Početak > Uncategorized > Srđan Milić opet sugerira pred Popis (28. februar 2011)

Srđan Milić opet sugerira pred Popis (28. februar 2011)

Milić: Srbin sam i govorim srpskim jezikom

28. februar 2011.

milicok

Predsjednik najjače opozicione stranke u Crnoj Gori Srđan Milić u intervjuu za portal IN4S nema dilema: Po nacionalnosti je Srbin koji govori srpskim jezikom.

– Nacionalna pripadnost Srbin koji odgovarajući na pitanje koji mu je maternji jezik odgovara : u kući i u školi u ranom djetinjstvu učili su me da govorim srpskohrvatskim jezikom. U Popisnici ću napisati – srpskim jezikom – jer bi bilo kakav drugačiji iskaz bio evidentiran u kategoriju – ostali jezici. Dakle, ovim pitanjima u Popisnici oko maternjeg jezika niko Vas ne pita o Vašem osjećaju kojim jezikom govorite danas već isključivo koji ste jezik učili u osnovnoj i srednjoj školi, naveo je Milić.

Milić kaže da se SNP nikad nije mijenjao prema ključnim kordinatama kao što su Crkva, srpski jezik i Crkva, te da je to samo osnaženo zaključcima 6. kongresa SNP-a.

Milić je odgovarajući na pitanju o odlasku predstavika SNP-a na sastanak u Beograd kazao da mu je nelogično i neprirodno  da na taj sastanak nisu bili pozvani predstavnici DPS-a jer jedan značajan broj onih što su se nacionalno izjasnili kao Srbi glasa i njih.

– Vjerujem da ti ljudi ne moraju biti manji Srbi ukoliko su u toj partiji, odnosno, da njihova partijska pripadnost neće na predstojećem popisu opredijeliti i njihovu nacionalnu pripadnost. Podsjećanja radi, na Referendumu 2006.g. više od 20 odsto onih što su se na popisu izjasnili kao Srbi glasalo je protiv zajedničke države sa Srbijom, dok je više od 40 odsto onih koji su se izjasnili kao Crnogorci glasalo za zajedničku državu, rekao je on.

Monstat da kaže šta znači pitanje o maternjem jeziku:

Milć je optužio aktuelnu vlast da je uspjela da u samo nekoliko mjeseci prekrši datu riječ i omogući politizaciju popisa.

– To je greška koja će im se, duboko sam u to uvjeren, razbiti o glavu. Sada je najveća odgovornost na Monstatu koji mora, u što kraćem roku, objasniti građanima Crne Gore koji je cilj popisa kao i, šta znače pojedina pitanja. Koristim ovu priliku da javno zatražim od rukovodstva Monstata da odgovori šta znači pitanje o maternjem jeziku. Ukoliko to ne urade onda će se otvoriti mogućnost hibridnim interesnim grupacijama da svojim „kreativnim tumačenjima“ zloupotrebe popis u materijalizaciji njihovih ciljeva, naveo je on.

Milić dodaje da SNP CG je na svojim partijskim organima donijela odluku o potrebi uvođenja stalnog dežurstva u svim kancelarijama – u 21 opštini i dvijema gradskim opštinama, kako bi građani, bez obzira kojoj partiji pripadali imali priliku da se na licu mjesta ili upoznaju sa svim informacijama vezanim za popis.

– Takođe, na taj način građani mogu da zaštite svoje osnovno pravo da slobodno i bez bilo kakvog vida pritiska od pojedinca ili institucije iskažu odgovore na pitanja popisivača, zaključio je Milić.

http://www.portalanalitika.me/politika/vijesti/21068-mili-srbin-sam-i-govorim-srpskim-jezikom.html

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: