Početak > Uncategorized > Milan Knežević, čija se kompletna porodica 1991. izjašnjavala kao Crnogorci: „Pozivam sve članove i simpatizere SNP-a da se…. i na popisu se izjasne u duhu svojih predaka da bi osigurali budućnost potomaka. Smatram obavezom da se… na popisu izjasnim kao Srbin koji govori srpskim jezikom…“ (Poslije popisa će reći da nikoga nije nagovarao i nikakvu agitaciju vršio! – 14. mart 2011)

Milan Knežević, čija se kompletna porodica 1991. izjašnjavala kao Crnogorci: „Pozivam sve članove i simpatizere SNP-a da se…. i na popisu se izjasne u duhu svojih predaka da bi osigurali budućnost potomaka. Smatram obavezom da se… na popisu izjasnim kao Srbin koji govori srpskim jezikom…“ (Poslije popisa će reći da nikoga nije nagovarao i nikakvu agitaciju vršio! – 14. mart 2011)

MILAN KNEŽEVIĆ POZIVA NADLEŽNE DA SE POZABAVE PODGORIČKIM GRADONAČELNIKOM

Mugoša slučaj za policiju a ne koaliciju

~Smatram obavezom da se kao funkcioner i poslanik SNP-a na popisu izjasnim kao Srbin koji govori srpskim jezikom, kaže Knežević

Poslanik Socijalističke narodne partije Milan Knežević pozvao je juče policiju i tužilaštvo da se pozabave ulogom gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše u transakciji sa preduzećem „Carine“, kojom je budžet glavnog grada oštećen za 11 miliona eura. Komentarišući u intervjuu za „Dan“ nedavni Mugošin poziv SNP-u da prelomi i uđe u vlast sa DPS-om, on je podsjetio da u njihovim programskim dokumentima jasno piše da sa ovakvim režimom nema koalicija. Knežević je najavio da će se na popisu pisati kao Srbin koji govori srpskim jezikom i poziva sve članove i simpatizere SNP-a da se slobodno izjasne na predstojećem popisu stanovništva, u duhu svojih predaka.
Kako ocjenjujete situaciju u Crnoj Gori uoči popisa stanovništva?
– Umjesto da predstojeći popis bude isključivo statistička kategorija, više je nego jasno da aktuelni režim već sad stvara represivnu atmosferu i čini sve da popis bude politički projekat zaokruživanja privatne države. Višemjesečni napadi Ranka Krivokapića na mitropolita Amfilohija i imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske, orkestrirana kampanja državnih funkcionera protiv Srbije, favorizovanje takozvanog crnogorskog jezika u informativnim i obrazovnim emisijama na Javnom servisu, predstavlja dobro poznatu matricu negacije duhovnih i istorijskih vertikala crnogorskog naroda. Strategija DPS-SDP koalicije sastoji se u pokušaju asimilacije onih građana koji su se na popisu 2003. godine izjasnili kao Srbi koji govore srpskim jezikom i koji Mitropoliju crnogorsko-primorsku smatraju za duhovnog i državnog stožera Crne Gore. Zbog svega navedenog pozivam sve članove i simpatizere SNP-a da se kao nebrojeno puta dosad odupru pokušajima falsifikovanja crnogorske istorije i njenog identiteta, i na popisu se izjasne u duhu svojih predaka da bi osigurali budućnost potomaka. Smatram obavezom da se kao funkcioner SNP-a i poslanik u crnogorskom parlamentu na popisu izjasnim kao Srbin koji govori srpskim jezikom, duboko svjestan da pripadam konstitutivnom narodu i da između pravoslavnih Srba i Crnogoraca ne postoji razlika.
Kako komentarišete nedavni poziv Miomira Mugoše da SNP „prelomi“ i uđe u vlast sa DPS-om?
– Mugošin poziv SNP-u da „prelomi“ i uđe u vlast sa DPS-om doživljavam kao očajnički potez čovjeka opterećenog brojnim aferama koji poslednjih dana bezuspješno pokušava da glumi Mahatmu Gandija, ali mu imovinski karton i mnogobrojne sumnjive odluke koje je donio to ne dozvoljavaju. Zato pozivam policiju i državnog tužioca da najzad „prelome“ i umjesto što se bave perifernim slučajevima, da predmet njihoog interesovanja bude slučaj „Carine“ i uloga šerifa sa Mareze u transakciji koja je oštetila budžet glavnog grada za 11 miliona eura. Što se tiče SNP-a, u našim programskim dokumentima jasno je precizirano da je sa ovakvim režimom, koji je progonio, šikanirao i siromašio naše članove i simpatizere i bio generator svih podjela, u čemu je i Mugoša imao istaknutu ulogu, bilo kakva koalicija nemoguća.
Nakon svih dešavanja ima li prostora za zajedničko djelovanje opozicije?
– Vještačka dilema da unutar DPS-SDP koalicije postoje zdravi i kontaminirani djelovi, u stvari je providan pokušaj stvaranja prostora za aboliranje za sve ono što su ove dvije partije uradile u poslednjih 13 godina. Tek kad DPS i SDP budu poslati u opoziciju i dožive katarzu u vidu oslobađanja od kriminogenih struktura u svojim redovima, ideja o harmonizaciji političkih prilika u Crnoj Gori je moguća. SNP kao najjači i najorganizovaniji opozicioni subjekt mora biti nosilac svih antirežimskih aktivnosti koje bi podrazumijevale objedinjavanje opozicije, NVO sektora i nezavisnih intelektualaca, koji bi crnogorsko društvo poveli demokratskim putem u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, siromaštva, socijalnih razlika i nezaposlenosti. Vjerujem da će u narednom periodu nesporazumi na opozicionoj sceni biti prevaziđeni i da će smjena režima biti osnovni imenitelj opozicije.

Lukšić kao Uroš Nejaki

Kakvu biste ocjenu dali o dosadašnjem radu vlade Igora Lukšića?
– U dijelu crnogorske javnosti izbor Igora Lukšića pokušava se predstaviti kao da se radi o trinaestom apostolu koji je sišao sa nebesa, a ne iz predsjedništva DPS-a kao prvi i poslednji izbor Mila Đukanovića. Izgleda se olako zaboravlja da se radi o potpredsjedniku DPS-a i Đukanovićevih vlada, ministru finansija za čijeg je mandata Prvoj banci isplaćena državna pomoć od 44 miliona eura i počela se vraćati tako što se jedan milion u jednom danu jedanaest puta uplatio i isplatio, uz saglasnost istog Lukšića. Treba li podsjećati da je Igor Lukšić bio jedan od ministara koji je glasao za odluku o priznanju takozvane države Kosovo i Metohija, i za vrijeme svog premijerskog ekspozea tu odluku pravdao kao mudar državnički potez. Ovo posebno dobija na težini ako se ima u vidu izvještaj Dika Martija o trgovini organima srpskog, crnogorskog i ostalog nealbanskog življa, koje je brutalno mučeno i ubijano širom Kosova i Metohije. Bez obzira na to što Lukšić pokušava izaći iz sjenke Mila Đukanovića, čatujući na „Fejsbuku“ i slušajući Ledi Gagu, plašim se da će ubrzo dobiti nadimak Nejaki Uroš, kojem će neposlušni velikaši u liku Milana Roćena i Duška Markovića podijeliti vladu na privatne feude.
V.RADENOVIĆ

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&datum=2011-03-14&clanak=271892

Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: