Početak > Uncategorized > Fuštić i Delić lažu, izmišljaju, prave pritisak pred popis (6. mart 2011)

Fuštić i Delić lažu, izmišljaju, prave pritisak pred popis (6. mart 2011)

BJELOPOLjCI SLAVKO FUŠTIĆ I MOMČILO DELIĆ U PISMU PREMIJERU IGORU LUKŠIĆU UKAZALI NA NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ SRBA U CRNOJ GORI

Pritisak na srpski narod najjači na sjeveru

 

BIJELO POLjE – Mi Srbi koji još gajimo nadu da ćemo, možda, postati ravnopravni sa drugim građanima Crne Gore, obraćamo vam se za pomoć i ohrabrenje jer je danas srpski narod u Crnoj Gori pod surovim pritiskom vlasti. Glavno vezivno tkivo vladajuće koalicije u Crnoj Gori temelji se na neskrivenoj mržnji prema svim oblicima srpskog nacionalnog identiteta i interesima srpskog naroda. Barem mi to tako doživljavamo. Srbi u Crnoj Gori su toliko diskriminisani da se slobodno može govoriti o aparthejdu u 21. vijeku na tlu Evrope – navode u otvorenom pismu Igoru Lukšiću, predsjedniku Vlade Crne Gore, Slavko Fuštić i Momčilo Delić, odbornici Nove srpske demokratije u lokalnom parlamentu.
– Danas su Srbi izloženi represiji državnog i paradržavnog aparata, pritiscima i podmićivanjima u pokušaju asimilacije. Prijetnjama i montirnaim sudskim procesima. Poseban vid pritiska na Srbe u današnjoj Crnoj Gori su ekonomske prirode. Danas su Srbi postali najsiromašniji narod u Crnoj Gori. Nezamislivo je da Srbin koji se javno deklariše može da dobije posao, da može u privatnom poslu da opstane, ili da dobije neku funkciju i ako je za nju, možda, najkvalifikovaniji – ističu Fuštić i Delić u pismu i dodaju da gotovo ne postoji, ili oni nijesu čuli, direktor nekog javnog preduzeća, tužilac (od osnovnog do vrhovnog), sudija, rukovodilac u policiji, rukovodilac u poreskoj upravi ili carini da se izjasnio u nacionalnom smislu kao Srbin.
– Navjerovatno je da je od preko dvjesta hiljada Srba koliko ih je u Crnoj Gori toliko neobrazovanih, nestručnih i nesposobnih da ne mogu zauzeti nijednu od pomenutih funkcija. Očito je da se radi o diskriminacije i aparthejdu prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Ko hoće da preživi, mora postati „Crnogorac“. Najnovija i formalna zabrana srpskog jezika u obrazovanom procesu je početak zatiranja srpskog nacionalnog kulturnog identiteta u Crnoj Gori. Zato, od Vas, predsjedniče Vlade, kao čovjeka modernih shvatanja očekujemo da nam pomognete. Nadamo se da će vaša vlada promijeniti politiku prema srpskom narodu u Crnoj Gori i učiniti da svi narodi koji žive u Crnoj Gori budu ravnopravni, pa i srpski narod – navodi se u pismu i dodaje da, pored ohrabrenja, od premijera očekuju i konkretnu akciju, kako bi „izdržali i sačuvali svoj nacionalni i kulturni identitet i svoju Srpsku prvoslavnu crkvu u Crnoj Gori“.
– Poštovani predsjedniče Vlade, želimo da vas podsjetimo da smo mi državotovorni narod, da su naši preci stvarali Crnu Goru i vjekovima se borili za njenu slobodu, čast i dostojanstvo. Obraćamo vam se u svoje ime, a svoj legitimitet crpimo iz činjenice o diskriminaciji i asimilaciji Srba u Crnoj Gori koje su nepobitne. Takođe, želimo da vas obavijestimo da je diskriminatorski i asimilatorski pritisak vlasti, pojedinaca i paradržavnih struktura, čini se, najjači na sjeveru Crne Gore. Od vas očekujemo pomoć i zaštitu jer je Crna Gore i naša država jednako kao i svih drugih naroda i građana koji žive u njoj – zaključili su Fuštić i Delić.

M.N.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=270874&datum=2011-03-06

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: