Početak > Uncategorized > Borac sa dubrovačkog ratišta Radan Nikolić izložio plan predopisne kampanje (25. januar 2011)

Borac sa dubrovačkog ratišta Radan Nikolić izložio plan predopisne kampanje (25. januar 2011)

Попис становништва за Србе историјски ПДФ Штампа
четвртак, 27 јануар 2011 16:12

Пише: Радан Николић 

Kако да помогнемо припадницима српског народа да се на предстојећем попису становништва у Црној Гори слободно изјасне ко су и што су, допринесемо регуларности тока пописа и спријечимо кривотворење његових резултата?

Поћи ћу од чињенице да је српски народ у Црној Гори изложен дискриминацији и асимилацији и да у таквој ситуацији несмијемо насјести на причу власти да је предстојећи попис искључиво ствар статистике.

Идентитетска и друга права и слободе, гарантована Уставом Црне Горе, другим прописима и међународним документима, неће доћи сама по себи и бригом државе, већ их морамо знати сами узети. Зато, у сусрет попису, не смијемо дозволити да будемо пасивни, необавијештени, неслободни и несмотрени и тако другима предамо у руке свој српски идентитет, лични интегритет и људско достојанство.

За нас Србе, па и за традиционалне Црногорце који говоре српским језиком и доживљавају Српску православну цркву као своју, предстојећи попис становништва је изузетно важан, усудио бих се рећи и историјски.

Дани пописа биће дани битке између оних који се залажу за очување црногорског традиционалног идентитета и оних који подржавају антисрпски дукљански идентитет у изградњи. Са једне стране бићемо ми Срби и традиционални Црногорци којима је стало до образа и личног интегритета, а са друге Дукљани и Црногорци из мањинских националних заједница које је актуелна власт привилегијама и антисрпством окупила око себе. За нас је попис борба за голи опстанак, а за њих шанса за очувања власти, стеченог богатства и привилегија.

Морамо знати да у завршном обликовању дукљанског националног идентита Црне Горе, носиоци тога пројекта рачунају управо на резултате предстојећег пописа и да ће мете њиховог најжешћег атака бити српски језик и Црногорци који говоре српским језиком.

Дукљански стратези добро знају да њихов наум да промијене традиционални црногорски идентитет не може отворено проћи у Црној Гори. Зато се и даље лажно представљају као Црногорци и душебрижници и заштитници Црне Горе и злоупотребљавају државне институције за обрачун са традиционалном, историјски потврђеном Црном Гором у чијим је темељима православље, српство и слободарство. За разарање тих темеља, уз упутства и пружање потпоре из сусједне Хрватске, основали су своју Дукљанску академију, тзв. црногорску православну цркву и нови црногорски језик. Како им се назови црква и језик изузетно тешко примају у већинском православном народу у Црној Гори, планирали су да пошто-пото на предстојећем попису остваре црногорску националну и језичку већину, па вуку исхитрене потезе и постају примитивно агресивни.

Зато је уочи нове године пензионисани Савјет за опште образовање на брзину утврдио предметни програм црногорског језика и књижевности, а из Министарства просвјете и спорта, одмах потом, најављена израда и примјена уџбеника црногорског језика и књижевности за наредну школску годину, као и прилагођавање уџбеника из других наставних предмета црногорском језику. О судбини српског језика из још увијек актуелног јединственог програма матерњег језика и књижевности, који садржи називе црногорског, српског, босанског и хрватског језика, ни ријечи. На сједници Савјета за опште образовање се чуло и објашњење да је образовни програм матерњег језика и књижевности „преименован“ у предметни програм црногорски језик и књижевност. У сваком случају, у сусрет попису, црногорски језик је максимално изрекламиран, а већински српски језик остао у магли и постао табу тема.

Такво пројектовано језичко стање пред попис становнштва озбиљније су пореметили само Српски национални савјет и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Српски национални савјет реаговањима на све атаке на српски језик, због чега је претрпио и даље трпи наизмјеничне медијске нападе и блокаде. Митрополит Амфилохије позивом на православну нову годину да чувамо своју традицију, језик и ћирилично писмо, а одбацимо чиргилицу и све оно што иде уз њу и што она симболизује. Ова порука засметала је дукљанима из власти много више него Митрополитова клетва којом је бранио цркву на Румији. Због те поруке је Више државно тужилаштво одлучило да клетву квалификује као говор мржње и поднијело прекршајну пријаву против митрополита Амфилохија.

Атак на митрополита Амфилохија је срачуната пријетња свима нама који се супростављмо промјени традиционалног црногорског идентитета, па у сусрет попису морамо рачунати и на озбиљне провокације дукљана чији циљ је да супротставе српство и традиционално црногорство, а Србe прикажу као противниke Црне Горе и свега црногорског.

Да су провокације у току, између осталог, свједочи повика на српске непоштаоваоце црногорске државне химне са скорашњег научног скупа у Будви, посвећеног црногорству Секуле Дрљевића, сарадника окупатора и ратног злочинца, иза кога стоји Дукљанска академија.

Како изградња црногорског језика има хрватску пут за очекивати је да ће се и коначно решење питања статуса српског језика у образовном систему Црне Горе темељити на хрватском искуству.

▪ Шта је Српски национални савјет урадио и шта планира да уради у одбрани српског идентитета и посебно српског језика у сусрет попису ?

▪ Организован је округли сто на тему „Статус српског језика у образовном систему Црне Горе“, који је одржан 21. jуна.2010. године у Подгорици, а закључци са тог скупа достављени су Министарству просвјете и науке и презентовани јавности.

▪ Министарство просвјете и науке више пута је јавно упозорено да фаворизује црногорски језик, а занемарује српски језик и дискриминише ученике којима је српски језик матерњи језик.

▪ Организована је мрежа сарадника на одбрани и унапређењу идентитета српског народа у Црној Гори.

▪ Започета је едукација и кампања за попис.

▪ Крајем прошле недјеље обављен је разговор са министром просвјете и спорта Славољубом Стијеповићем и његовим сарадницима и затражен одговор у писаној форми на достављена питања у вези са решавањем питања наставе српског језика и књижевности и наставе на српском језику. Та питања, ради упознавања ученика, родитеља и наставника са њиховим садржајем и значајем, презентована су јавности.

Министру Стијеповићу, између осталих, постављена су следећа питања:

– Да ли српски језик у образовном систему Црне Горе има статус мањинског језика?
– Да ли ће настава црногорског језика и књижевности бити наметнута свим ученицима ?
– Да ли ће, по којем програму и уз примјену којих уџбеника, за наредну школску годину бити организована настава српског језика и књижевности и да ли ће и како бити организована настава на српском језику ?
– Да ли ће ученицима који су започели школовање на матерњем језику, односно који су изучавали образовни програм матерњи језик и књижевност бити омогућено да заврше школовање на том језику и по том програму?
– Да ли ће бити организована експериментална провјера свих нових предметних програма матерњег језика, па и предметног програма црногорског језика и књижевности ?

Да ли Црну Гору обавезује Закон о ратификацији Европске повеље о регионалним или мањинским језицима, који је донијела Скупштина Србије и Црне Горе, на сједници од 21. децембра 2005. године ?

▪ 21. фебруара, на Међународни дан матерњег језика, биће јавно презентовани одговори Министарства просвјете и спорта на ова и друга постављена питања. Зависно од садржаја тих одговора истог дана биће организована конференција за медије, односно подигнута тужба за дискриминацију против Министарства просвјете и науке и Завода за школство, или предузете неке друге активности на одбрани матерњег српског језика.

У вези са предстојећим пописом слободан сам дати предлоге шта и како радити у сусрет попису и у дане пописа.

▫ Договорити сарадњу Српског националног савјета, свих политичких странака, НВО, истакнутих појединаца, представника и пријатеља српског народа у Црној Гори, како водити пописну едукацију и кампању и допринијети спровођењу и контроли резултата пописа.

▫ Српском и традиционалном црногорском становништву детаљно објаснити зашто је важно да се на предстојећем попису изјасне као Срби и да говоре српским језиком, као и циљеве и посљедице мијењања националног идентитета Црне Горе.

▫ Формирати заједнички тим који би се посебно бавио проблемом статуса српског језика у образовном систему Црне Горе, како би се заштитила елементарна права ученика и студената којима је српски језик матерњи језик.

▫ Указати ученицима, студентима и наставницима да изјашњавањем на попису бране стечено право да говоре својим матерњим језиком, школују се односно изводе наставу на том језику, и изучавају, односно предају тај језик. При томе посебно треба указати на озбиљне мањкавости граматике, правописа, рјечника и наставног програма црногорског језика, као и на његову дукљанску димензију и неутемељеност у савременој Црној Гори.

Кампању водити стручно, оптимистички и умјерено, без нападања државе Црне Горе и традиционалних Црногораца и без уопштених и неутемељеноих квалификација на рачун било кога и било чега.

▫ За кампању максимално искористити српске медије које је формирао Српски национални савјет, обезбиједити праћење кампање и од стране других медија, као и ширу логистичку подршку.

Традиционалну Црну Гору, земљу наших предака и светаца и наду наших потомака задњи ћемо издати ми Срби из Црне Горе. То морамо саопштити у сусрет попису чији резултати зависе највише од нас. Како посијемо тако ћемо и пожњети. Зато, колико одлучни, морамо бити и активни и тактични и резултат неће изостати.

На крају предлажем да са овог скупа упутимо јавну подршку првом међу нама, нашем митрополиту Амфилохију, којега ових дана прогоне зато што је упро прстом у кукољ бранећи православно и Цркву Христову.

(Аутор је члан предсједништва Српског националног савјета а текст је саопштио на Округлом столу „Срби и попис становништва у Црној Гори 2011. године“ који се у организацији Српског националног савјета одржао 25. и 26. јануара у Подгорици)

http://www.srpskenovinecg.com/stav/8591-popis-istorijski-za-srbe-radan-nikolic

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: