Početak > Uncategorized > I još jedan tekst pun praznoslovlja kojim se negiraju Crnogorci, napisao Milutin Mićović (19. mart 2011)

I još jedan tekst pun praznoslovlja kojim se negiraju Crnogorci, napisao Milutin Mićović (19. mart 2011)

KUL­TUR­NI PO­JAV­NIK

CRNOGORSKI IDENTITET


Ne prave se tako ljudi. Ne pravi se tako identitet. Tako samo crnogorski Mirljavčevići prave Skadar na Bojani. Uziđujući srpsku Gojkovicu. Odvajajući je od svog poroda. Ali Skadar se ruši sam od sebe, i simbol je nesreće njegovih zidara.
Crnogorci, ne prave se tako Crnogorci. Nikad Crnogorci nijesu tako pravili Crnogorce. Ne uspravlja se tako čovjek u čovjeku. Tako se pravi privid čovjeka, sumračna groteska, naprsni znak novog crnogorskog identiteta. Ništa od spravljenih Crnogoraca. Crnogorci su se rađali. I to na vatri. Samo rođeni Crnogorci su znali ko su bili. I nijesu imali potrebe za instruktorima i tutorima identiteta. Jer im se iznutra kazivalo ko su.
Novi Crnogorci bi rađanje zamijenili pravljenjem, i spravljanjem. A spravljen čovjek je ništa čovjek. To bar Crnogorci znaju. I preziru sve što se pravi za jednu upotrebu, posebno takvog čovjeka. Tako se pravi čerga, a ne država. A državni servis je crnogorska čerga, i čegrtaljka. Gdje se kuju pojmovi i slova za jednu upotrebu. Ali tu nijedan sud ne drži vodu. Sve iznutra šuplje. Ko i njihovi tvorci i tvoriteljke.
Identitet podrazumijeva kontinuitet. Romi to dobro znaju. Iz državnog servisa trebalo bi da idu na konsultacije s njima. Romi znaju da se identitet pravi drukčije, da se nosi u genima, i rađa. Zato su oni sigurni u to što su, i ne bi se prodali za Crnogorce, osim za jedno prijepodne.
Rođeni Crnogorac je bio rođeni Srbin. Rađao se iz Srpstva, iz krsta. Iz svog neba. To je bio njihov slobodni izbor. Na takav izbor Crnogorac je letio kao na vatru. To je bila njegova pedagogija i mistagogija. Jedini zakon. Tu vatru mu je srce iz dubine iskalo. Za takve se Crnogorce zna. Takvi su ostali da stoje. I da svijetle. U velikoj pomrčini. Kao što je i danas.
A kad se Crnogorci prave spolja, napravi se velika zabuna. Napravi se buna u biću. Razdesi im se srpska azbuka u glavi. Riječi se izmjeste sa svojih mjesta, pogube smisao. Ostane praznina, tamo gdje je mjesto punini. Ostane tamno, tamo gdje treba da je svijetlo. Otvori se jama, tamo gdje treba da je izvor. I tamo gdje treba da stoji crnogorska glava, nastane crnogorska tintara. Namrčena i umrčena iz državne tintarnice. Nova crnogorska glava, novo crnogorsko načertanije. S nemuštim crnogorskim jezikom. Na kojem se kazuje „novi crnogorski identitet“. Za koji se mole u crnogorskoj crkvi. Kojoj je đavo, bog. A bog, đavo. To je dogmatika novog crnogorskog identiteta. Jer sve treba da je naopako. I tek je tada sve po propisu. A kad krene da zbori novi Crnogorac na državnom servisu izgleda ovako: što krupnije riječi, to krupnija praznina. Što jače zamahuje, to u praznije udara. Što se više pravi neko, to više ispada niko. Ali, tako zahtijeva predstava novog crnogorskog identiteta. Treba odigrati igru, izvesti zabunu. Da izgleda da ima onoga čega nema. Jer i ne treba stvoriti identitet, nemoguć je, treba stvoriti privid identiteta. Neka se priviđa onima koji slabo vide i slabo razumiju. A takvih je najviše. Što od državnog straha, što od svog mraka. Sve to valja, kad dođe do brojanja. Pa bezumni vrijedni koliko umni. I napravljeni kao rođeni. I ustrašeni kao slobodni. To znaju da naprave novi državotvorci, kojima je stalo do broja, a ne do ljudi.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=272500&datum=2011-03-19

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: