Početak > Uncategorized > Vladika Irinej Bački koji nikada nije pomenuo CPC, sad pred popis osjetio potrebu! (20. mart 2011)

Vladika Irinej Bački koji nikada nije pomenuo CPC, sad pred popis osjetio potrebu! (20. mart 2011)

Vladika Irinej: Opomena Artemiju

| 20. mart 2011. 13:22 | Komentara: 5

Vladika bački Irinej o delovanju odmetnute grupe sveštenika: Artemijevi sledbenici se oglušuju o naše pozive i biće pozvani na odgovornost

Crkva se moli Bogu da će se monah Artemije sa svojim sledbenicima pokajati i promeniti put kojim su krenuli, a koji nije put duhovnosti i radovaće se ako do toga dođe, izjavio je vladika bački Irinej. On je podsetio da je crkva do sada više puta, kroz sinodske, saborske i odluke patrijarha, kao nadležnog episkopa, pozivala Artemija i njegove slebenike da se urazume i da prestanu sa nekanonskim ponašanjem razornim za, kako je rekao, crkveno jedinstvo. – Oni su se do sada svaki put oglušili o te pozive i ako tako nastave biće pozvani na kanonsku odgovornost – rekao je Irinej. Crkva, međutim, ne žuri sa kažnjavanjem, jer, kako je objasnio, u crkvi ne postoje kazne, već samo bolesna stanja i težnja da se ta bolesno stanje izleče. Ocenivši da bi za crkvu bilo mnogo bolje da se sve to oko bivšeg vladike Artemija nije dogodilo, vladika Irinej je ukazao da se ta „grupa“, nažalost, postepeno kreće ka nekoj vrsti „paracrkve ili parasinagoge“. – Ono što mi (crkva) ne možemo dozvoliti je da se zloupotrebljava status te grupe i njihovo lažno prikazivanje. Oni sebe prikazuju kao progonjene, što je netačno – naveo je vladika Irinej. Povodom otvaranja molitvenog prostora u stanu u centru Beograda, gde su sledbenici bivšeg vladike Artemija pokušali da obavljaju molitve, vladika Irinej je rekao da to nije „crkva katakomba“ i da danas niko ne živi i ne moli se u katakombama. On je kazao da „artemijevci“ imaju pravo da se mole Bogu, ali da takve skupove ne mogu prikazivati kao regularne skupove Pravoslavne crkve.

DEDEIĆ NIJE VLADIKA

– Niti je Miraš Dedeić vladika, niti je Crnogorska crkva – crkva… – rekao je vladika bački Irinej. Srpska pravoslavna crkva, odnosno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, poručila je da „dijalog“ sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koji zagovara premijer Igor Lukšić, nije moguć i predstavlja „vancrkvenu realnost“.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:323601-Vladika-Irinej-CPC-nije-crkva

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: