Početak > Uncategorized > Zvanični predstavnici države Srbije i Republike Srpske maltretiraju građane koji imaju dokumenta na latinici!!! (3. april 2011)

Zvanični predstavnici države Srbije i Republike Srpske maltretiraju građane koji imaju dokumenta na latinici!!! (3. april 2011)

„AMNESTI“ POZVAO DA IM SE JAVE GRAĐANI KOJI ZBOG LATINIČNIH LIČNIH KARATA IMAJU PROBLEME

Trpe zbog latinice

 

Organizacija za zaštitu ljudskih prava i međunarodnu saradnju „Amnesti“ pozvala je sve one građane Pljevalja koji prilikom prelaska granice sa Srbijom i Republikom Srpskom imaju problema zbog toga što su im dokumenta ispisana latiničnim pismom, da im se obrate. Kako se navodi u pozivu, proteklih dana ovoj organizaciji obratila se grupa građana koja je ustvrdila da ih pripadnici policije i carine Republike Srbije i Republike Srpske maltretiraju, a razlog su dokumenta, tj. lične karte ispisane ćiriličnim pismom. Iz pomenute organizacije naglašavaju da će tokom narednih dana voditi temeljnu istragu o navedenim prijavama.
– Prema dosadašnjim prijavama građani koji posjeduju dokumenta ispisana latiničnim pismom trpe šikaniranje od pojedinih pripadnika policije i carine Republike Srbije i Republike Srpske. Dosadašnji podaci govore da tako ne postupaju svi pripadnici carine i policije, već samo pojedinci. Da bi u potpunosti imali informaciju da li se radi o pojedinačnim slučajevima ili o organizovanom pritisku, pozivamo sve one građane Pljevalja koji su imali slične probleme da se prijave kako bi pokrenuli pitanje zaštite ravnopravnosti svih građana, navodi se u saopštenju pomenute organizacije i objašnjava da prije izricanja bilo kakvog stava treba sprovesti temeljnu istragu.
Iz „Amnesti“ poručuju da su se u sadašnjim prijavama susreli i sa tvrdnjama pojedinaca da u gradu na Breznici postoje aktivisti pojedinih organizacija, koje potenciraju korišćenje ćiriličnog pisma, koji agituju kod pomenutih službi u Srbiji i Republici Srpskoj da se vrši pritisak na ona lica koja posjeduju dokumenta ispisana latiničnim pismom.
– Ako bi se ispostavilo tačnim da pojedine organizacije i njihovi aktivisti, koji se bore za zaštitu ćiriličnog pisma, kod pripadnika policije i carine pomenutih država agituju da se šikaniraju građani koji imaju dokumenta ispisana na latiničnom pismu, onda bi to bilo strašno. Takođe imamo tvrdnje pojedinih građana da se pojedinci koji posjeduju lične karte ispisane ćiriličnim pismom hvale, kako bez ikakvih problema prelaze na graničnim prelazima Ranče i Mostina – navodi se u saopštenju i dodaje da se žalbe najčešće odnose na to da oni građani koji imaju lične karte ispisane latiničnim pismom ne mogu da iz pomenutih država prevoze „ni najmanje količine namirnica“.
– Optužbe nijesu teške, ali ako se bilo kakva diskriminacija dešava zbog ličnih dokumenata, onda je to nedopustivo – navodi se u saopštenju pomenute organizacije.
Iz „Amnesti“ su pozvali građane koji imaju slične probleme da se mogu javiti na kontakt telefon 067/ 522-513.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Dan%20u%20Pljevljima&clanak=274588&datum=2011-04-03

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: