Početak > Uncategorized > Nastavlja se popisna kampanja, zahtjevima, tačno pred popis (31. mart 2011)

Nastavlja se popisna kampanja, zahtjevima, tačno pred popis (31. mart 2011)

SKC „PATRIJARH VARNAVA“ UPUTIO ZAHTJEV LOKALNOJ UPRAVI

Ćirilica i srpski da budu u službenoj upotrebi


Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ obratio se zahtjevom gradonačelniku Pljevalja Filipu Vukoviću, predsjedniku lokalnog parlamenta Velimiru Goluboviću, kao i šefovima odborničkih klubova, da se na nivou opštine srpski jezik vrati u službenu upotrebu. U zahtjevu SKC „Patrijarh Varnava“ ističe se da prema popisu iz 2003. godine u opštini Pljevlja živi 60 odsto srpskog naroda, a 81 odsto stanovništva govori srpskim jezikom.
– Zahtijevamo da se na nivou opštine Pljevlja u upotrebu kao službeni vrate srpski jezik i ćirilično pismo – navodi se u zahtjevu uz poziv da se u narednom periodu ispune brojni uslovi kako bi se srpski jezik zaštitio kao službeni.
Među zahtjevima se navodi potreba da se nastava u svim školama i u narednom periodu izvodi na srpskom jeziku, da na svim javnim ustanovama, sjedištima državnih organa i opštinskih organa i organizacija istaknu ćirilični natpisi. Zahtjeva se da se ubuduće svi akti, odluke, kao i računi građanima pišu ćiriličnim pismom. Traži se i da se svi putokazi, imena ulica i trgova, izmjene i da se napišu srpskim jezikom, dok bi u onim naseljima gdje se nalaze drugi narodi u većini, bili postavljeni, pored natpisa na srpskom jeziku, natpisi na jezicima tih naroda.
– S obzirom na to da su u Crnoj Gori prava srpskog naroda brutalno pogažena, ove zahtjeve smatramo minimumom koji treba da ispoštuju organi vlasti u opštini Pljevlja kako bi bila ispoštovana osnovna lična i građanska prava pripadnika srpskog naroda bez kršenja prava pripadnika bilo kog drugog naroda koji živi na ovom području. Opština Pljevlja ima istorijsku priliku da prva u Crnoj Gori pokaže da se na njenom području ne uskraćuju bilo čija prava i ispravi nepravdu koja se čini prema srpskom narodu – navodi se u zahtjevu Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=274349&datum=2011-04-01

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: