Početak > Uncategorized > Vladimir Božović blaćenjem konkretnih ljudi, vrši propagandu pred popis (25. mart 2011)

Vladimir Božović blaćenjem konkretnih ljudi, vrši propagandu pred popis (25. mart 2011)

U SUSRET POPISU STANOVNIŠTVA

Na Riječ daleko od Slobode


U zemlji u kojoj politička propaganda vrvi od metafora slobode, sloboda se svela na blijede tragove. Na sreću, postoje oni ljudi, postoji tiha većina koja je spremna da za slobodu založi nešto više od puke parole. Upravo je ta spremnost najuticajniji sastojak krupnih društvenih procesa. Da li je popis stanovništva među njima? U većem dijelu svijeta možda i nije, ali u zemlji u kojoj živimo jeste. Pored prirodne težnje pojedinca za slobodom i čuvanjem sopstvenog dostojanstva, na rezultat popisa 2011. uticaće i još nekoliko činilaca. Među njima izdvajam jedan kao posebno važan. Identitetski sadržaj pojma Crnogorac je promijenjen. I to nije samo uobičajeno prilagođavanje duhu vremena, već potpuno brisanje njegovih istorijskih obilježja. Sadržaj imenice Crnogorac danas definišu najglasniji predstavnici crnogorskog naroda kao što su Ranko Krivokapić, Novak Adžić, Vukić Pulević, Miško Vuković, Milo Đukanović, Mihailo-Šok Radojičić Njihov identitetski okvir je agresivna negacija bilo kakve veze sa srpskim narodom ili bilo kojim oblikom srpskog identiteta.
Potporu svom izrazu nalaze u širem spektru, od krajnje egzotičnih etnogenetskih teorija do energičnog priziva ličnih osjećanja, obično u nekoj smješi „popularnih“ ljudskih prava. Međutim, to nije naša tema.
Veliki broj Crnogoraca zadržava po inerciji svoje nacionalno ime iako tvrde da govore srpskim jezikom i da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dakle, sem nacionalnog imena, između njih i Srba ne postoji identitetska razlika.
Iako suštinski pripadaju srpskom identitetskom prostoru, oni formalno pripadaju grupaciji koju predvodi gospodin Krivokapić.
Manimo formu, važna je suština, reći će mnogi. Slažemo se, ali nerijetko forma zna da zakloni i potre suštinu. Upravo je tako u ovom slučaju.
Naime, guranje srpskog jezika, kulture i istorije na margine društvenog života i stalno obespravljivanje Srba uglavnom se politički odupire činjenicom da Crnogorci čine relativnu većinu. U toj „većini“, u toj statistici, nalaze se i oni čije se nacionalno opredjeljenje koristi protiv njih samih!
To su Crnogorci srpskog jezika i Crnogorci koji pripadaju SPC. Da bi zaštitili vrijednosti do kojih im je stalo, na ovom popisu oni imaju samo jednu realnu i logičnu opciju. Da se izjasne kao Srbi! Da ne bi bili korišćeni i iskorišćeni kao sredstvo protiv sebe i svog suštinskog identiteta!
Biti Srbin je viši oblik doslednosti nego insistiranje na imenu koje nema nikakve veze sa onim što zapravo jesu.
Zato je to i pitanje ličnog dostojanstva. To je čin otpora prema falsifikatorskom teroru aktuelne vlasti. To je neodoljiva Sloboda, udaljena za samo jednu Riječ. A to se ne odbija!

AUTOR JE PREDSJEDNIK UO MATICE SRPSKE – DRUŠTVO ČLANOVA U CRNOJ GORI

PiŠe: dr Vladimir BOŽOVIĆ

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=273344&datum=2011-03-25

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: