Početak > Uncategorized > Vojo Marković i Milisav Popović poslali pisma, razumiju se u istoriju! (6. mart 2011)

Vojo Marković i Milisav Popović poslali pisma, razumiju se u istoriju! (6. mart 2011)

MEDIJSKE MANIPULACIJE

Srbi kao prosrbi

Mada je u današnjoj Crnoj Gori do 1945. godine živjelo 98 odsto srpskog stanovništva (uključujući tu nasilno pokatoličene, nasilno islamizirane i nasilno pošiptarene Srbe) danas vladajući političari iz reda bivših Srba svoj narod zovu prosrbima.
To nije ni čudo jer žele da modeluju čitav narod po svojoj privatnoj potrebi. Ukratko, mijenjaju sve identitetske odlike svog naroda, želeći da on kao takav nestane. Zato danas Srbe u Crnoj Gori, Zeti i južnoj Rusiji (sjeverna je u sastavu Srbije) nazivaju prosrbima, a njihove partije pro-srpskim. Ispada da to nijesu Srbi nego neki navijači za Srbe ili njihovi simpatizeri. Prosrbi mogu biti Rusi, Grci, Jermeni i drugi Srbima bliski narodi, zatim, eventualno Lužički i Sorabski Srbi u Njemačkoj, Velški u Engleskoj, Bretonski u Francuskoj, Baskijci u Španiji i drugi deset vjekova otuđivani Srbi.
Nije čudno što političari ovako govore, ali zašto mediji nasjedaju na ove manipulacije? Zašto novinarsko samoregulatorno tijelo ne reaguje?
Vojo Marković Podgorica

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Pisma&clanak=270897&datum=2011-03-06

U OČEKIVANjU POPISA

Preci i potomci

Nedavno u jednim manje tiražnim i još manje traženim novinama oglasio se izvjesni potomak, jednog od srpskih junaka (ne onog što „Srpkinja ga još rađala nije“) iz Njegoševog „Gorskog vijenca“, posvećenog prahu oca Srbije, i zatražio, gle čuda, rušenje obnovljene srpske crkve na Rumiji! Uz to je krajnje ostrašćeno „izbljuvao“ nepodnošljivu količinu uvreda i mržnje protiv svega što je srpsko u Crnoj Gori, a naročito protiv Srpske pravoslavne crkve i episkopa cetinjskog – mitrpolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, nazivajući ga „pukovnikom okupacione crkve“.
Za zlo i muku njegovu ovaj „sto posto“ Crnogorac otkrio je da je on potomak onog kneza iz „Gorskog vijenca“, kojemu je Njegoš „stavio u usta“ one čuvene riječi „neću slušat odžu u Ćekliće“!
Kada je ovaj rasrbljeni potomak slavnog Srbina javno upozoren da bi mu zbog onoga što izlazi iz njegovih ustiju njegov predak, kad bi to kakvim čudim čuo – stavio u „usta kamenje“, javno je zavapio „da mu se smučilo i gadi“, i dodao da – kad je muka ne gleda se bruka.
Koje kuda li će sa ovakvim košmarom „junak“ ove priče i njemu slični?
Ovaj žalosni prizor nesklada između predaka i potomaka otkriva svu surovost i svu muku „suočavanja s prošlošću“ onih koji su „pohulili vjeru prađedovsku, obrljali obraz pred svijetom“.
Sada, u očekivanju najavljenog popisa stanovništva u Crnoj Gori, ovakvih „suočavanja sa prošlošću“ kod državotvornih Crnogoraca ima ne malo.
Oni rasrbljeni u Crnoj Gori, kojima je zov tuđina važniji i miliji od zova njihove majke i njihovoga roda pristupiće virtuelnoj crnogorskoj naciji, odnosno, kako je njeni promotri nazivaju „naciji s greškom“ – manjoj od do sada najmanje, ne samo na Balkanu!
Prirodno je da pripadnici „nacije s greškom“ mogu samo lebdjeti među nacijama kao „slamka među vihorove“, mogu biti svačiji i ničiji, a najmanje svoji.
Oni državotvorni Crnogorci koji ne žele tuđinu se podati i dalje će pripadati desetomilionskoj srpskoj naciji – na Balkanu najbrojnijoj, kulturno, ekonomsko i vojnički najmoćnijoj.
A zna se, ma ko šta sezonski faletao, vjekovi svjedoče „nebo nema bez groma cijenu“.
Milisav Popović Podgorica

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Pisma&clanak=270893&datum=2011-03-06

U SUSRET POPISU STANOVNIŠTVA U CRNOJ GORI

Pocrnogorčavanje Bošnjaka


Pocrnogorčavanje Bošnjaka je toliko primitivna ideja, pa ma koliko interesa da ima, da čak nije smjela biti ni insistirana nikome a još manje da bude zahtijevana. Postavlja se pitanje s koliko razuma može čovjek tražiti od naroda da uništi ili izbriše svoju naciju. Da li se neko zapitao šta znači narod bez nacije, da li je postojan ili je pak samo tuđe rublje za preživljenje svoje nemoći ili budalaštine. Kako je poznato u današnjem svijetu savremenosti nema sumnje da više postoji takvih zabludnika da žele biti nečiji ili ničiji ali ni svoji. Takvo nešto je u današnjem svijetu neostvarljivo a i začudno isto kao i tih pojedinih crnogorskih preduhitnika koji slabom udicom žele uloviti Bošnjake. Nijesu ti primamljivi obećani poslovi ili kakva druga obećana pa ni uručena mita toliko vrijedna koliko je vrijedna ljudska nacionalnost. Ti primamljivači bi trebalo najoštrije da budu kažnjeni ako ta država zakona ima ili ga možda u toj svrhi ne primjenjuje kao istomišljena. Uviđa se da su baš ti Bošnjaci Crne Gore pod izvjesnom torturom ugnjetavanja počinjenosti za svoj opstanak ili civilizovano ustoličenje povratka oficijalno svoje nacionalnosti. U demokratskom današnjem svijetu ne mogu se sve nacionalnosti uvesti u jednu, ali mogu živjeti zajedno i učvršćivati svoju zemlju za što višu svoju i svjetsku stabilnost ali pod uslovom da su svi ravnopravni kako i papiri izjavljuju ali ne kako i njihovi pisači ili prestavljeni iznose ili žele raditi drugo od svojih zakonskih ustoličenja. Ti vrbovači Bošnjaka u Crnogorce za sigurno su zaboravili šta im sopstveni ustav države piše pa rade neovlašćene i kažnjive radnje. Nerealno je da bilo koji Crnogorac se piše druge nacionalnosti kao što bi bilo nerealno i Bošnjaci da nijesu svoji nego tuđi onda su ničiji jer bi zalutali od nemila do nedraga i u takvim slučajevima nije im više mjesto nigdje. Začuđujuće su izjave oni koji od jednog naroda prave dva te vrbuju neke muslimane da im vjeru pišu nacijom. Da ne bi se tako narod vrbovao i pravile se koje kakve sklepke istog naroda potrebno je da se udalje svi ti vrbovači i ostave narod da razmišlja svojom glavom i ne bude zaveden ni ostvarljivim niti lažnim obećanjima jer će opet on sam ispaštati pa ma čija žrtva bio. Bošnjaci imaju svoju naciju i oni cijene i poštuju sve druge nacionalnosti kao i vrlo rado ih primaju za saradnju i ljudska razumijevanja. A izvjesna grupa muslimana još nacionalno neopredijeljena neće za sigurno ovoga aprila popustiti i izdati sami sebe konačno je tu sve jasno da su svi muslimani nacionalno Bošnjaci. I zabluda bi bila od jednog naroda praviti dva, pa nijedan važeći osim robovlasnički. A ne vjerujem danas da postoji takvih i da tako žele sebe prozvati, te bilo kakva vrbovanja iz jedne u drugu naciju nijesu odobriva i ako ima nadležnih vlasti morali bi se malo više pozabaviti ovakvim izjavama ukoliko oni nijesu sami nalogodavci tada narod mora sam sebe braniti da bi ostao ono što jeste i svoj na svome.
Hasan Pupović

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Pisma&clanak=270894&datum=2011-03-06

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: