Početak > Uncategorized > NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA UPOZORILA: Pritiskaju uoči popisa (29. 01. 2011)

NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA UPOZORILA: Pritiskaju uoči popisa (29. 01. 2011)

VLADA ZAPOSLENIMA U PLAVU DIJELI UPITNIKE O NACIONALNOJ PRIPADNOSTI, NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA UPOZORILA

Pritiskaju uoči popisa

 

Zaposleni u lokalnoj samoupravi Plava odgovarali su ovih dana na upitnik koji je dostavilo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, radi dobijanja preciznih podataka o manjinskoj zastupljenosti u organima državne uprave, što Nova srpska demokratija komentariše kao vid pritiska na građane uoči popisa stanovništva.
Kako nam je juče saopšteno, ovih dana u Plavu je sprovedena anketa zaposlenih u opštini, gdje upitnik zahtijeva dobijanje određenih podataka – između ostalog, naziv, sjedište i mjesto organa, pol, završena školska sprema, radno mjesto, radno angažovanje i nacionalnost.
U izjavi za „Dan“, Dževat Šarkinović, savjetnik u opštini, zapaža da kad god se radi o važnim životnim stvarima, neko nametne drugu temu – da ispituje ko smo i šta smo.
– Najveći problem na Balkanu, a pogotovo na ovim prostorima, jeste što postoji stalno prepucavanje i dokazivanje pripadništva nekoj naciji – upozorio je Dževat Šarkinović.
Predsjednik Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Milutin Đukanović kaže za „Dan“ da su lokalne vlasti i resorna ministarstva, da su htjeli, odavno mogli saznati nacionalnu strukturu u službama države, organima državne vlasti i lokalne samouprave.
– Ovo što sada rade tumačimo kao vid pritiska na zaposlene kako da se izjasne, i to je u suštini situacija u kojoj se od strane državnih organa sprovodi probni popis. A na to niko nema pravo, jer za dva mjeseca svako će imati mogućnost da se izjasni o svojim nacionalnim i vjerskim osjećanjima – rekao je Milutin Đukanović.
Dževat Šarkinović kaže da je u anketi, usljed ironičnog odnosa prema svemu što se radi, napisao da je Turčin.
– Prvo, na ovim prostorima, antropološki gledano, mi smo jedan te isti narod, bilo kako da se ko zove. Ovdje definicija nacije, ona koju smo bar mi učili, ne zadovoljava elemente nacije. Ovo je jedini prostor gdje su se nacije formirale praktično na vjerskoj osnovi i onda kad me neko o naciji pita zaista me vrijeđa, jer niko ne pita kako živimo, ni imamo li da živimo. Ovdje su svi u nekim taborima, ovaj je Srbin, onaj Crnogorac, te Bošnjak ili Musliman, a za mene je to u suštini jedan te isti narod. I normalno, u tom trenutku kažem da sam Turčin, jer su se Turci na ovom prostoru najduže zadržali, kao dobri turisti i otišli – tvrdi Šarkinović, dodajući „da je ove godine riješio da bude ovako, a za dalje vidjeće“.
On je rekao da ima prava da tako razmišlja, jer i drugi mogu da se pišu, jedne godine ovako, druge onako.
– Jednostavno, na ovim prostorima je nacija nezaposlenih i gladnih, i na to treba obratiti pažnju. Kad bi se ujedinili oko ekonomije, nikakva nacija ne bi bila potrebna. Ne znam koju imaju krajnju namjeru, vjerovatno je i to da zaposlene u ovim državnim organima uoči popisa malo treba zaplašiti, kao „nemoj se pisati ovako ili onako“, jer može da ti bude problematično. Izgleda, treba im većinska nacija. Zato sam se u ovoj anketi pisao Turčin, a drugi put ne znam šta ću – konstatovao je Šarkinović.
M.V.-N.V.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=265966&datum=2011-01-30

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: