Početak > Uncategorized > LIDER NOVE PRENIO LUKŠIĆU DA POPIS NIJE POLITIČKO, VEĆ STATISTIČKO PITANjE (22. jan 2011)

LIDER NOVE PRENIO LUKŠIĆU DA POPIS NIJE POLITIČKO, VEĆ STATISTIČKO PITANjE (22. jan 2011)

LIDER NOVE PRENIO LUKŠIĆU DA POPIS NIJE POLITIČKO, VEĆ STATISTIČKO PITANjE

Niko nema pravo da zastrašuje građane


~Svi, Lukšić, Vujanović, Krivokapić i predsjednici opozicionih stranaka, treba da uputimo apel uoči popisa i skrenemo pažnju da niko neće imati pravo da vrši pritisak na građane, da će to biti strogo kažnjivo djelo, poručio Mandić

 

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić zatražio je juče od premijera Igora Lukšića da pozove građane Crne Gore da se slobodno izjasne o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti na popisu koji je planiran za prvu polovinu aprila.
Nakon razgovora sa Lukšićem, Mandić je naglasio da tražio od predsjednika Vlade da se što prije razgovora sa državnim tužiocem, kako bi se kroz borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije došlo i do krupnih riba.
Ukazujući da je zadovoljan razgovorom s premijerom, lider Nove istakao je da je od Lukšića zatražio isto što od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.
– Isto ću tražiti od svih važnih ljudi, od vjerskih poglavara i kolega koje vode parlamentarne stranake, a to je da ohrabrimo građane da na popisu iskažu svoju nacionalnu, jezičku i vjersku pripadnost. Dakle da Lukšić, Vujanović, (Ranko) Krivokapić i predsjednici opozicionih stranaka, svi uputimo apel uoči popisa i skrenemo pažnju da niko neće imati pravo da vrši pritisak na bilo kojeg građanina, da će to biti strogo kažnjivo djelo, i da ćemo se potruditi svi zajedno da popis protekne u fer i korektnoj atmosferi – izjavio je Mandić.
On je naveo i da mu je Lukšić obećao da će uskoro uslijediti takvo premijerovo obraćanje javnosti. Ocijenio je da će to biti značajno za pripadnike svih naroda u Crnoj Gori, a ne samo za srpski, kako bi se u potpunosti očuvalo multikulturalno, multikonfesionalno i multinacionalno društvo.
– Popis treba da bude statističko a ne političko pitanje. Bitno je da to najvažniji ljudi u zemlji poruče svima na terenu. Da svaki čovjek koji živi u Andrijevici i Beranama, u Herceg Novom, na Cetinju i u Kolašinu, zna da kada dođe popisivač, može slobodno da saopšti ono što jeste i da ne brine da će sjutra zbog toga snositi neke posljedice. Takođe će svako dobiti kopiju tog popisnog lista, kako bi mogao da zna da sve što je saopštio neće biti zloupotrijebljeno i falsifikovano, odnosno da će se koristi u prave svrhe – kaže Mandić.
Rekao je da je sa premijerom Lukšićem razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
– Ponovio sam stav, saopšten prilikom izbora vlade, da ona ima punu podršku opozicije i Nove srpske demokratije, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer je to potrebno danas Crnoj Gori, to je neophodno na njenom evropskom putu za ispunjavanje jednog od sedam uslova Evropske komisije, i svakako da bi se ponovo uspostavio tradicionalni duh – podvukao je Mandić.
On je naveo i da je Lukšiću ukazao na to da se „nakon ozbiljne akcije tužilaštva, u periodu kada je bivša vlada bila u završnoj fazi sa izborom nove vlade stekao utisak da „ta borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, gubi na tempu“.
M.V

Doći do krupnih riba
– Tražio sam da se što prije razgovora sa državnim tužiocem, kako bi se kroz borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije došlo i do krupnih riba. Takve procese imamo u susjednim državama, u Hrvatskoj, Srbiji, u onim zemljama u kojima postoji organizovani kriminal, kao u Crnoj Gori. Ali su te zemlje našle snagu da dođu do najkrupnijih riba, kao u Hrvatskoj, do bivšeg premijera. Važno je da u Crnoj Gori imamo slične procese – naveo je Mandić.

Izjasnite se slobodno
Iz Vlade je poslije susreta Lukšića sa Mandićem saopšteno da je premijer upoznao lidera Nove srpske demokratije sa modelima uključivanja opozicionih partija u organizaciju i kontrolu popisa i sa tehničkim detaljima, koji će obezbijediti transparentnost podataka.
– Zajednički je ocijenjeno da je popis isključivo statistička kategorija i da svi građani Crne Gore na popisu treba da se izjasne slobodno, rasterećeni politike – navodi se u saopštenju iz Vlade.
Oni su se saglasili da dodatnu podršku u sprovođenju procesa treba da daju izjavama i vjerski poglavari u Crnoj Gori.
Lukšić i Mandić su razmijenili mišljenja o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u kontekstu ispunjavanja preporuka iz mišljenja EK.
– Lukšić je istakao da je Vlada u prethodnom periodu radila mnogo u cilju kreiranja adekvatnog zakonskog, institucionalnog i finansijskog okvira na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i da na tom planu očekuje od pravosudnih organa nastavak aktivnosti – istaknuto je u saopštenju.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=264774&datum=2011-01-22

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: