Početak > Uncategorized > Srpska crkva dovela političara Stamatovića da poslije liturgije u seoskoj crkvi drži govor! (26. februar 2011)

Srpska crkva dovela političara Stamatovića da poslije liturgije u seoskoj crkvi drži govor! (26. februar 2011)

U CRKVI SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG U DONjEM ZAGARAČU PROSLAVLjENA HRAMOVNA SLAVA

Srce Katunske nahije uz cetinjsku mitropoliju

DANILOVGRAD – U crkvi Svetog Simeona Mirotočivog u Donjem Zagaraču juče je proslavljena hramovna slava. Svečanu liturgiju u prisustvu vjernog naroda služili su danilovgradski i podgorički parosi Ilija Zekanović i Predrag Šćepanović. Hram u Donjem Zagaraču podignut je 1886. godine, o čemu iznad vrata i danas postoji ćirilični zapis. Jedno vrijeme hram je bio zapušten, ali posljednjih godina prilozima mještana on se obnavlja. Kako su istakli sveštenici to nije dovoljno i potrebno je još mnogo ulaganja i vjere naroda ovoga kraja, pa da njihova crkva zasija starim sjajem.
– Narod se sve više vraća crkvi i našim običajima. Tako je i u Donjem Zagaraču u srcu Katunske nahije i stare Crne Gore, pa će dati Bog da i ova naša svetinja bude u potpunosti obnovljena. Sanacija je posebno potrebna zvoniku koji je usljed starosti u dosta lošem stanju, a potreban je i novi ikonostas. Međutim, ukoliko narod bude dosljedan vjeri i vjeran Crnogorsko-primorskoj mitropoliji i to će biti obnovljeno i sve više Zagarčana će se okupljati oko našeg hrama – rekli su Zekanović i Šćepanović. Oni su pozvali vjernike da izaberu novi Crkveni odbor u kojem će biti predstavnici svih bratstava u Donjem Zagaraču.
Prof. dr Aleksandar Stamatović, istoričar, u kratkom predavanju nakon liturgije upoznao je vjernike sa životom Svetog Simenona Mirotočivog. On je istakao da puno žitelja Donjeg Zagarača ne znaju ko je bio Sveti Simeon Mirotočivi iako se crkva posvećena tom svetitelju nalazi u njihovom selu.
– Sveti Simeon Mirotočivi bio je otac Svetog Save i njegovo svjetovno ime je bilo Stefan Nemanja. Stefan je ime grčkog porijekla i znači čovjeka sa krunom, dok se korijeni imena Nemanja nalaze u biblijskim vremenima. Ta imena posebno su česta među južnoslovenskim plemenima i to u periodu između 12. i 15 vijeka. Stefan Nemanja se zamonašio 1196. godine, a godinu dana kasnije sa sinom Savom osnovao je srpsku duhovnu larvu na Svetoj Gori, manastir Hilandar. Umro je 13. februara 1200. godine – objasnio je Stamatović, napominjući da srpski narod u Crnoj Gori mora odbraniti svoje ćirilično pismo i odoljeti aktuelnoj latinizaciji.
Domaćin ovogodišnje slave je bio Velizar Velimirović, dok će naredne godine domaćin biti Pero Otašević. Velizar Velimirović je upozorio vjernike da ne podlegnu iskušenjima i priklone se raznim sektama koje u ovom vremenu krstare Crnom Gorom i da treba da ostanu vjerni Crnogorsko-primorskoj mitropoloji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

I.M.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=269948&datum=2011-02-27

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: