Početak > Uncategorized > Momčilo Vuksanović optimista (25. januar 2011)

Momčilo Vuksanović optimista (25. januar 2011)

Биће нас више

ПДФ Штампа
петак, 11 фебруар 2011 10:14

Пише: др Момчило Вуксановић

Савјетовање „Срби и попис становништва у Црној Гори 2011.“ у организацији Српског националног савјета изазвало је реакцију заговорника црногорског државног пројекта, којим је замишљено да се на попису који је предвиђен за прву половину априла, макар натполовична већина становништва у Црној Гори изјасни да је црногорске националне припадности.

Ни сви неспорни показатељи, који говоре о језичкој, националној и вјерској дискриминацији Срба у Црној Гори, нијесу довољни да зауставе кампању представника власти и режимских невладиних организација против Српског националног савјета, који промовише ослобађање од страха свих грађане Црне Горе и слободно изјашњавање на предстојећем попису.

Пописи становништва који су спровођени у Црној Гори након Другог свјетског рата, показивали су такве резултате да у њихову валидност нико нормалан не би могао да повјерује. Сада након осамостаљивања Црне Горе и агресивног истицања разлика између српског и црногорског народа од стране носиоца државне политике, смета им подстицај Српског националног савјета да се грађани српске националности у условима притисaка и пријетњи слободно изјасне на предстојећем попису.

У великом броју реаговања помињана је чак и кривична одговорност и неопходност да се у процес „статистичког“ изјашњавања грађана Црне Горе укључи и снага државе која би санкционисала све оне који би се дрзнули да својим активностима упозоре Србе да се на предстојећем попису слободно изјасне и остану оно што јесу. Као да се режим први пут послије референдума о самосталности уплашио од резултата неког изјашњавања. Чини се да су већ спремни да као што је то био случај код референдума организују безброј авиона, аутобуса и возова, само не знају кога довести и са које дестинације. Јер највећи број тих који би дошли са стране да подрже овакав пројекат актуелне власти, сигурно се не би изјаснили као национални Црногорци, па је питање да ли им је таква помоћ уопште потребна.

Српски национални савјет препознаје уставна права која може остварити за српски народ, прије свега очување језичког вјерског и националног идентитета. Устав Црне Горе мора да важи и за српски народ као и за све друге националне заједнице. Право да својим активностима подстичемо на слободно изјашњавање, остварићемо користећи могућности које нам пружа позитивна законска регулатива. Своја права као Срби желимо да остваримо овдје у Црној Гори и кроз њене институције.

Срба ће на овом попису сигурно бити више од 32 одсто. Страх који нам је кроз разне видове притисака наметао режим већ смо одболовали. Остваривањем уставом загарантованих права Срби ће у будућем времену бити привилеговани, јер ће власт кроз преузете обавезе морати да задовољи европске стандарде о сразмјерној заступљености у државним органима и институцијама, што до сада није био случај.

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: