Početak > Uncategorized > I čuveni Smajo Šabotić koji je svojevremeno rekao da treba da se čuva „Lazarev zavet“ uključio se u kampanju (3. april 2011)

I čuveni Smajo Šabotić koji je svojevremeno rekao da treba da se čuva „Lazarev zavet“ uključio se u kampanju (3. april 2011)

U SUSRET POPISU STANOVNIŠTVA

Zaustavimo diskriminaciju

Popis stanovništva će biti samo statističko pitanje kada Crna Gora bude građanska država gdje suverenitet pripada državljanima, a konstitutivni narod Crne Gore budu činile ravnopravne nacije – Srbi, Crnogorci, Muslimani i Bošnjaci; autohtone nacionalne manjine – Albanci, Hrvati i Italijani (jer predstavnici Albanaca i Hrvata žele da budu nacionalne manjine i da su im matične države Albanija i Hrvatska) i neautohtona nacionalna manjina – Romi.
Kada Crna Gora bude decentralizovana na sjevernu, centralnu i primorsku regiju po uzoru na moderne evropske regije.
Kada se ravnopravnost nacionalnih zajednica bude čuvala kroz proporcionalnu zastupljenost u organima vlasti (vojska, policija, državna bezbjednost, diplomatija, javni servisi itd) i kroz pravedno njegovanje istorije, kulture, književnosti i drugih nacionalnih, istorijskih i kulturno-prosvjetnih osobenosti, što piše i u Ustavu CG, ali je to zasad samo mrtvo slovo na papiru.
Kada se donese Zakon o skladnom razvoju regija i formira ministarstvo za regionalni razvoj kako bi se u narodnom periodu ispravilo nepravedno ekonomsko zapostavljanje sjevera Crne Gore.
To je jedini način za miran život u Crnoj Gori bez osje­ćanja ugroženosti bilo koje nacionalne zajednice i najbolji način razvijanja crnogorskog patriotizma.
Aktuelnim Ustavom Crne Gore Srbi, Muslimani i Bošnjaci su stavljeni u kontekst građana drugog reda svrstavanjem u nacionalne manjine, čime se šalje poruka da Crna Gora nije naša matična država i da smo ovdje samo podstanari.
Neka se na ovom i svim drugim popisima stanovništvo izjasni po sopstvenim osjećanjima i po sopstvenoj svijesti i savjesti.
Neka na izjašnjavanje ne utiču čak ni roditelji na djecu niti djeca na roditelje.
A onima kojima je želudac važniji od srca i koji čekaju šansu za posao u državnim organima i javnim službama neka znaju da ulaskom u EU Crna Gora mora u državnim organima imati proporcionalnu zastupljenost nacionalnih zajednica.
Koliko su danas pojedine nacionalne zajednice diskriminisanije, toliko će sjutra imati više šanse za posao u državnim organima i javnim službama.
Na osnovu podataka „NVO Inicijativa mladih za ljudska prava“, o zaposlenim službenicima i namještenicima na opštinskim i državnom nivounajviše šanse za posao u ovim službama će imati Bošnjaci – jer su diskriminisani – 13,5 puta, potom Srbi – jer su diskriminisaniji osam puta, pa Hrvati – pet puta, Albanci – 3,5 puta i Muslimani – 2,5 puta, dok su Crnogorci sada zaposleniji u državnim organima i javnim službama dva puta više nego što je njihova procentualna zastupljenost u stanovništvu Crne Gore.
Da se ne shvati da ja imam nešto protiv moje braće Crnogoraca, ja ih samo opominjem da će nositi istorijski teret, jer u njihovo ime vlast čini diskriminaciju drugih nacionalnih zajednica, kao što sada taj teret nose Srbi u Crnoj Gori u ime kojih je ta ista vlast činila diskriminaciju drugih nacionalnih zajednica, uklju­čujući i Crnogorce, što najbolje zna gospodin Slavko Perović.
Zato budimo jedinstveni u ravnopravnosti radi bolje budućnosti za sve u Crnoj Gori.
Autor je:
Član predsjedniŠtva Stranke penzionera,
invalida i socijalne pravde i predsjednik
Narodnog pokreta CG –
Liga za Sjever

PIŠE: dr smajo Šabotić

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=274545&datum=2011-04-03

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: