Početak > Uncategorized > Peco Popović agituje pred Popis (13. februar 2011)

Peco Popović agituje pred Popis (13. februar 2011)

STAV

Ne branite Crnu Goru od Srba

Kako se približava popis, tako se podižu tenzije. Počelo je sa govorom predsjednika parlamenta povodom 180 godišnjice upokojenja Svetog Petra Cetinjskog, a nastavljeno najavom rušenja crkvice na Rumiji. U toj satanizaciji, glavnu riječ ponovo imaju oni mediji, stranke i javne ličnosti, koji su bili najagilniji i prilikom referenduma. Matrica je ostala ista. Srbi su jedini problem, jer nepokolebivo čuvaju svoje nacionalno ime, crkvu i jezik.
Ako je Crna Gora, kako tvrde zagovornici ove svojevrsne medijske histerije, zaista država sa uređenim pravnim i demokratskim sistemom, zar bi se jedan sastanak, na kojem su se za istim stolom našli predstavnici svih Srba, i na kojem je govoreno o našim aktuelnim i životnim problemima, mogao predstaviti kao velika opasnost po Crnu Goru?
Približavanje popisa, smjena rukovodilaca u Republičkom zavodu za statistiku, kao i najava da se ovoga puta ništa neće prepustiti slučaju, otkriva suštinske razloge ove svojevrene medijske satanizacije Srba i Srbije. I što je interesantno, na stvarne izazove, poput skupova o stvaranju „prirodne Albanije“, koja otvoreno zagovara otimanje dijela crnogorske teritorije, ili stvaranja „sandžačke autonomije“, koja obuhata i teritoriju sjeverne Crne Gore, isti ovi mediji, stranke i javne ličnosti, nijesu ni približno reagovale ovako kako to čine nakon pomenutog sastanka, iako se radilo o otvoreno saopštenim namjerama o ugrožavanju teritorijalnog integriteta Crne Gore. Žalim što naš beogradski skup, kojem je predsjedavao predsjednik Srbije Boris Tadić, nije direktno prenošen, jer bi se tako objelodanila sva bijeda njihovih podvala.
Problem ovakve Crne Gore nijesu ni Srbi, još manje Srbija, nego oni koji misle da se njena budućnost može osigurati ako Srbi nestanu iz nje, ili budu svedeni na statističku grešku, nakon čega bi nas sigurno zaštitili kao „bijele – medvjede“, koje pominje i g-din Žarko Puhovski, ilustrujući to primjerom iz odnosa dijela hrvatskih vlasti prema srpskom narodu u Hrvatskoj.
Poseban problem je što takav stav protežira manjina i u samoj vladajućoj nomenklaturi, ali je očigledno najagresivnija i najuticanija. Tako ispada da je cijela Crna Gora talac šačice zapjenušanih nacionalšovinista, koji svoj opstanak temelje na raspisivanju mržnje i širenju straha od srpskog naroda i Srbije kao države.
Ekstremni djelovi crnogorske vlasti nastoje po svaku cijenu da Srbe u Crnoj Gori prikažu kao izvanjce i narod kojima Crna Gora ne može biti matična država, što simbolički otkriva njihovu pritajenu želju za izgonom Srba iz Crne Gore. Grub falsifikat iz emisije na RTCG „Replika“ u kojoj sam bio gost, to najbolje potvrđuje. U maniru iz vremena za koje sam bio povjerovao da su iza nas, urednici iz sjenke, namonitirali su falsifikovanu priču, namjerno izostavljajući iz pitanja gosta emisije upućenog meni, dio koji se decidno odnosio na termin matična država za koji sam tvrdio da ne postoji u izjavi, koju svaki državljanin Srbije potpisuje prilikom prijema u njeno državljanstvo. Međutim, intencija iz te zlokobne namjere je potpuno jasna. Samo one Srbe, koji pristaju da Crna Gora nije njihova matična država, bili bi spremni da zaista zaštite kao „bijele medvjede“.
Mi Srbi, kao državotvorni narod, zato smo nepremostiv problem za nove asimilatore i krivotvoritelje crnogorske istorije. Nesreća normalne Crne Gore je u tome, što je dopustila eksetremistima svake vrste da vode glavnu riječ.
Nema srećne budućnosti za Crnu Goru, ako produži tim bespućem, slijedeći ovakve avanturiste. Popis, ma kakve rezultate pokazao, ne može biti razlog za ugrožavanje stečenih prava na slobodno ispoljavanje svoje vjere, svog jezika, svoje kulture, svoje nacionalne pripadnosti. Stvaranje takve atmosfere, dokaz je zrelosti jednog društva, u kojem se pravo na različitost ne posmatra kao razlog za neprijateljstvo.
Prevladavanje duha tolerancije, prvenstveno u okviru jednog te istog većinskog i državotvornog naroda, koji se nacionalno iskazuje kao Srbi ili Crnogorci, nad isključivostima i mržnjom, uslov je za trajnu stabilnost Crne Gore.
(Autor je predsjednik  Narodne stranke)

PIŠE: PREDRAG POPOVIĆ

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=267987&datum=2011-02-13

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Peco
    april 11, 2011 u 5:57 pm

    Peco i Ranko Kadić haha

    haha

  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: