Početak > Uncategorized > Na kongresu NOVE vršena žestoka propaganda pred popis (26. mart 2011)

Na kongresu NOVE vršena žestoka propaganda pred popis (26. mart 2011)

ANDRIJA MANDIĆ PORUČIO NA SJEDNICI IZBORNE SKUPŠTINE NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE DA SU SRBI U CRNOJ GORI SVOJI NA SVOME

Pad režima uslov za promjene

~Približavanje Crne Gore EU i primjena evropskih standarda omogućiće da Srbi ne budu diskriminisani u Crnoj Gori – istakao Mandić

 

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić pozvao je juče građane Crne Gore da se slobodno izjasne na predstojećem popisu, bez straha da će biti bilo kakvih posledica. On je na izbornoj skupštini Nove, održanoj u Podgorici, rekao da pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori ne treba da strahuju da će imati problema pri zaposlenju, ni da će na drugi način biti diskriminisani ako saopšte da su Srbi.
– Približavanje Crne Gore Evropskoj uniji i primjena evropskih standarda omogućiće da Srbi ne budu diskriminisani. Nova srpska demokratija je izabrala da na putu ka EU, odnosno primjenom evropskih standarda, zaustavi diskriminaciju u Crnoj Gori i izbori se za status našeg naroda da budemo ravnopravni i svoji na svome. I pored pritisaka režima, srpski narod je ostao nepokolebljiv u istrajanju da sačuva svoj nacionalni i jezički identitet – istakao je Andrija Mandić.
Nakon zasjedanja u Podgorici, saopšteno je da je skupština verifikovala mandate članovima glavnog odbora i izglasala izmjene i dopune partijskog statuta. Sjednici su prisustvovali brojni gosti, a počela je intoniranjem „Bože pravde“.
Mandić je konstatovao da Nova srpska demokratija „neće učestvovati u popravljanju i krpljenju korumpiranog režima“.
– Smjena ove vlasti predstavlja neophodan uslov za početak izgradnje snažnih institucija, vladavinu prava, formiranje efikasnog i nepotkupljivog državnog aparata, i potpunog novog ekonomskog sistema. U prvoj polovini aprila, biće održan popis stanovništva. Naša iskustva sa vlastima su po pitanju sprovođenja popisa veoma loša. Mi smo i ranije uočili razne vrste pritisaka kako bi se na popisu dobili rezultati koje je režim htio da dobije, odnosno koje su projektovali – rekao je Mandić.
Prema njegovoj ocjeni, odgovori na postavljena pitanja će zavisiti od samih građana. Lider Nove je predočio da dok su u prošlosti velike evropske države od više različitih struktura stvarale jedinstvenu naciju, kao što je to bio slučaj u Njemačkoj i Italiji, na ovim prostorima postojao potpuno drugačiji proces.
– Imali smo dezintegraciju. Ipak, srpski narod će ostati istrajan u svom opredjeljenju da sačuva jezički i nacionalni identitet. Režim neće uspjeti, iako širi netoleranciju, oduzima državljanstva i donosi presude. Mi ćemo čvrsto ostati vjerni zavjetu naših predaka, držaćemo se njihovog amaneta. Sačuvaćemo srpski identitet. Sačuvaćemo kopiju popisnog listića, koja ostaje kao pismeni trag našim potomcima, ko smo i od koga smo – poručio je Mandić.
On je podvukao da „posebno treba ohrabriti sunarodnike da saopšte da su Srbi, da govore srpskim jezikom, i da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.
– Približavanje Crne Gore Evropskoj uniji i primjena evropskih standarda omogućiće da Srbi ne budu diskriminisani u Crnoj Gori. Mislim da se danas sa sigurnošću može reći da je formiranje Nove srpske demokratije bio pravi potez. Ostali smo posvećeni našim ciljevima i u vremenu kada su se oko nas širile bezočne laži, zato što smo imali optimizam, i vjerovali smo u ono što nas je okupilo. Vjerujem da će tako biti i u susret popisu – zaključio je Mandić.
M.V.

Krivokapić sprovodi fašizam
Sjednici izborne skupštine Nove prisustvovali su predstavnici više inostranih ambasada, uključujući predstavništva Evropske unije, Rusije, SAD i Austrije, a došao je i ambasador Srbije Zoran Lutovac. Među gostima koji su se obratili, bio je i lider DSS-a Ranko Kadić koji je izjavio da „se ne može ići u Evropu kada na sceni imate fašističku ideologiju koju sprovodi predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić“.
– Ovo što radi dukljanska vlast, nas Srbe će samo homogenizovati. Nema straha, kažimo ono što jesmo – podvukao je Kadić.
Predsjednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić saopštio je da će pisati da je Srbin da bi sačuvao crnogorstvo, pravu i istinsku Crne Goru. S druge strane, poslanik PzP-a Branko Radulović, koji se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, prisutnim se obratio riječima „pomaže Bog, braćo i sestre Srbi“.
– Uslov svih uslova je smjena korumpiranog, antievropskog, anticrnogorskog režima. Teško je biti pravi Srbin, biti antirežimski nastrojen i biti evropejac. A i nositi crnogorstvo u mjeri da se tim ne barjači, i to je jako teško – kaže Radulović.
Skupu su se obratili potpredsjednik SNP-a Neven Gošović, ali i Vojislav Ilić iz Nove Srbije, Zoran Milanović iz Srpske napredne stranke, istoričar Čedomir Antić, ekspert za ljudska prava Petar Lazić, kao i predstavnik Srba sa Kosmeta Milan Ivanović, i predstavnik Srba iz Makedonije, Ivan Stojiljković.
– Veliki problemi su diskriminacija Srba u Crnoj Gori, ugrožavanje RS i okupacija Kosova ali glavni problem je nedovoljno brige za sve te probleme od zvaničnog Beograda – saopštio je Miloš Jovanović, iz Demokratske stranke Srbije.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=273658&datum=2011-03-27

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: