Početak > Uncategorized > Živko Andrijašević: Nacionalni prvaci razvijenog podaničkog mentaliteta (1. april 2011)

Živko Andrijašević: Nacionalni prvaci razvijenog podaničkog mentaliteta (1. april 2011)

Andrijašević: Nacionalni prvaci razvijenog podaničkog mentaliteta

01. april 2011.

zivkopravi

Da budem sasvim direktan – ovaj popis je specifičan po potcjenjivanju svijesti građana Crne Gore od strane njihovih nacionalnih institucija i političkih stranaka! Primjenjujući metode izborne kampanje, oni im pet dana prije popisa, poručuju kako da se nacionalno izjasne, kojim jezikom govore, kojoj konfesiji pripadaju“, kazao je u razgovoru za današnju Pobjedu  prof. dr Živko Andrijašević.

„Ko to u Crnoj Gori pet ili pedeset dana prije  popisa ne zna ko je i što je ? I još im je malo što ih smatraju neznavenima, nego ih još smatraju i kukavicama! Poručuju im da se izjasne slobodno, i da se ne plaše da kažu ko su. Od koga da se plaše? Od Staljina i NKVD-a? Politički i nacionalni prvaci, koji imaju razvijen podanički mentalitet vjeruju da i njihovi sljedbenici i sunarodnici boluju od iste bolesti“, daodao je Andrijašević, odgovarajući na pitanje da li je i po čemu sadašnji popis u Crnoj Gori specifičan u odnosu na sve održane od 1909. godine.

Komentarišući kampanju političkih stranaka pred ovaj popis, Andrijašević je kazao da je za neke političke stranke, „i to za one koje nisu naročito uspješne na izborima, popis postao  prvorazredno političko pitanje“.

„Izgleda da uspjeh koji ne mogu da ostvare na izborima, one žele da ostvare na popisu. Iako takvu računicu smatram nesuvislom, očigledno je da za njih rezultati popisa mogu značiti i potvrdu utemeljenosti programskih opredjeljenja i opravdanosti njihovog političkog djelovanja, ali i opravdanost podrške koju dobijaju spolja“, kazao je Andrijašević, dodajući:

„Ukoliko bude kako oni žele, rezultati popisa mogu im donijeti status prve adrese, preko koje će susjedna država politički komunicirati sa znatnim dijelom crnogorske populacije.“

Zainteresovanost Srbije za popis u Crnoj Gori dr Andrjašević vidi samo kao nastavak 150 godina dugog miješanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore koje joj to, kako je dodao, „nažalost, često omogućavaju ili joj ne ometaju predstavnici najviše crnogorske vlasti koji hoće da nas ubijede da se količinom snishodljivosti prema Srbiji iskazuje patriotizam prema Crnoj Gori“.

Andrijašević je podssjetio da ovo uplitanje proističe i iz strateških opredjeljenja srpske državne politike, koja je nedavno i objavljena, i koju je usvojila Vlada Srbije.

„To su nezdrave ambicije koje su imale smisla jedino u XIX vijeku. Šo se Srbija prije oslobodi patološke ospesije da bude ‘mala Rusija’ na Balkanu, to je bolje za nju“, kaza je Andrijašević.

http://www.portalanalitika.me/drutvo/vijesti/23442-andrijaevi-nacionalni-prvaci-razvijenog-podanikog-mentaliteta-.html

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: