Početak > Uncategorized > Lutovac javno Đorđević tajno (12. mart 2011)

Lutovac javno Đorđević tajno (12. mart 2011)

Politika – Subota, 12. mart 2011. godine

Oštar protest Crne Gore uručen Srbiji – savjetnik Borisa Tadića diskretno okupio u Mileševi političke saradnike iz Crne Gore

Lutovac javno Đorđević tajno

PODGORICA – Crna Gora juče je formalno izrazila Srbiji oštar protest koji je dan ranije formulisala naša vlada. Vlada Srbije saopštila je juče ujutro da je izmijenila jedan od ciljeva strategije jer „nastoji da unaprijedi dobrosusjedske odnose“. Istovremeno savjetnik predsjednika Srbije Mlađan Đorđević okupio je tajno u Manastiru Mileševa dvojicu političkih saradnika iz Crne Gore kako bi im direktno prenio instrukcije Beograda u vezi sa novonastalom situacijom.

Vlada Crne Gore saopštila je da je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao juče ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i da mu je „prenio zvaničan stav i oštar protest Vlade Crne Gore povodom strategije Vlade Srbije o očuvanju i jačanju odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru“.

Antievropske norme

– Državni sekretar Kaluđerović posebno je ukazao na pojedine djelove strategije koji su uticali na formiranje stava sadržanog u saopštenju Vlade Crne Gore, kao što je isticanje zahtjeva za konstitutivnošću srpskog naroda u Crnoj Gori, uloga Srpske pravoslavne crkve i sl., ali i na činjenicu da strategija nije do kraja usaglašena sa opšte prihvaćenim međunarodnim normama i evropskim standardima – navedeno je u saopštenju Ministarstva objavljenom juče.

Javna diplomatija Srbije

Navedeno je da je ambasador Srbije „primio k znanju navedeno i rekao da će o svemu iznesenom informisati rukovodstvo Republike Srbije. Istakao je da Republika Srbija nema nikakvih pretenzija prema Crnoj Gori, da se nivo njenih odnosa odražava u mjeri u kojoj Crna Gora to želi, i da odnose zasniva na uzajamnom uvažavanju i poštovanju, te da poštuje Ustav i zakone Crne Gore“.

Dok je ambasadoru Srbije bio tokom 45-minutnog razgovora izražavan usmeni protest Crne Gore, u Beogradu je saopšteno da je izmijenjen dio srpske strategije koji je izazvao zvanične reakcije Podgorice i Zagreba.

Na internet stranici Vlade Srbije juče je objavljeno da je ta vlada prošle sedmice uklonila iz strategije dio u kojem navodi da je cilj Srbije da Srbi u Crnoj Gori i Hrvatskoj dobiju status konstitutivnog naroda.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je juče Pobjedi da taj problem „više ne postoji“.

– Vlada Srbije je 3. marta ove godine donijela odluku o izmjenama strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu i taj sporni dio u ovom dokumentu više ne postoji. Vlada Srbije nastoji da unaprijedi dobrosusjedske odnose, posebno sa Crnom Gorom, sa kojom ima viševjekovne istorijske i civilizacijske veze – rekao je Mihajlović Pobjedi.

Eventualno promijenjeni dio dokumenta o konstitutivnosti, međutim, kako je rečeno Pobjedi, ne mijenja stav Vlade Crne Gore, budući da je konstitutivnost samo jedno od „nakaradnih i naopakih“ rješenja. Ostala su rješenja Srpske pravoslavne crkve, dio o školstvu, jeziku i uopšte cio koncept odnosa prema sunarodnicima u svijetu koji se svi pogrešno smatraju „dijasporom“, dok se granice u regionu u dokumentu karakterišu kao „političke“.

Paralelni tajni sastanak

U vrijeme razgovora srpskog ambasadora u MVPEI Crne Gore, savjetnik predsjednika Srbije Mlađan Đorđević sastao se tajno u jednom od objekata Manastira Mileševa sa najmanje dvojicom političkih saradnika iz Crne Gore. Đorđević ovog puta nije ulazio u Crnu Goru već je sastanak organizovan na teritoriji Srbije u blizini crnogorske granice. Tema razgovora vođenog pod skrovitošću Manastira Srpske pravoslavne crkve bila je popis stanovništva Crne Gore. Sadržina razgovora za sada Pobjedi nije poznata.

Jučerašnji sagovornici savjetnika Borisa Tadića aktivni su u javnom životu Crne Gore iako nijesu direktno politički aktivni u nekoj od stranaka. U srpskim medijima i na internetu objavljuju redovno članke na temu navodne sopstvene nacionalne ugroženosti i „neophodnosti“ zaštite identiteta od nasilne asimilacije. U proteklih nešto više od godinu, jučerašnji sagovornici Mlađana Đorđevića aktivirali su mehanizme sračunate na, kako navode u više tekstova, „sintezu“ nacionalnog bića i kulture, bez obzira na granice.

http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2011-03-12&id=203485

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: