Početak > Uncategorized > Božidar Bojović neumorno pravi Srbe (25. januar 2011)

Božidar Bojović neumorno pravi Srbe (25. januar 2011)

Концензус и грађанска храброст изнад свега ПДФ Штампа
понедјељак, 07 фебруар 2011 09:38

Пише: Проф. др Божидар М. Бојовић

Први детаљни попис становништва у Старој Црној Гори извршен је почетком 1497. године од стране Отоманске империје. Те године је „земља Црнојевића“, тј. Зета, припојена Скадарском санyакату под именом Кара Даг, пошто је Ђурађ Црнојевић, до тада турски вазал, побјегао и напустио Цетиње. Следећи попис становништва Старе Црне Горе извршен је 1513. године када је доведен Скендер-бег Црнојевић за санyакбега. Примјера ради, према попису 1523. године у нахијама Грбавци, Малошићи, Пјешивци, Цетиње, Ријека и Црмница било је укупно 2.146 кућа и 450 баштина. Из овог се лако може извлачити податак и о броју становника.

Податке из турских дефтера први је објавио академик Бранислав Ђурђев, још 1968. године, доставио их је и Архиву Црне Горе,али су они упорно скривани. Нажалост ни многи историчари их не наводе. Разлози су јасни Најважнији свакако, да је Црна Гора била под турском влашћу и друго, аксиоматска чињеница да са тако малим бројем становника не може се говорити о неком посебном идентитету

Никада ни у једном статистичком извјештају пописа у Црној Гори нијесте могли наћи ове податке.Зар ово није непобитна чињеница да су у Црној Гори пописи становништва од увијек били политичко, а не статистичко питање. И зато свака прича да је попис становништва у Црној Гори питање статистике, а не политичко питање је обмана актуелне власти.

Попис становништва у априлу 2011. за српски народ у Црној Гори, је значајнији од свих досадашњих, по много чему значајнији од референдума о државном статусу Црне Горе, опдржаног 21. маја 2006. године. На рефере- ндуму је грубим кршењем устава изгубљена заједничка држава Србије и Црне Горе, срушен је за дуга врмена вјековни сан о заједничкој држави српаског народа. То је болно и трагично, али не и безнадежно. Времена се мијењају и у новим међународним околностима, првенствено снажењем Русије и Србије аритметичком прогресијом ће се увећавати шансе, ако не за пуним државним јединством, оно за снажење духовних, културних и еконо- мских веза српског народа на етничким просторима његовог живљења. У таквим условима, српском народу из Црне Горе, у суштини Црној Гори, са очуваним националним идентитетом отвара се широки простор за јачање постојећих и генерисање нових цивилизацијских успона

С друге стране, ако на попису проценат Срба буде значајно мањи од предходног, 2003. године, Срби губе свој национални идентитет, нестају и губе права аутохтоног народа у Црној Гори којој су поставили камен темељац и уздигли носеће стубове њене државности. Процес насилне асимилације, прецизно разрађен и сервиран подгоричком режиму, биће неминован и дефинитиван. Удар ће да буде посебно груб на СПЦ, на Митрополију ЦПЦ и Митрополита Амфилохија. Видите са колико примитивизма и патолошке мржње се то ради. Једном изузетно значајном сегменту српског народа чупају се његово сјеме и његове жиле из земље са којом је срастао и са којом је једно, нераздвојно, вјечито. То је несрећа, највећа несрећа која може задесити један народ. Зато је попис станпвништва, за српски народ у Црној Гори питање његовог биолошког опстанка, једна од можда најсудбоноснијих раскрсница у његовој историји. Уистину, мислим да је мало оних који то не знају и не виде. Много је више оних који то неће да виде и неће да знају

Било је у нашој прошлости преломних момената и удара горих и тежих од овог. Али у времену када је уз вјеру и језик, висока свијест о јединству историјске судбине српског народа одређивала биће нације у Црној Гори, било смо снажни и пред злом и зато нијесмо нестали.Сада, раз- једињени и уситњени захваћени процесом аутодеструкције- самоуништења, немамо интегративну снагу неопходну за успјешно супростављање таквом злу.

Поздрављајући иницијативу организатора овог скупа и посебно бројне угледне учеснике, подсјетићу на кратке домете наших бројних рани- јих окупљања и иницијатива, пропусте при предходном попису становни- штва и надасве на неопростиве грешке на референдуму када смо изгубили заједничку државу. Озбиљност овог преломног бити или не бити наше судбине, обавезује на критичко, рационално расуђивање и одлучивање. Са овог скупа морају се дефинисати и уобличити смјернице оног што треба радити у кратком времену које је пред нама. Концезус носилаца активности и јединство свих је предуслов без којег нема успјеха.

Српска православна црква и Митрополија ЦП морају остати и нескривено бити стожер духовног јединства и снаге српског народа у Црној Гори. То је њихова обавеза, јер бране своје, а не туђе. Бране духовне, ети- чке и цивилизацијске вриједности Црне Горе чији су они родоначелници. И изнад свега бране свој народ на вјечним огњиштима и Црну Гору у њеној изворности и аутентичности. Бране их јер знају да ће бити српства и без Црне Горе, али Црне Горе без српског народа, СПЦ и српског језика нема.

Политичке странке, у овом моменту нажалост разједињене више него икад, Матица српска у Црној Гори, Српски национални савјет, Удружење књижевника и друге организације морају дјеловати јединствено, вођене јединим јединим циљем – спречавањем асимилације српског народа у Црној Гори. Ни једна једина стрелица једних према другима не смије кренути. И ма колико ће гашење имена Српске народне странке са политичке сцене нанијети штете, у овом момету политичко дјеловање српских странака у Црној Гори мора бити доследно духу изворне Народне странке, чији је континуитет у дугом времену СНС слиједила. Политичке странке треба да буду носилац активности усвојених концензусом са овог скупа и њиховом преношењу системом концетричних кругова до сваког човјека на овом простору. Јединственим наступом, без страначких суревњивости и сујета, уздизаће се снага и вјера народна. То је приступ који, уз медијску промоцију, посбно реорганизацијом и оспособљавањем Српске ТВ и радија, даје далеко већу снагу и поуздање обичном човјеку од свих масовних окупљања и промоција.

На крају, сваки појединац при изјашњавању о свом националном идентитету, са великом одговорношћу мора знати да његов глас није само његов. Да је у његов глас нит која везује вјековно историјско наслеђе српског народа из прошлост са будућности. Грађанска храброст исказана на попису пред притисцима којии ће бити јачи него икад, снажи, а кукавичлук кида ту нит. Пред једним и другим избором данајски дарови режима су ништавни. Тога треба да су свејсни сви Срби, посебно они који су у служби рушитеља националног и духовног идентитета и цивилизацијског круга којем припадају.

На крају, нико, ама баш нико не смије повјеровати великој режимској подвали да је овај попис питање статистике, а не политике. Пона- вљам, овај попис је питање биолошког опстанка српског народа у Црној Гори.

(Аутор је текст саопштио на Округлом столу „Срби и попис становништва у Црној Гори 2011. године“ који се у организацији Српског националног савјета одржао 25. и 26. јануара у Подгорици)

http://www.srpskenovinecg.com/stav/8693-bozidar-bojovic

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: