Početak > Uncategorized > Raspopamljeni Tadić u svrhu predpopisne kampanje obilazio Crnu Goru, vodio sa sobom oca i strica Novaka Đokovića, da priprosti i neuki narod srbizuju. Episkop nikšićki Joanikije ga dočekao i izrazio zabrinutost za Srbe, kao pravi političar! (16. mart 2011)

Raspopamljeni Tadić u svrhu predpopisne kampanje obilazio Crnu Goru, vodio sa sobom oca i strica Novaka Đokovića, da priprosti i neuki narod srbizuju. Episkop nikšićki Joanikije ga dočekao i izrazio zabrinutost za Srbe, kao pravi političar! (16. mart 2011)

Raspopamljeni Tadić u svrhu predpopisne kampanje obilazio Crnu Goru, vodio sa sobom oca i strica Novaka Đokovića, da priprosti i neuki narod srbiče.

Episkop Joanikije Mićović   dočekao Tadića i izrazio zabrinutost za Srbe – kao pravi srpski političar! Koja je razlika između Ranka Kadića ili Peca Popovića i Joanikija Mićovića? I jedni i drugi potpuno istu, političku priču pričaju.

Srpska crkva u Crnoj Gori postoji samo zarad uništavanja Crnogoraca, zarad genocida nad Crnogorcima. To je jedini njen zadatak – koji joj je naređen u Beogradu.

TV Vijesti najava dnevnika „u pola 7“, 16. marta 2011.

 

U HERCEG NOVOM OTVOREN SRPSKI KONZULAT, BORIS TADIĆ PORUČIO

Slika

Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari i ustavni poredak Crne Gore, istakao je juče srpski predsjednik Boris Tadić u Herceg Novom, gdje je, zajedno sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, otvorio konzulat Republike Srbije.
Tadić je ocijenio da su građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske jedini koji imaju pravo da definišu ustavno uređenje vlastite države.
– Susjedne države ne mogu da se miješaju u unutrašnja ustavna rješenja koja su u direktnoj nadležnosti građana svake države i isključivo su njihovo pravo. Tako se Srbija ne miješa u ustavna određenja susjednih država, ni Hrvatske, ni Crne Gore, ni Bosne i Hercegovine. Jedino građani tih država mogu da definišu vlastiti ustav i ko po tim ustavima ima konstitutivno pravo, a ko nema – rekao je Tadić, dodajući da u Srbiji, kao i u drugim državama, ima i drukčijih mišljenja.
Svaka država, međutim, istakao je on, ima puno pravo i obavezu da brine o identitetu vlastitog naroda koji ne živi u domicilnoj matičnoj državi.
– Ali, to se sve čini na način da se nijednog trenutka ne smiju dovesti u pitanje suverenitet i integritet svake susjedne države. To je crvena linija i ni po koju cijenu ne smije biti pređena. Isključivo građani srpske nacionalnosti u Crnoj Gori imaju pravo da se bore za svoj ustavni položaj – poručio je Tadić.
On je naveo da ne zna da u strategiji Vlade Srbije o dijaspori postoji odrednica koja se odnosi na finansiranje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, uz napomenu Srbija, kao i mnoge države u Evropi, ima obavezu da finansijski podržava ne samo SPC, nego i sve vjerske zajednice.
Predsjednik Filip Vujanović je rekao da je jedna odreba strategije Vlade Srbije o dijaspori ulazila u Ustav Crne Gore, povređujući ustavno ustrojstvo Crne Gore kao građanske države.
– Na naše zadovoljstvo, srpska vlada je to odmah ispravila. Ostatak će se rješavati u jednoj dobroj komunikaciji predsjednika dviju vlada, u prijateljskoj atmosferi, i to prosto vidim kao još jednu priliku za intenziviranje saradnje i komunikacije u funkciji prijateljstva dviju država – rekao je Vujanović.
Na novinarsko pitanje da li bi otvaranje konzulata moglo da utiče na popis, Vujanović je odgovorio negativno.
– Ne vidim kako bi to moglo da utiče na popis. Mislite li da će sa ovim konzulatom biti više Srba, a manje Crnogoraca? Zar tako doživljavamo Srbe i Crnogorce, da kroz otvaranje konzularnog predstavništva mogu mijenjati svoj nacionalni osjećaj? Neka se građani izjašnjavaju onako kako osjećaju. Neka saopšte svoju intimu u smislu nacionalne, vjerske i jezičke pripadnosti tako kako hoće. To je statistički iskaz koji će koristiti država i naučnoistraživačke organizacije. Ponižavajuće je na nekoga uticati da mijenja svoju nacionalnost, vjeru ili jezik i vršiti bilo kakvu propagandu u tom smislu – kazao je on.
Tadić se na to nadovezao ističući da potvrđuje „svaku Filipovu riječ“.
Na pitanje da saopšti svoj stav o tome da li je srpski narod u Crnoj Gori ugrožen, on je odgovorio da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari države i predložio novinarima da ono što Srbija radi pokušaju da sagledaju sa dobrom namjerom.
– Jako sam umoran od objašnjavanja da nema nekih skrivenih namjera – kazao je predsjednik Srbije.
Otvaranje konzulata u Herceg Novom, kako je ocijenio Vujanović, predstavlja još jedan dobar most sa Srbijom.
Vujanović i Tadić su u više navrata istakli koliko cijene lično međusobno prijateljstvo.

S.POPOVIĆ

Desetine građana dočekale predsjednike

Ceremoniji svečanog otvaranja konzulata Srbije u samom centru Herceg Novog, preko puta Gradske kafane, pored ambasadora Srbije Zorana Lutovca, prisustvovali su gradonačelnici Herceg Novog, Kotora i Tivta Dejan Mandić,Marija Ćatović i Miodrag Kankaraš, predstavnici DPS-a, opozicionih stranaka, kao i ugledni privrednici. Predsjednike je dočekalo i nekoliko desetina građana, a mališani iz FK Obilić uručili su Tadiću na poklon fudbalski dres.

Susret sa Amfilohijem

Otvaranju konzulata prisustvovao je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više sveštenika Mitropolije. Nakon srdačnog susreta u prostorijama konzulata, Tadić i mitropolit razgovarali su i u obližnjoj Gradskoj kafani.

Sa Đokovićima u Novakovom rodnom kraju

U posjeti Episkopskom dvoru u Nikšiću osim Tadića bili su i njegov savjetnik Mlađan Đorđević, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, kao i otac i stric proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, Srđan i Goran Đoković.
Đokovići su sa Tadićem obišli Jasenovo Polje kod Nikšića, odakle potiče njihova porodica, nakon čega su prisustvovali otvaranju konzulata.

Pravda za Srbe

Predsjednik Srbije Boris Tadić posjetio je juče i sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke u Nikšiću gdje je razgovarao sa vladikom Joanikijem. Uz riječi dobrodošlice, episkop budimljansko-nikšićki podsjetio je Tadića da je Nikšić episkopsko sjedište starog Onogošta i Istočne Hercegovine u kojem je stolovao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, duhovni pastir srpskog naroda. Vladika Joanikije rekao je da je izuzetno dragocjeno što Tadić pažljivo i istrajno radi na unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore.
– Dobro znate kakve probleme imaju vaši sunarodnici u Crnoj Gori. Ti problemi niti su toliko mali da bismo ih mogli prećutati, niti toliko veliki da ih ne bismo mogli rješavati. Vi ste svojim primjerom posvjedočili da se i veliki i nagomilani problemi između različitih naroda, a kamoli među braćom, mogu rješavati dijalogom istine i pravde uz dobru namjeru i sa potpunim međusobnim uvažavanjem. To je dobar znak da ćete u potpunosti uspjeti i u vašoj plemenitoj namjeri da unaprijedite odnose između Srbije i Crne Gore, što i između ostalog uključuje pravdu za Srbe, zaštitu srpskog jezika i srpskog kulturnog nasleđa u Crnoj Gori – kazao je vladika Joanikije.

B.B.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=272323&datum=2011-03-17

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: