Početak > Uncategorized > „Građanski“ SNP širi laži pravi pritisak pred Popis (24. 02. 2011)

„Građanski“ SNP širi laži pravi pritisak pred Popis (24. 02. 2011)

SNP TVRDI DA SE NAMJERNO USPORAVA PREDAJA DOKUMENATA GRAĐANA ZAINTERESOVANIH ZA UČEŠĆE U POPISU

Mugoša bira podobne popisivače

~Odgovorni za zakonito sprovođenje popisa, prije svega najodgovorniji u Monstatu, ali i u Vladi, moraju hitno reagovati kako bi se ovo bezakonje i samovolja u Podgorici presjekli, poručio je Kaluđerović

Socijalistička narodna partija optužila je juče Popisnu komisiju Glavnog grada, kojom rukovodi gradonačelnik Miomir Mugoša, da namjerno odugovlači postupak predaje dokumenata građana zainteresovanih da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, kako bi obezbijedili kandidate za popisivače i instruktore koji njima odgovaraju. Funkcioner SNP-a i član Popisne komisije Glavnog grada Velizar Kaluđerović pozvao je nadležne da hitno reaguju.
– Osnovano sumnjam da se u nečijim glavama krije namjera da maksimalno uspore postupak predaje dokumenata građana zainteresovanih da apliciraju za popisivače i instruktore kako bi, sistemom ioscrpljivanja, jedan broj njih obeshrabrili i natjerali da odustanu. Moguće je da istovremeno, na drugi, tajnoviti način pokušavaju da obezbijede kandidate za popisivače i instruktore prema sopstvenim aršinima – rekao je za „Dan“ Kaluđerović.
Ocijenio je da je za svega dva dana od objavljivanja javnog oglasa previše bezakonja i nezakonitosti u Glavnom gradu.
– Odgovorni za zakonito sprovođenje popisa, tu prije svega mislim na najodgovornije u Monstatu, ali i u Vladi, moraju hitno reagovati kako bi se ovo bezakonje i samovolja u Podgorici presjekli – poručio je funkcioner SNP-a.
Kako je dodao, u odugovlačenje procedure predaje dokumenata, zbog kojeg se stvaraju ogromne gužve, uvjerio se lično kada je juče samoinicijativno, oko 13 časova i 30 minuta, pošao da obiđe prostorije Popisne komisije Glavnog grada.
– Zaprepastila me je činjenica da je oko 100 osoba u jednom trenutku čekalo u hodnicima zgrade u kojoj su prostorije Popisne komisije i ispred zgrade. Rekli su mi da mnogi od njih i po više od sat vremena već čekaju da predaju dokumenta Popisnoj komisiji – saopštio je Kaluđerović.
Uspio je, kaže, da se nekako kroz gužvu probije do lica koje je primalo dokumenta od građana, predstavi se i pita da li je obavijestila bilo koga o tome da oko 100 građana čeka, na šta je dobio negativan odgovor.
– Ukazujem na nedopustiv i rekao bih skandalozan odnos odgovornih u Glavnom gradu, koji rukovode i Popisnom komisijom, jer i na ovaj način demonstriraju potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti prema svojim sugrađanima – podvlači poslanik SNP-a.
Podsjetio je da je javni oglas za predaju dokumenata za popisivače i instruktore objavljen, i to samo u „Pobjedi“, 22. februara. U pozivu je kao krajnji rok za predaju dokumenata naveden 1. mart.
– Dakle, to je samo sedam dana, u okviru kojih su i subota i nedjelja – napominje Kaluđerović.
Dodao je da kao član Popisne komisije Glavnog grada do ovog trenutka nije imao bilo kakvu službenu komunikaciju sa njenim predsjednikom Miomirom Mugošom niti sa drugim licem koje je eventualno ovlastio, a kamoli da bude pozvan na sjednicu. Podsjeća da nije održana sjednica Popisne komisije koja je trebalo da prethodi objavljivanju javnog oglasa. Kako je dodao, sjednica Popisne komisije i dalje nije sazvana.

Naći mjesta za Rome i Egipćane

Ženska RAE mreža „Prva“ i Fondacija za stipendiranje Roma pozvale su juče direktora Monstata Gordanu Radojević da se u izboru instruktora i popisivača založi za angažovanje pripadnika romske i egipćanske populacije.
– Prvi put u istoriji svog življenja u Crnoj Gori Romi i Egipćani su u prilici da organima zaduženim za popis ponude odgovarajuće kadrove, koji zadovoljavaju propisane zakonske uslove o školskoj spremi i dobro poznaju, pored službenog, i romski i albanski jezik – kaže se u saopštenju koje su potpisale potpredsjednik mreže „Prva“ Fana Delija i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za stipendiranje Roma Behija Ramović.
Izražavaju uvjerenje da će uvažavanje ove inicijative doprinijeti boljem obavljanju popisnih poslova i pozitivnom prepoznavanju Crne Gore u regionalnom i evropskom okviru.

V.R.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=269557&datum=2011-02-25

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: