Početak > Uncategorized > Predpopisno saopštenje episkopskog savjeta SPC (16. mart 2011)

Predpopisno saopštenje episkopskog savjeta SPC (16. mart 2011)

Епископи поручили да ће бранити имовину СПЦ у Црној Гори

среда, 16 март 2011 12:21 ИН4С

По древном обичају Православне Цркве, по којем се Епископи окупљају на савјетовања и разматрају живот Цркве одређеног простора, данас је, у древном светосавском манастиру Св. Тројице у Пљевљима, одржана сједница Епископског савјета Православне Цркве у Црној Гори , који благословом Светог архијерејског сабора Српске православне цркве чине епархијски архијереји Епархија Српске Патријаршије које дјелују на територији Црне Горе: Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије, у својству предсједавајућег, и Преосвећена Господа Архијереји: Милешевски Филарет, који је био и домаћин данашњег сабрања, Будимљанско-никшићки Јоаникије, Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије, Диоклијски Јован, викарни епископ Митрополита Црногорско-приморског и умировљени Захумско-херцеговачки Атанасије.

Како се наводи у саопштенју Митрополије црногорско. приморске архијереји  су изразили своје жаљење и оштар протест због положаја Епископа милешевског Филарета, којем је и даље ограничена слобода кретања кроз читаву Црну Гору.

„Позивамо све надлежне да најзад повуку своју неписану и неправедну одлуку и да Владици Филарету омогуће слободно кретање на читавој територији Црне Горе“, наводи се у саопштењу са састанка Архијереја.

У исто вријеме, како се наводи, епископи узражавају своју велику радост за благодат Божију која је у свим епархијама вратила народ у Црној Гори у храмове Божије, на славу Божију, а за укријепљење и спасење цјелокупног народа.

„Неизбјежно је, с друге стране, било осврнути се на актуелну медијску антицрквену кампању, особито на насиље које се покушава извршити над именом и достојанством Православне Цркве, и покушајем оспоравања власништва Цркве над црквеном имовином (!), па чак и позиве за рушење појединих храмова, као што је случај са обновљеном, за вријеме османске окупације срушеној (1571), црквом Св. Тројице на Румији. Изражавамо чврсту намјеру да се свим правно допустивим средствима стане у заштиту црквене имовине, како оне која је у посједу Цркве Божије, тако и оне узурпиране, за коју се очекује да буде враћена правом власнику законом о повраћају црквене имовине“, поручили су епископи који имају јурисдикцију на тероторији Црне Горе.

На овом скупу је још једном констатован недостатак закона о правном положају цркава и вјерских заједница, захваљујући чему, долази до неријетких злоупотреба од стране појединаца недобронамјерних према Цркви.

„Намјесто оваквих неприличних и незаконитих позива на отимање храмова и друге црквене имовине, као архијереји позивамо власт у Црној Гори да обнови црква Св. Петра Цетињског на Ловћену, која ја насиљем, и уз директно противљење Цркве и многих јавних и културних дјелатника, срушена прије 40 година. Послије 40 година лутања кроз пустињу, као некадашњи изабрани јеврејски народ, сматрамо да је дошло вријеме да се оствари завјештање Митрополита Петра II Петровића Његоша и обнови најстарији храм посвећен Св. Петру Цетињском у Црној Гори“, саопштено је са скупа.

Учесници скупа су оцијенили да је општи утисак да ова медијска кампања има везе са предстојећим пописом становништва у Црној Гори.

„Попис становништва има за циљ статистичко утврђивање многих чињеница, али свакако да у наша смутна времена има и додатно значење и намјере. И у вријеме рођења Господа Христа – попис у вријеме ћесара Августа је имао за циљ да се свако ради потврде свога идентитета попише. Тако и у наша времена, свако има право, па и обавезу, да се слободно и без икаквог страха и притиска изјасни о свом идентитету. Црква Божија, као васељенска по својој природи и назначењу, прихвата и поштује избор сваког човјека, без обзира на његов национални и сваки други идентитет, али настоји на томе да је људска слобода неприкосновена. Позивамо да се сви грађани Црне Горе ослободе страха, накупљеног нарочито у периоду насиља послије Другог свјетског рата, и слободно се изјасне о свом вјерском, националном и језичком идентитету, утемељеном дакако на историјском континуитету Црне Горе и својих предака. Недопустиви су било какви притисци на било кога, а нарочито у погледу изјашњавања о националној или било којој другој припадности“, поручили су црквени великодостојници.

У вези са недавним позивом премијера Лукшића за дијалог, упућеног поводом наводног спора о власништву над Цетињским манастиром, Епископски савјет саопштава јасан став да је дијалог са свим легитимним представницима традиционалних Цркава и вјерских заједница одувијек отворен и биће увијек отворен што се Православне Цркве тиче, али да дијалог са псеудоцрквеним заједницама и бившим или лажним свештеницама никада није био, нити ће убудуће бити могућ, управо са разлога што би такав „дијалог“ представљао угрожавање самог бића Цркве и њене спасоносне мисије у свијету.

„Надамо се да ће, што прије то боље, сви у Црној Гори схватити, оно што је свим правдољубивим и разумним људима јасно, да племенско-партијска вјерска заједница тзв. ЦПЦ нема никакве везе нити континуитета са Православном Црквом из времена Књажевине и Краљевине Црне Горе. Као таква, тзв. ЦПЦ од свог оснивања 2000.г. постоји и дјелује, али нема право да узурпира достојанство, име и имовину институције Православне Цркве, која у Црној Гори дјелује уз непрекинути континуитет већ дуже од осам вијекова“, нагласили су учесници скупа.

Епископски савјет, како је наведено, по ко зна који пут, подсјећа надлежне у Црној Гори, који имају пресудну ријеч поводом изградње хидроакумулација на ријеци Морачи, да су дужни да узму у обзир многобројне ставове стручне јавности, који јасно стоје на становишту, да предложеним рјешењима није обезбјеђена адекватна заштита Манастира Мораче, као и биодиверзитета и еколошке цјелине кањона Мораче до Скадарског језера.

http://in4s.net/index.php/magazin/kultura/6002-episkopi-poruili-da-e-braniti-crkvenu-imovinu

 

EPISKOPSKI SAVJET NAKON SASTANKA U MANASTIRU SV. TROJICE U PLJEVLJIMA SAOPŠTIO


Na popis bez straha


Episkopski savjet Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koji čine eparhijski arhijereji – mitropolit Amfilohije, u svojstvu predsjedavajućeg, episkop mileševski Filaret, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, dioklijski Jovan, vikarni episkop mitropolita i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije saopštio je da Crkva smatra da aktuelne medijske anticrkvene kampanje ima za cilj narušavanje dostojanstva Pravoslavne Crkve, i pokušajem osporavanja vlasništva Crkve nad crkvenom imovinom.
– Izražavamo čvrstu namjeru da se svim pravno dopustivim sredstvima stane u zaštitu crkvene imovine, kako one koja je u posjedu Crkve Božije, tako i one uzurpirane, za koju se očekuje da bude vraćena pravom vlasniku zakonom o povraćaju crkvene imovine. Još jednom je konstatovan nedostatak zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, zahvaljujući čemu, dolazi do nerijetkih zloupotreba pojedinaca nedobronamjernih prema Crkvi – navode episkopi.
Negativna medijska kampanja ima veze i sa predstojećim popisom stanovništva u Crnoj Gori, smatraju vladike.
– Popis stanovništva ima za cilj statističko utvrđivanje mnogih činjenica, ali svakako da u naša smutna vremena ima i dodatno značenje i namjere. I u vrijeme rođenja Gospoda Hrista – popis u vrijeme ćesara Avgusta je imao za cilj da se svako radi potvrde svoga identiteta popiše. Tako i u naša vremena, svako ima pravo, pa i obavezu, da se slobodno i bez ikakvog straha i pritiska izjasni o svom identitetu. Crkva Božija, kao vaseljenska po svojoj prirodi i naznačenju, prihvata i poštuje izbor svakog čovjeka, bez obzira na njegov nacionalni i svaki drugi identitet, ali nastoji na tome da je ljudska sloboda neprikosnovena. Pozivamo da se svi građani Crne Gore oslobode straha, nakupljenog naročito u periodu nasilja poslije Drugog svjetskog rata, i slobodno se izjasne o svom vjerskom, nacionalnom i jezičkom identitetu, utemeljenom dakako na istorijskom kontinuitetu Crne Gore i svojih predaka. Nedopustivi su bilo kakvi pritisci na bilo koga, a naročito u pogledu izjašnjavanja o nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti – navode episkopi u saopštenju sa sastanka koji su održali u drevnom svetosavskom manastiru Sv. Trojice u Pljevljima prije nekoliko dana.
U vezi sa nedavnim pozivom premijera Lukšića za dijalog, upućenog povodom navodnog spora o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom, Episkopski savjet saopštio je jasan stav da je dijalog sa svim legitimnim predstavnicima tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica oduvijek otvoren i biće uvijek otvoren, ali da dijalog sa pseudocrkvenim zajednicama i bivšim ili lažnim sveštenicama nikada nije bio, niti će ubuduće biti moguć.
– Nadamo se da će svi u Crnoj Gori shvatiti, ono što je svim pravdoljubivim i razumnim ljudima jasno, da plemensko-partijska vjerska zajednica tzv. CPC nema nikakve veze niti kontinuiteta sa Pravoslavnom Crkvom iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Kao takva, tzv. CPC od svog osnivanja 2000.g. postoji i djeluje, ali nema pravo da uzurpira dostojanstvo, ime i imovinu institucije Pravoslavne Crkve, koja u Crnoj Gori djeluje uz neprekinuti kontinuitet već duže od osam vijekova.
Arhijereji su izrazili žaljenje i oštar protest zbog nezavidnog položaja episkopa Filareta, kojem je i dalje ograničena sloboda kretanja kroz čitavu Crnu Goru.
– Pozivamo sve nadležne da najzad povuku svoju nepisanu i nepravednu odluku i da vladici Filaretu omoguće slobodno kretanje na čitavoj teritoriji Crne Gore – navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.
Arhijereji su pozvali vlast u Crnoj Gori da se obnovi crkva Sv. Petra Cetinjskog na Lovćenu, srušena prije 40 godina.
Episkopski savjet je podsjetio nadležne u Crnoj Gori, koji imaju presudnu riječ povodom izgradnje hidroakumulacija na rijeci Morači, da su dužni da uzmu u obzir mnogobrojne stavove stručne javnosti, koji jasno stoje na stanovištu, da predloženim rješenjima nije obezbjeđena adekvatna zaštita Manastira Morače, kao i biodiverziteta i ekološke cjeline kanjona Morače do Skadarskog jezera.

 

D.D.P.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=272507&datum=2011-03-19

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: