u Crnoj Gori bude ispod trećine ukupnog stanovništva, a za realizaciju tog nauma vlast će koristiti sva sredstva, uključujući i zloupotrebu podataka sa popisa – tvrdi Aleksić.
Prema njegovoj ocjeni, u javnosti je već prisutna kampanja i propaganda vlasti u cilju smanjenja broja Srba na popisu.
– One koji kreiraju i sprovode takvu kampanju podsjetio bih da asimilatorski procesi ne vode u budućnost, već u prošlost – naglasio je Aleksić.
Popis stanovništva u Crnoj Gori predviđen je za april ove godine.
Izmjenama zakona o popisu stanovništva predviđeno je da se građani izjašnjavaju o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti. Određeno je i da se građani na popisu izjašnjavaju o jezicima koji su prepoznati u Ustavu Crne Gore.
Lider Demokratske srpske stranke Ranko Kadić kazao je da ta partija već duže vremena upozorava da je predstojeći popis jedno od najznačajnijih pitanja za srpski narod u Crnoj Gori.
– Vlast sve vrijeme pokušava da napravi asimilaciju srpskog naroda sa kampanjom koja je kulminirala napadima na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Zato pozivam sve građane Crne Gore da se slobodno izjasne na popisu, posebno Srbe i one koji govore srpskim jezikom – poručio je Kadić.
Iz ugla direktora Centra za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević, predstojeći popis stanovištva, domaćinstava i stanova, koji će se se odvijati simultano u gotovo svim evropskim zemljama, zasigurno predstavlja jedan od najvažnih događaja u ovoj godini, čiji će ishod uticati i na unutrašnju društvenu i političku dinamiku u Crnoj Gori.
– Popis treba da nam donese dokument koji će biti najvažniji kredibilni statistički izvor pojedinačnih podataka o našem stanovništvu, a ne novi izvor manipulacija i tenzija, kao što je bio slučaj sa prethodnim popisima koji su značajno iskorišćeni u dnevnopolitičke svrhe, čime je nanijeta velika šteta – rekla je Uljarevićeva za „Dan“.
Po njenoj ocjeni, imajući u vidu osjetljivost i složenost ovog posla, potrebno mu je pristupiti krajnje profesionalno i objektivno, uz primjenu najbolje i najsveobuhvatnije metodološke prakse.
– Puna je odgovornost nadležnih organa, prije svega Monstata, ali i same Vlade, da se čitav posao sprovede na neupitan način. Ostaje pitanje u kojoj mjeri je Monstat sposoban za ovo, imajući u vidu često izražavanu zabrinutost Evropske komisije i drugih nadležnih međunarodnih institucija za kapacitete Monstata. Dodatno je pitanje da li postoji politička volja unutar same Vlade da se konačno prestane sa politizacijom ovog pitanja i da mu se pristupi na način koje neće otvarati nove podjele ili buditi neke stare, već će pružiti priliku za dalji razvoj društva – kazala je Uljarevićeva.

M.V.-V.R.

Pitanje opstanka, a ne statistike

Predsjednik DSS-a Ranko Kadić rekao je da oni koji pričaju da je popis samo statističko pitanje namjeravaju da ovaj krupni događaj za srpski narod u Crnoj Gori svedu na statistiku. Kako tvrdi, to je pokušaj spinovanja građana. Cilj je, uvjeren je on, da popis proglase nevažnim pa da svaki rezultat predstave kao stvarni odraz volje naroda a ne prisile i straha sa ciljem da Srba bude što manje.
Svi treba da znamo da je predstojeći popis u istoj ravni po značaju kao referendum 2006. godine. Popis je bukvalno ključno pitanje za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Zato nema nijednog opravdanja za priču građana da će ih bilo ko pritiskati ili ucjenjivati. Ovo ne rade ni za jednu stranku niti za bilo koju političku opciju, već za svoj opstanak i svoje potomstvo. Ova vlast je uvijek znala kako se ko izjašnjavao na popisu. Po novom Zakonu o popisu i drugi će moći da znaju kako se ko izjasnio. Samo hrabro i slobodno, građani treba da urade onako kako su uvijek radili njihovi preci – naglasio je on.

Test za demokratizaciju

Popis će biti jedan od važnih pokazatelja u kojoj mjeri je ova vlada spremna za demokratski i profesionalan pristup pitanjima od društvenog značaja, a u kojoj mjeri je i dalje talac partijskih i drugih pratećih interesa, saopštila je Daliborka Uljarević.
Inače, postojao je dogovor ključnih partija o načinu sprovođenja potpisa, ali je zbog protivljenja SDP-a, partije koja nije bila uključena u njegovo sklapanje, došlo do izmjene zakona.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=263099&datum=2011-01-10

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: