Početak > Uncategorized > PREDRAG POPOVIĆ: Popis preči od izbora (25. januar 2011)

PREDRAG POPOVIĆ: Popis preči od izbora (25. januar 2011)

PREDRAG POPOVIĆ POZIVA NA MOBILNOST U ODBRANI VJERE, TRADICIJE I JEZIKA

Popis preči od izbora

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović kazao je juče da je prevashodni zadatak svih stranaka, udruženja i pojedinaca koji se bore za očuvanje istorijskih vrijednosti Crne Gore maksimalna mobilnost u susret novom popisu.
– Imajući u vidu kampanju koja se vodi protiv pravoslavne crkve u Crnoj Gori i njenog prvosveštenika arhiepiskopa Amfilohija jasno je da ekstremni dio crnogorske vlasti želi da novim popisom zaokruži projekat antisrpske Crne Gore. Takva Crna Gora, po mišljenju njenih protagonista, mora prvenstveno da se odrekne pravoslavlja. Uvjereni smo da je u tu svrhu i preduzeta akcija državnog tužilaštva da pokrene prekršajni postupak protiv mitropolita Amfilohija – kazao je Popović.
On je u ime Narodne stranke pozvao pravoslavni narod u Crnoj Gori, bez obzira na nacionalnu, još manje, stranačku pripadnost, „da se okupimo oko svoje crkve i da dostojanstveno, ali i odlučno, odbranimo naše elementarno pravo na slobodno ispovijedanje vjere kojoj pripadamo“.
– Popis je važniji od bilo kojih izbora. Zato naša aktivnost treba da se usmjeri na svakog pojedinca, kojeg duboko vrijeđa svaki nasrtaj na vjeru pradjedovsku. Nebitno je kojoj politici ili stranci neko pripada. To, u ovom trenutku, nije tema. Tema je borba za slobodno ispoljavanje svoje vjere, svog nacionalnog imena, svojeg pisma i jezika – poručuje lider NS-a.
Kako je najavio, u tu svrhu NS će tokom idućeg mjeseca završiti posao oko štampanja popularnog Zbornika o naciji, jeziku i vjeri, koju priprema stručni tim, na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora stranke poznatim publicistom Jovanom Markušem. Zbornik će biti distribuiran na više hiljada adresa, ali i preko stranačkih aktivista NS-a u svim gradovima Crne Gore.
– Pravoslavni narod u Crnoj Gori elementarno je ugrožen postupcima ovdašnjeg režima i zato jedini posao na kojem treba da se maksimalno angažujemo, bez strančarenja i skupljanja političkih poena, jeste aktivno učešće u zajedničkoj kamapanji odbrane našeg vjekovnog identiteta – zaključio je Popović.

V.R.

„Ne zaboravi“

Bjelopoljski odbor Demokratske srpske stranke tokom vikenda je u tom gradu i na seoskom području podijelio 2.000 letaka sa porukom „Ne zaboravi“. DSS podsjeća da se prema Zakonu o narodnijem školama u Knjaževini Crnoj Gori iz 1907. godine u osnovnoj školi između ostalih predmeta učio srpski jezik.
– Predstojeći popis je toliko ozbiljno pitanje da DSS ne može da mu prilazi neozbiljno. Poslije ataka na srpski jezik, Srpsku pravoslavnu crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija, tvrdnje iz vladajuće strukture da je popis statističko pitanje su neozbiljne. U sjećanju su nam još izbori koji su iza nas, kao i referendum i tvrdnje vlasti da je demokratski izražena volja naroda. Koliko je sve bilo demokratski i kako su do volje naroda došli poznato je svima. Naš narod kaže „koga zmija ujede i guštera se plaši“, tako da će DSS u danima koji su pred nama povući još koraka u ovom pravcu – kazao je Vaso Ćetković, predsjednik bjelopoljskog odbora DSS-a, dodajući da je dijeljenje letaka naišlo na veliko odobravanje stanovnika koji će se izjasniti kao Srbi na popisu.

Srbi da se slože

Nevladina organizacija „Stop diskriminaciji“ apelovala je juče na sve Srbe u Crnoj Gori da se odupru pritiscima, ostanu jedinstveni i složni i da ne dozvole da budu proglašeni za nacionalnu manjinu u svojoj državi. Predsjednik te NVO Darko Rašović ocijenio je da je konstantna višegodišnja diskriminacija nad srpskim narodom od strane vladajuće koalicije kulminirala pokušajem rušenja srpskih crkava i pritiskom na Srpsku pravoslavnu crkvu, Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija.
– Pozivom na rušenje crkve na Rumiji pojedinci pokazuju nepoštovanje prema svim građanima koji poštuju Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Podnošenje prijave protiv mitropolita Amfilohija, koji obavlja svoju svetu dužnost gradeći nove, obnavljajući postojeće i braneći od rušenja kulturno-istorijske spomenike, samo je nastavak konstantne diskriminacije nad srpskim narodom u Crnoj Gori – smatra Rašović.
Očigledno je, kako je dodao, da vladajuća koalicija nema podršku srpskog naroda u Crnoj Gori. Tvrdi da se preko državnih organa, sudske i izvršne vlasti vrši pritisak na sve Crnogorce srpske nacionalnosti da zaborave svoju vjeru, svoju braću, jezik i pismo.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=265212&datum=2011-01-25

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: