Početak > Uncategorized > Dr Miloš Bešić: Popis je sudar države i SPC (15. mart 2011)

Dr Miloš Bešić: Popis je sudar države i SPC (15. mart 2011)

Intervju – Utorak, 15. mart 2011. godine

Intervju: Dr Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar CEDEM-a

Popis je sudar države i SPC

PODGORICA – Ponovo se sudaraju država i Srpska pravoslavna crkva, kao i referentne političke patije (vlast – opozicija). Situacija uoči popisa je analitički veoma slična referendumskoj, samo što je ulog znatno manji – ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar CEDEM-a dr Miloš Bešić.

Bešić naglašava da popis jeste statističko pitanje, ali sa političkim posljedicama.

Intervju Dr Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar CEDEM-a

PODGORICA – Politička situacija u Crnoj Gori je uoči popisa analitički veoma slična referendumskoj, samo što je ulog znatno manji. Ono što je važno istaći jeste činjenica da između Crnogoraca i Srba ne postoji bilo kakva etnička distanca (ovo znamo iz istraživanja) – kaže u intervjuu Pobjedi dr Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar CEDEM-a.

POBJEDA: Kako komentarišete sve češća istupanja političkih partija uoči popisa i direktne uticaje na građane u vezi sa izjašnjavanjem?

BEŠIĆ: Popis je statističko pitanje koje ima političke posljedice. Dvije su ključne linije rascjepa kada je o popisu riječ. Prvo, to je relacija Crnogorac-Srbin, drugo to je relacija Bošnjak-Musliman. I u jednom i u drugom slučaju, postoje protagonisti i politički akteri koji smatraju da im je u interesu da u finalnom broju bude što veći broj onih koji se izjašnjavaju na način na koji to datim političkim akterima odgovara.

Dakle, kao mnogo puta do sada, narod i građani Crne Gore se od političke elite tretiraju kao topovsko meso koje „treba“ da nahrani njihove političke vizije i ostvari interese. POBJEDA: Koji je krajnji cilj takvog ponašanja političkih partija?

BEŠIĆ: Krajnji cilj ovakvog ponašanja političkih elita jeste jačanje njihovih pozicija moći u identitetskoj strukturi koja je u skladu sa njihovim političkim programom. Ono što je interesantno jeste da ova četiri pola nacionalnog identiteta (Srbin-Crnogorac-Bošnjak-Musliman) zagovaraju političke elite koje imaju tipološki drugačiji institucionalni karakter. Tako opciju Crnogorac (vs. Srbin) zapravo zastupaju institucije sistema, uz podršku određenih kulturnih krugova i naravno repernih političkih partija. Na drugom polu ove dimenzije, opciju Srbin (vs. Crnogorac) dominantno zastupa Crkva (SPC) kao institucija, uz naravno podršku određenih političkih partija. Suma sumarum u ovom sukobu se ponovo sudaraju država – SPC kao i referentne političke patije (vlast – opozicija), pa se sukob pojavljuje kao sukob između države i crkve, ali i kao sukob političkih partija. Situacija je analitički veoma slična referendumskoj, samo što je ulog znatno manji.

POBJEDA: Kako ocjenjujete prva dva mjeseca rada nove vlade?

BEŠIĆ: Nova vlada je pokazala da ima kapacitet za dinamiku i otvorenost prema javnosti. Ubrzo ćemo istraživanjima da izmjerimo povjerenje koje uživa nova vlada, ali mislim da treba još malo sačekati, s obzirom da dobar dio građana još „čeka“ da zauzme svoj stav. U ovom pogledu najinteresantnije će biti pratiti stavove pristalica DPS-a s obzirom da su se unutar ove partije značajno restruktuirale pozicije moći koje mogu uticati na lične benefite pojedinaca unutar vladajuće strukture. Metaforički, Vlada zasad „dobro pliva“. Međutim, Vlada se zasad samo „snalazi“ u moru problema koje ima Crna Gora. Pravi test za novu vladu biće trenutak kada budu morali da donesu neku „krupnu“ političku odluku koja ima svoje jasne posljedice na makronivou. Tek tada ćemo vidjeti kako će se karte preraspodijeliti i kakav će odnos snaga to proizvesti.

Politički, a ne etnički sukob

– Ono što je važno istaći, jeste činjenica da između Srba i Crnogoraca ne postoji bilo kakva etnička distanca (ovo znamo iz istraživanja). Suština i ujedno paradoksalnost ovog sukoba leži u činjenici da u samom narodu postoji mnogo manji problem nego što je to na nivou političkih elita. Dakle, nije riječ o etničkom, nego o političkom sukobu vezano za konstruktivističku interpretaciju crnogorskog tj. srpskog identiteta. Sa druge strane, na relaciji Bošnjak-Musliman, identitetski sukob je nešto drugačiji. Naime, ovdje je riječ o istorijski izgrađenom identitetu (Musliman) vs. novijem političkom ientitetu (Bošnjak). Tako je dominantna politička elita ovog korpusa i vjerski i politički dominantno na bošnjačkoj poziciji, dok većina pripadnika ovog korpusa istorijski insistira na svom muslimanskom identitetu. Ova situacija je manje-više identična kao i na prošlom popisu i svodi se na insistiranje političke elite da se identitet uskladi sa savremenim trendovima novog političkog i nacionalnog identiteta koji je situiran u, po njima, matičnoj državi Bosni. Međutim, i ovdje je važno reći da se ne radi o etničkom sukobu, već je riječ o političkoj konstrukciji nacionalnog identiteta.

SDP se mora navići na „tvrđu“ igru DPS

POBJEDA: Potpredsjednik SDP Borislav Banović je kazao Pobjedi da bi nastavak mimoilaženja SDP i DPS na lokalnom nivou mogao dovesti u pitanje opstanak koalicije i na državnom. Vaš komentar?

BEŠIĆ: SDP se nalazi u neugodnoj poziciji. Ova partija je izgubila „momentum“ koji je imala nakon lokalnih izbora, pa umjesto da oni određuju dinamiku dešavanja svojim političkim kapitalom, DPS je uspio da ih na određeni način minorizuje, koristeći ponekad kranje neprikladne metode (kao što je vrbovanje jednog poslanika iz opozicije u lokalnom parlamentu Podgorice). Svojim rastom i već dugoročnim sukobljavanjem sa DPS-om, prije svega na liniji „metoda političkog odlučivanja“, SDP će morati da se privikne na nešto „tvrđu“ igru DPS i njihovom političkom pragmatizmu koji je nerijetko makijavelističkog tipa.

Ovo nije ništa neuobičajeno, stranka koja ima političku moć, prije ili kasnije će tu moć upotrijebiti za održavanje svoje pozicije. Sada smo svjedoci spremnosti SDP da odgovori ovim izazovima. Mislim da se ipak mora znati, da u redovima SDP ima ljudi koji su već veoma iskusni u politici (Banović je jedan od njih) i koji imaju politički rezon da odigraju pravu kartu u pravom trenutku. Da li imaju snage i kapaciteta za tako nešto, ostaje nam da vidimo.

Razgovarala Marija Jovićević

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: