Početak > Uncategorized > Pričanje jednog Škota Srbijancima, u vidu predstave gostovalo širom Crne Gore (28. mart 2011)

Pričanje jednog Škota Srbijancima, u vidu predstave gostovalo širom Crne Gore (28. mart 2011)

SVJEDOČANSTVO RUDOLFA ARČIBALDA RAJSA U BARU

Prijateljsko upozorenje i sada vrijedi

 

U organizaciji Matice srpske u Crnoj Gori i Srpskog prosvetnog društva Bar, u Domu kulture u Baru preksinoć je održana predstava „Čujte Srbi, čuvajte se sebe“, po dokumentu koji je napisao Rudolf Arčibald Rajs. Prema riječima glumca Ljubivoja Tadića, koji u predstavi igra Arčibalda po sopstvenoj zamisli, knjiga je prvi put štampana 1904. godine, a 2006. prvi put izvedena na sceni.
– Rajs govori o sebi, o tome kako je ostao u Srbiji poslije Prvog svjetskog rata, govori o vrlinama, ali i o velikim manama srpskog naroda. To je, možda, razlog što poslije 1904. knjigu niko nije štampao i što punih osam decenija niko nije napisao dramski tekst čiji je junak Rajs – kaže Tadić.
Rajs je u Srbiju došao u avgustu 1914. godine na poziv srpske vlade kao neutralni posmatrač i ratni dopisnik. Bio je profesor Univerziteta u Lozani, doktor prava i hemije, kriminolog i publicista.
– Rajs je jedan od najvećih kriminologa u evropskoj kriminalistici, začetnik novih metoda u oblasti istrage najtežih krivičnih djela. Zavolio je srpski narod i Srbiju, srpske vojnike i ostao je u Beogradu. Njegova ispovijest je bolna, zato što govori o nama, kakvi smo između ostalog i danas. Vrline su nam se umanjile, a mane su nam se uvećale. Kako kaže Dobrica Ćosić „iznevjerili smo Rajsa“. Rekao bih da smo se obrukali pred njim. Pred tim švajcarskim gospodinom, koji je bio možda najveći prijatelj srpskog naroda u njegovoj istoriji – smatra Tadić.
Predstava „Čujte Srbi, čuvajte se sebe“ u Crnoj Gori se izvodi u organizaciji nezavisnog pozorišta „Ogledalo“, koje je, kako ističe Tadić, nedavno objavilo zvučnu čitanku koja sadrži cjelokupan sadržaj Rajsove knjige.
– Gostovali smo u Andrijevici, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama, Nikšiću, Plužinama, Podgorici, a nakon Bara gostovaćemo u Herceg Novom i Kotoru. Prijem je bio odličan, imali smo svuda divnu publiku, a iz razgovora sa posjetiocima shvatio sam da i danas ima smisla igrati Arčibalda Rajsa. Upravo zbog toga, kako sam i rekao, jer ukazuje na naše mane koje su iste, ako ne i gore, nego prije 80 godina. A ukazuje i na to da treba voljeti svoj narod. Nije slučajno, jedan od najboljih tekstova o srpskom narodu napisao je jedan stranac koji je zapravo pravi srpski rodoljub – kazao je on.
D.S.

http://www.dan.co.me/?nivo=2&rubrika=Periskop&datum=2011-03-28

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: