Početak > Uncategorized > Predpopisna pozorišna predstava u Nikšiću (u SPC crkvenom domu), u kojoj se jedan Škot obraćao Srbijancima (20. mart 2011)

Predpopisna pozorišna predstava u Nikšiću (u SPC crkvenom domu), u kojoj se jedan Škot obraćao Srbijancima (20. mart 2011)

PREDSTAVA „ČUJTE SRBI! ČUVAJTE SE SEBE“ IZVEDENA U NIKŠIĆU

Istina aktuelna i danas

U organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, u nikšićkom Crkveno- narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca izvedena je predstavana „Čujte Srbi! Čuvajte se sebe“. Predstava je rađena prema tekstu, odnosno testamentu, Švajcarca dr Radolfa Arčibalda Rajsa, a adaptaciju i režiju uradio je Ljubivoje Tadić, koji je i glumio autora. Pročitana je i Rajsova opomena, dok je tekst „Zavjetne pjesme“ Vojislava Ilića Mlađeg govorila glumica Vjera Mujović.
Dr Rajs, forenzičar, hemičar i publicista, došao je u Srbiju 1914. godine na poziv srpske Vlade, kako bi kao kriminolog istražio zločine austro-ugarske, njemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom u periodu Prvog svjetskog rata. Kako je došao, u Srbiji je i ostao do kraja svog života, jer je zavolio srpski narod, saživio se se sa svim njihovim mukama, stradanjima, dobročinstvima ali i manama. Kao svojevrsno zavještanje Srbima ostavio je tekst „Čujte Srbi!“, sačinjen juna 1928. godine a koji je mogao biti objavljen, po zahtjevu dr Rajsa, tek nakon njegove smrti. U pomenutom tekstu napisao je sve ono što je istinski doživio u Srbiji u tim teškim godinama. Opisujući narod, njihove navike i vrline, dr Rajs je dokazao koliko je volio Srbe upozoravajući ih pri tom na sve njihove slabosti i mane koje su se decenijama potom i pokazivale kao pogubne. Stoga se za tekst dr Rajsa može reći kao da je pisan nedavno a ne prije više od 80 godina.
Preminuo je veoma rano, u 54. godini života, u Beogradu, sahranjen je na topčiderskom groblju dok je njegovo srce, prema želji dr Rajsa, sahranjeno na Kajmakčalanu. U srpskom narodu ostao je zapamćen kao prvi čovjek koji je uspio da, kao ratni izvještač svojim člancima u brojnim uglednim časopisima širom Evrope, upozna svijet sa ratnim zločinima koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom.
Predstava „Čujte Srbi! Čuvajte se sebe“ izvedena je i u Centru za kulturu u Plužinama, a Matica srpska-Društvo članova u Crnoj Gori organizator je i predstave „Čovjek, čovjeku“, koju će imati priliku da pogleda i publika u Nikšiću. U pomenutoj predstavi, rađenoj po tekstovima, odnosno pričama velikana srpske književnosti, igraju Rada Đuričin i Vjera Mujović.

B.B.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=272795&datum=2011-03-21

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: