Početak > Uncategorized > Intezivira se kampanja, propali poltičar Ranko Kadić u tekstu za list „Dan“ pokušava da iskonstruiše pokojeg Srbina pred popis (19. mart 2011)

Intezivira se kampanja, propali poltičar Ranko Kadić u tekstu za list „Dan“ pokušava da iskonstruiše pokojeg Srbina pred popis (19. mart 2011)

PIŠE: DR RANKO KADIĆ: U SUSRET POPISU STANOVNIŠTVA

Režim želi „novog čovjeka“

Popis stanovništva je jedan od najznačajnih događaja za srpski narod u Crnoj Gori, vjerovatno u ravni referenduma iz 2006. godine. DSS je upravo zbog toga, unazad nekoliko mjeseci, na tu činjenicu upozoravala skrećući pažnju na opasnu zamku koju je od početka poturala ova vlast sa pričom o popisu kao čisto statističkom pitanju koje ne smije da ima veze sa politikom. Nažalost, takvu su priču dugo ponavljale i neke opozicione stranke. Sada vidimo da neke od njih polako odustaju od te priče. Ispravnost stavova DSS-a potvrđuje upravo ovo vrijeme kada je vlast pokazala svu „statističnost“ prestojećeg popisa, otpočevši neviđenu kampanju preko javnog servisa i tzv. nezavisnih medija tipa TV „In“. Kampanja će se, kako se popis bude približavao samo pojačati i ići će ne do neukusa nego i do sirovog falsifikovanja svega i svačega samo sa jednim ciljem, negiranjem svega srpskog u Crnoj Gori, a veličanjem njihovog shvatanja „crnogorstva“.
Koji su ciljevi ove vlasti na prestojećem popisu?
Glavni i osnovni zadatak, koji valjda poslije ovoliko vremena i svih poteza ove vlasti ne bi trebalo posebno objašnjavati jeste pokušaj asimilacije Srba u CG da bi se stvorio famozni „novi čovjek“ sa falsifikovanim porijeklom, izmišljenom istorijom i nepostojećim jezikom. Ovaj projekt traje mnogo duže, a počeo je da se otvoreno sprovodi poslije referenduma iz 2006. godine i to je jedna od tekovina nezavisnosti. Da li smo zaboravili izvjesnog gospodina Backovića, sadašnjeg abasadora CG u Rusiji, a nekada ministra prosvjete kada je, ako me sjećanje služi, negdje 2006. izgovorio onu famoznu rečenicu da je „cilj ove vlasti stvaranje novog čovjeka“, a valjda je poznato kako se može stvoriti tzv. novi čovjek, samo pritiskom i strahom, no poznajući istoriju treba vjerovati da će i ovaj projekt kao i neki slični propasti. Zašto im je potreban takav „novi čovjek“. Prije svega da bi se dalje moglo manipulisati sa ovim narodom i uvijek, kada im je potrebno, kao što sada čine, nađu spoljne i unutrašnje neprijatelje koji ugrožavaju državu i njenu od njih donesenu slobodu i blagostanje. Gdje je i kome je otišlo svih ovih decenija stvarano društveno bogatstvo, brojna državna preduzeća i dobra. Kako to da su samo oni bogomdani i sposobni da ih otkupe i njima upravljaju. E u tome je i caka pa kada imate „novog čovjeka“ sva istorija i prošlost je onakva kako oni kažu i počinje od njih. U pozadini im je ipak ne ljubav prema CG, pa ma koliko se u nju kleli, nego nešto mnogo opiljivije i životnije – novac i vlast. Zato im je predstojeći popis idealna prilika da se promijene istorija, tradicija, kultura, jednom riječju kolektivno sjećanje većine građana CG, da postanemo ono što u ovakvom obliku nikada nijesmo bili, kao što i nikada nijesmo ovaj jezik, koji većina građana govori, zvali drugačije nego srpski. Da bismo to ostvarili treba u što većem procentu smanjiti broj Srba i povećati kako se zna i umije procenat onih koji govore crnogorski ako je moguće barem približno broju onih koji govore srpski.
Ako je tako šta treba uraditi za predstojeći popis? Odgovor je vrlo prost i jednostavan, treba biti ono što smo uvijek bili, što su bili naši preci i što smo dužni ostaviti našoj djeci. Da bismo to ostvarili moramo se osloboditi straha, lažnih dilema tipa – izgubiću posao, neće moći da mi se zaposli dijete, ako se ne budem izjasnio „poželjno“ – kako sugeriše ova vlast. A to „poželjno“ je suprotno od onoga što ja osjećam i želim i takve priče više ne smiju da budu opravdanje za nedostatak hrabrosti. Ovoga puta jedno je ipak dobro, bez obzira na druga mišljenja, da na ovom popisu duplikat popisnog listića u vezi sa nacijom, jezikom i vjerom ostaje kod građanina. Zašto je to dobro? To će biti dokaz da smo se oslobodili straha i da smo slobodni ljudi i da smo se izjasnili kako smo se osjećali i da to možemo svima opet bez straha da javno pokažemo i da zbog toga nećemo i ne smijemo snositi posledice.
Imao bih malu preporuku za građane ako žele da se manje nerviraju i da sačuvaju mir. Treba da u danima koji prethode popisu uopšte ne gledaju i ne čitaju čuvene „slobodne“, „demokratske“ medije na čelu sa RTCG i „Pobjedom“ jer ćete tu vidjeti i pročitati kako se u CG shvata objektivno informisanje, i kako se doživljava popis kao jedno obično statističko pitanje.
Ovako besprizorni pritisci i kampanja koju predvode dukljanski ideolozi na čelu sa Rankom Krivokapićem i njegovim nacionalsocijalistima okupljenim u SDP-u, ubjeđen sam, rodiće i prkos i inat (a po tome smo poznati) i da će se okrenuti protiv njih i stvoriti kontraefekat kod svakog građanina koji je možda imao dilemu u vezi sa nacijom ili jezikom jer mu se to nekada činilo isto ili slično i da će poslije ovakve politike koji vodi ova vlast na čelu sa predsjednikom skupštine sve dileme biti riješene.

 

AUTOR JE PREDSJEDNIK DEMOKRATSKE SRPSKE STRANKE

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=272544&datum=2011-03-19

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: