Početak > Uncategorized > Tobože predstavljanje knjige, a ustvari predpopisna kampanja (1. april 2011)

Tobože predstavljanje knjige, a ustvari predpopisna kampanja (1. april 2011)

KNJIGA PROF. DR MILOŠA KOVAČEVIĆA I DOC. DR MIHAJLA ŠĆEPANOVIĆA PREDSTAVLJENA U PODGORICI

Odbrana Vukovog srpskog jezika

 

Knjiga „Srpski jezik u vrtlogu politike“ prof. dr Miloša Kovačevića i doc. dr Mihaila Šćepanovića, predstavljena je preksinoć u Podgorici, a promociju je organizovala Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori.
– Usud srpskog jezika ima korijena u tome što je u „stopedesetogodišnjem hodu njegovom, od Vuka, sve više dolazilo do raskoraka između njegovog imena i njegove etno-lingvističke suštine“, a vratolomije sa imenom srpskog jezika u vrtlogu politike sadržana je u tvrdnjama osnovanim na kartografiji i obimnoj literaturi. Današnji srpski jezik na planu nominacije danas predstavlja vraćeno ime srpskom, vukovskom jeziku odnosno uspostavljenje kontinuiteta i kada se on zvao srpski i kad se zvao srpsko-hrvatski. Jezici nazvani „bosanski, hrvatski i crnogorski“, ako su nominacijska zamjena srpsko-hrvatskom, niti su, niti mogu išta drugo biti osim preimenovani srpski. Oni su na neki način ravnopravni srpsko-hrvatskom jer predstavljaju preimenovanje srpskog, ali nisu niti mogu biti ravnopravni srpskom. Ova knjiga, još jednom ukazuje da je sada i ovdje stvarna velika nepravda prema srpskom jeziku od strane crnogorske vlasti, prema izmišljenim, a ne prema ljudskim pravima koja proističu iz obnove dostojanstva čovjeka, kazala je doc. dr Draga Bojović.
Kako je istakao doc. dr Dušan Krcunović, govoriti danas srpskim jezikom u Crnoj Gori, znači govoriti jezikom činjenica i biti u skladu sa samim sobom. Zato „Srpski jezik u vrtlogu politike“, djeluje na dva plana.
– Na prvom, predstavlja jedno u nizu nastojanja naših renomiranih lingvista da se status i ime srpskog jezika kao lingvističke činjenice odbrani od kriterijuma političke interpretacije, koja zatire činjeničnost vukovskog jezika u Crnoj Gori, ali i drugdje gdje se srpski jezik realizuje u različitim varijantama zadržavajući svoju suštinu. Na drugom planu, koji je za mene, jako dragocjen, u igri je kredibilitet nauke kao takve. Knjiga autorskog tandema Kovačević-Šćepanović prožeta je patosom lične akademske odgovornosti koja se posljednjih godina našla na iskušenju i pred razgraničenjem između nauke i politike. Djelujući na ova dva plana, strateška itencija autora je da se lingvistički potkovana odbrana srpskog jezika, dovede u najtješnju vezu sa idejom Univerziteta, koja je makar po definiciji, autonomna zajednica sistematično organizovanih disciplinarnih naučnih znanja. Ovom knjigom autori usmjeravaju reflektore na zajedničku akademsku odgovornost, od koje niko ko ima univerzitetsku karijeru ne može naći pribježište u azilu neznanja i lingvističke kompetentnosti, istakao je Krcunović.
Prof. dr Jelica Stojanović, istakla je da lingvisti, naročito u oblasti srbistike imaju obavezu na dva polja – da naučno proučavaju i osvjetljavaju srpski jezik i da ga brane i čuvaju od različitih krivotvorenja i falsifikata koja nam donosi u posljednje vrijeme, a gotovo cijeli 19. i 20. vijek. – Upravo je ova knjiga i svjedočanstvo i odbrana vukovskog srpskog jezika i njegovog trajanja. U ovoj knjizi je pokrenuto mnogo tema, izneseno mnogo istina, ukazano na mnoge pogreške u odnosu prema srpskom jeziku, kako od protagonista sa strane i iz nesrpskih sfera, tako i od samih srpskih lingvista i institucija. Autori u knjizi stavljaju jedne naspram drugih naučne i političke kriterijume iz kojih se jasno vidi zasnovanost i utemeljenost srpskog jezika, po svim kriterijumima nauke, za razliku od političkog i politikantskih jezika koji su se stvarali u posljednje vrijeme na temeljima Vukove reforme srpskog jezika, zaključila je Stojanovićeva.
Na kraju večeri, obratili su se i autori ističući da srpski jezik ne treba braniti, jer je on jezik, već teba samo braniti i zastupati kriterijum, koji je sam sebi brana jezika.
D. D. P.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=274614&datum=2011-04-03

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: