Početak > Uncategorized > Iz Skupštine Srbije se nastavlja sa agresivnom predpopisnom kampanjom zasnovanom na mržnji i lažima (21. mart 2011)

Iz Skupštine Srbije se nastavlja sa agresivnom predpopisnom kampanjom zasnovanom na mržnji i lažima (21. mart 2011)

ČELNIK ODBORA SKUPŠTINE SRBIJE ZA ODNOSE SA SRBIMA U REGIONU BRANIMIR ĐOKIĆ ZA „DAN“

Crnogorski režim ugrožava srpski narod


Srbi u Crnoj Gori izloženi su, državnom prisilom, diskriminaciji, dok je sadašnji režim u Srbiji pokazao da nije i ne može biti oslonac srpskom narodu u rasijanju, izjavio je juče „Danu“ Branimir Đokić, poslanik Srpske radikalne stranke, i predsjednik odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije Narodne Skupštine Srbije.
On je rekao da tekst strategije Vlade Srbije o očuvanju i jačanju odnosa matične države i dijaspore, i matične države i Srba u regionu, ne navodi rečenicu na koju je reagovala Vlada Crne Gore.
– Jasno je da je reakcija politička potreba Vlade Crne Gore pred popis stanovništva, aprila ove godine. Pozivajući se na evropske vrijednosti i izgradnju građanskog društva baziranog na subjektivitetu novocrnogorske nacije, konstitutivnost srpskog naroda je jeres, i u suprotnosti je sa dobrosusjedskim odnosima – istakao je Branimir Đokić.
On je rekao da je srpski narod, koji je od donošenja, odnosno nametanja novog Ustava Crne Gore, izgubio stečena prava – konstitutivnost, a koji je do 1945. godine bio jedini nosilac suvereniteta i državotvornosti, „zahvaljujući Vladi Crne Gore doveden u položaj da se bori za nacionalni status“.
– I sada je kriva Srbija, koja je po svim pravilima međunarodnog prava dužna da se stara o položaju srpskog naroda u dijaspori i regionu, pa prema tome i Srbima u Crnoj Gori. U Crnoj Gori ne postoji nacionalna većina, ali državnom prisilom, vrši se, mogu nedvosmisleno reći, diskriminacija srpskog naroda, koji je, ako se uzme u obzir broj stanovnika koji se izjasnio da govori srpskim jezikom, (63,80 odsto), po logici stvari većinski narod u Crnoj Gori – rekao je Đokić.
On se pita da li su evropske vrijednosti zatiranje srpskog jezika, i uvođenje novocrnogorskog, zatiranje srpske kulture i tradicije, progon srpske crkve, falsifikovanje istorije…
– Vlada Srbije zaslužuje svaku kritiku i snosi odgovornost za brisanje odrednice po kojoj je srpski narod u Crnoj Gori konstitutivan u strategiji. Time je pokazala državnu i nacionalnu nezrelost i nedoraslost istorijskom trenutku, i pokazala pravu sliku sadašnjeg režima u Srbiji koji nije i ne može biti oslonac srpskom narodu u rasijanju – zaključio je Đokić.

M.V.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=272815&datum=2011-03-21

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: