Početak > Uncategorized > Predrag Popović agituje prije popisa (1. februar 2011)

Predrag Popović agituje prije popisa (1. februar 2011)

PREDRAG POPOVIĆ U INTERVJUU ZA „DAN“ O PREDSTOJEĆEM POPISU STANOVNIŠTVA

Srbi da se odbrane olovkom

 

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović poručio je juče da na predstojećem popisu stanovništva Srbi u Crnoj Gori, i pored svih režimskih pritisaka treba da ostanu dosljedni i da dostojanstveno, olovkom, odbrane svoj identitet. U intervjuu za „Dan“ istakao je da su i napadi na mitropolita Amfilohija i zahtjevi za rušenje crkve na Rumiji dio režimskih pritisaka na Srbe uoči popisa, kritikujući PzP i njegovog predsjednika Nebojšu Medojevića što su se pridružili u stvaranju negativne klime u susret izjašnjavanju građana.
~Kako ocjenjujete situaciju u Crnoj Gori u susret popisu stanovništva?
– Upravo onakvom, kakvu sam i očekivao. U Crnoj Gori, nijedan mali, a kamoli veći događaj, ne može da protekne bez velikih tenzija, mučnih svađa i natezanja. Tako je pred svake izbore, tako je naročito bilo na referendumu, tako je, nažalost, i pred najavljeni popis. Ova vlast kao da ne može da funkcioniše ako prethodno ne proizvede sebi neprijatelje. Tek kada stvori takvu klimu, režim onda otvori prostor za veliku manipulaciju narodom, dijeleći ga vještački na dio koji je „patriotski“, kojem naravno oni pripadaju, i drugi dio, koji je „neprijateljski“ orijentisan prema Crnoj Gori, kojem, po toj matrici, pripadaju samo nacionalni Srbi.
~Može li se u takvoj atmosferi govoriti o postojanju uslova za slobodno izražavanje volje građana?
– Odgovor se nameće sam po sebi. Ako smo i očekivali da će stav vlasti biti ovakav kakvog smo se pribojavali, nismo mislili da će ton takvoj atmosferi davati bilo koja opoziciona stranka. Ovih dana im se u tom poslu pridružuju PzP i Nebojša Medojević. Oni idu i korak dalje, pa za stvaranje klime nepovjerenja ne okrivljuju samo mitropolita Amfilohija, nego i Srbiju i njenog predsjednika, koji su, po Medojeviću, krivi što opozicija nije jedinstvena. Kao da je Tadić, a ne on, prevario opoziciju, kada se odlučivalo o aktuelnom Ustavu Crne Gore. Takve optužbe na račun predsjednika Srbije u Crnoj Gori još jedino izriče predsjednik SDP-a.
~U čemu je, po Vašoj ocjeni, najveći značaj predstojećeg popisa za Srbe u Crnoj Gori i kako se oduprijeti pritiscima?
– Srbi u Crnoj Gori su državotvorni narod, kao i nacionalni Crnogorci, jer se radi o jednom te istom narodu, vještački podijeljenom u dva nacionalna imena. Mi, kao narod, nismo imali većeg udara od pokušaja režima da sve nacionalne Srbe prevede u status nacionalne manjine. Što je još gore, oni za taj naum, iz državnog budžeta, u istom procentu naše zastupljenosti u ukupnom broju stanovnika u Crnoj Gori, godišnje izdvajaju ogromna finansijska sredstva, kako bi njime „kupili“ naš kolektivni pristanak da postanemo manjina u svojoj rođenoj zemlji. Da u Crnoj Gori živi samo jedan Srbin, on ne može biti nacionalna manjina. Zato Srbi, i pored već započetih režimskih pritisaka, na popisu treba da ostanu dosljedni sebi, svojim precima i prezimenima, i da olovkom, mirno i dostojanstveno, odbrane svoj identitet. Time će odbraniti i istorijski identitet naše matične države Crne Gore, koji je stvarao ovaj narod kroz vjekove, na čelu sa našim najviđenijim i najslavnijim precima.
~Da li u mehanizme pritiska vlasti spadaju i sve učestaliji napadi na mitropolita Amfilohija i zahtjevi za rušenje crkve na Rumiji?
– Naravno. Pa to je najeklatantniji primjer te manipulacije i stvaranja klime neprijateljstva, o kojoj sam govorio. Narod, koji bi trebao da se ponosi činjenicom da ima tako viđenog monaha, kakav je mitropolit Amfilohije, cijenjenog u cijelom hrišćanstvu, ne samo pravoslavlju, dopušta sebi da jedan njegov dio, srećom minorniji, uporno huli na arhiepiskopa cetinjskog i njegovu duhovnu misiju. Iste sile koje su rušile kapelu na Lovćenu, ustremljuju se i na crkvu na Rumiji. Žao mi je što ponekad i sam mitropolit podlegne tom pritisku i upusti se u polemiku sa ljudima koji nisu dostojni polemike sa njim. Ali, lakše je meni ovo reći nego mitropolitu o ćutati svakodnevne prijetnje, vrijeđanja i omalovažavanja. Mitropolitovi hulitelji su upravo oni koji ljube ruku vaseljenskom patrijarhu, koja je njihovog „mitropolita“ lišila svešteničkog čina, upravo zbog radnji, koje to laičko lice, koje se i dalje lažno predstavlja kao sveštenik i monah, uz nagovor tih istih „rukoljubaca“, čini po Crnoj Gori. Ali, i ovaj popis će proći, a ostaće iste dileme i diobe. Tvrdim da dok se pravoslavni narod ne pomiri, ma kako se nacionalno izjašnjavali, nema sreće našoj zajedničkoj domovini Crnoj Gori. Dok god u crnogorskoj vlasti dominiraju oni koji „vjernost“ državi mjere stepenom mržnje prema Srbima, teško Crnoj Gori.

V.RADENOVIĆ

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=266236&datum=2011-02-01

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: