Početak > Uncategorized > Dušan Janjić: Srbija finansira pravljenje Srba u Crnoj Gori pred popis 2011. (11. mart 2011)

Dušan Janjić: Srbija finansira pravljenje Srba u Crnoj Gori pred popis 2011. (11. mart 2011)

Janjić:  Srbija da povuče finansiranje aktivnosti u vezi sa popisom

11. mart 2011.

Reakcija crnogorske Vlade na strategiju Vlade Srbije za neke je možda neočekivana, ali je dobro što je došla na vrijeme, zbog odnosa dvije države, smatra beogradski analitičar Dušan Janjić.

Vlada u Podgorici konstatovala je da bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane, koje ima za cilj promjenu ustavnog poretka zemlje, kao što je slučaj sa Strategijom srbijanske Vlade o očuvanju i jačanju odnosa matične države sa dijasporom i Srbima u regionu, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore.

»Bolje je da se sada izvedu čisti računi, nego da dođe do pretjerane politizacije popisa i do nepotrebnih političkih i drugih sukoba između Srbije i Crne Gore«, rekao je Janjić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Srbija nema pravo da podržava bilo koju od frakcija u drugoj državi koja želi da uradi nešto što je moguće ustavnim rješenjem te države.

On je kazao i da je ovakva odluka crnogorske Vlade presedan i da ne pamti da je u posljednjih 20 ili 30 godina bilo takvih situacija.

»Bilo je između takozvanih tradicionalnih neprijatelja, na primjer Albanije i Jugoslavije. Međutim, to govori o činjenici da su nastale nove države i da svaka, pa i Crna Gora i njena Vlada, imaju pravo na tu vrstu reakcije«, dodao je Janjić.

On je kazao da je dio Strategije, koji je formulisan »u uskom krugu i nije prošao verifikaciju stručnih timova za izradu dokumenta«, a koji se odnosi na preuzimanje obaveze Srbije da podržava borbu za konstitutivnost srpskog naroda u Hrvatskoj i Crnoj Gori, na ivici miješanja u unutrašnje stvari.

Janjić pretpostavlja da je osnov za demarš Vlade Crne Gore bila i praksa, prije svega, kako je rekao, instrukcije i saradnja Beograda sa prosrpskim partijama oko popisa.

»I neko političko podsticanje da se što više ljudi izjasne kao Srbi, da bi se to koristilo kao osnov za konstitutivnost naroda«, objasnio je Janjić.

On smatra da se sada Vlada u Beogradu mora izjasniti.

»I pretpostavljam da će se izjasniti tako što će povući akcije i finansiranje aktivnosti vezanih za popis i političko djelovanje«, rekao je Janjić.

Što se tiče Hrvatske, dodao je on, vlada te zemlje nema potrebu za tom vrstom demarša, jer su se političke vođe Srba ogradili od tog stava, što se nije dogodilo u slučaju Crne Gore.

Janjić je rekao da to nijesu uradile stranke koje u nazivu imaju »srpska«, poput Nove srpske demokratije, ali ni Socijalistička narodna partija.

http://www.portalanalitika.me/drutvo/vijesti/21907-srbija-da-povue-finansiranje-aktivnosti-u-vezi-sa-popisom-.html#CommentForm

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: