Početak > Uncategorized > Princ Karađorđević: Srbi treba da budu konstitutivni narod (01. 03. 2011) – princ se razumije i u Gorski Vijenac!

Princ Karađorđević: Srbi treba da budu konstitutivni narod (01. 03. 2011) – princ se razumije i u Gorski Vijenac!

PRESTOLONASLjEDNIK ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ ZA „DAN“ O POLOŽAJU SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI

Srbi da budu konstitutivni

 

~Sumnjam da će prevod Njegoševog Gorskog vijenca na crnogorski nadvisiti original napisan na srpskom jeziku – kaže Aleksandar Karađorđević

Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević u intervjuu za „Dan“ ocijenio je da Srbi u Crnoj Gori treba da postanu jedan od konstitutivnih naroda. Komentarišući sve učestalije napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i u Crnoj Gori pokušaje asimilacije srpskog naroda, on poručuje da „istorijski gledano, akcije koje motivišu strasti umjesto razuma rijetko imaju uspjeha“.
~Za mjesec dana u Crnoj Gori će biti sproveden popis. Šta mislite o sadašnjem statusu srpskog naroda u Crnoj Gori?
– Vjerujem da srpski narod treba da postane jedan od konstitutivnih naroda Crne Gore. Tek tada će odgovornost biti obostrana – raznih naroda Crne Gore prema državi i države prema njenim narodima i građanima. Inače, državni interesi Crne Gore i njihovo sprovođenje ne mogu biti obezbijeđeni bez osnovnog jedinstva svih političkih predstavnika u Skupštini. Za sada to nije slučaj.
~Kako komentarišete pritiske prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj kulturi i nastojanja da srpski narod u Crnoj Gori bude asimilovan?
– Krajnje akcije koje motivišu strasti umjesto razuma rijetko imaju značajnijeg učinka u istorijskoj perspektivi. Sumnjam da će prevod Njegoševog Gorskog vijenca na crnogorski nadvisiti original napisan na srpskom jeziku.
~Kako shvatate sadašnju ulogu dinastije Karađorđević u Srbiji?
– Želimo da predstavimo državu na najbolji način, popravljajući njenu sliku u inostranstvu i unapređujući njene veze sa svijetom. Takođe, pokušavamo da pomognemo narodu humanitarnim aktivnostima i da dovedemo investitore u zemlju.
~Kako vidite status dinastije u regionu, naročito u državama kakve su Bosna i Hercegovina i Crna Gora gdje u velikom broju žive Srbi ?
– Druge države, naravno, imaju druge prioritete. Razumljivo, odanost prema monarhiji je duboko ukorijenjena kod našeg naroda širom Balkana.
~Kako vidite buduću formalnu i neformalnu ulogu ustavne monarhije u Srbiji, ili u susjednim zemljama u kojima žive Srbi?
– Ta uloga biće istovjetna kao i uloga krune u evropskim ustavnim monarhijama kakve su Danska, Norveška, Španija, Holandija i druge. Monarh je šef države i on kraljuje, dok premijer, zajedno sa kabinetom vlada a sve na osnovama narodne volje predstavljene u slobodno izabranom parlamentu. Ljepota ovog sistema sadržana je u činjenici da je vladar neutralan, nije član neke od političkih stranaka, tako da obezbjeđuje jedinstvo, neprekidnost i utemeljenost države.

V.RADENOVIĆ

Borba za sunarodnike i van granica

~Da li ste Vi prestolonasljednik Srbije ili Jugoslavije?
– Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavija, bila je politička realnost od 1918. do 2003, pa čak i 2006. godine. Posle svega, Srbija je realnost, a sa njom i nova misija modernizacije, evropskog jedinstva, dobrosusjedstva i mirne odbrane legitimnih prava srpskog naroda izvan državnih granica.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=270193&datum=2011-03-01

 

 

PODGORICA 01. 03. 2011

Tanjug

Princ Karađorđević: Srbi treba da budu konstitutivni narod

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je da Srbi u Crnoj Gori treba da postanu konstitutivan narod i da će tek tada odgovornost prema državi biti obostrana

Napominjući da je to slučaj i sa drugim narodima koji žive u Crnoj Gori, Karađorđević je podgoričkom „Danu“ rekao da interes te države ne može biti obezbeđen bez osnovnog jedinstva svih političkih predstavnika u parlamentu, što sada nije slučj.
Povodom pritisaka na Srpsku pravoslavnu crkvu, srpsku kulturu i srpski jezik, Aleksandar Karađorđević je rekao da „krajnje akcije koje motivišu strasti umesto razuma, retko imaju značajnijeg učinka u istorijskoj perspektivi“.
„Sumnjam da će prevod Njegoševog ‘Gorskog vijenca’ na crnogorski nadvisiti original na srpskom jeziku“, rekao je Karađorjdević.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/152820/Princ+Kara%C4%91or%C4%91evi%C4%87%3A+Srbi+treba+da+budu+konstitutivni+narod.html

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: