Početak > Uncategorized > Dugačka je ruka projektanata Velike Srbije! I u Istri se sputava Crnogorcima nacionalno samoodređenje (4. april 2011)

Dugačka je ruka projektanata Velike Srbije! I u Istri se sputava Crnogorcima nacionalno samoodređenje (4. april 2011)

Popis stanovništva

 

Nisu se mogli izjasniti kao Istrijan ili Crnogorac

 

Popisno povjerenstvo Istarske županije dobilo je više prijava građana da se pojedine osobe popisivačima nisu mogli izjasniti kao Istrijan i kao Crnogorac, te se nekima od njih navodno i prijetilo novčanim kaznama.

Iz Popisnog povjerenstva Istarske županije mole sve građane da se odmah jave u svoje popisne ispostave ako su imali neki problem s popisivačem, kao i da jave identitet tog popisivača.

Zasad, naime, imaju dojave da se jedna osoba nije mogla izjasniti kao Crnogorac i navodno jedna kao Istrijan. Još nemaju saznanja o identitetu popisivača u tim slučajevima, ali ne očekuju probleme u njihovom identificiranju.

Član povjerenstva Alen Damijanić ponavlja stav iz Zakona o popisu birača po kojem se svatko može izjasniti kako želi pa, ako je bilo drugačijih istupa popisivača, to odmah treba javiti popisnoj ispostavi, uključujući ime i prezime popisivača. Dojave će se provjeriti i, ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo, poduzet će se propisane mjere.

Županijsko povjerenstvo o tome će informirati Državni zavod za statistiku i za takvog je popisivača rad na popisu stanovništva završen. Takav je stav iznova potvrđen u ponedjeljak na sjednici povjerenstva.

Na njihovu je adresu stigao i prigovor jednog od kandidata za popisivače na području popisne ispostave Pula. Ako je žalba osnovana, ona će biti uvažena, a ako nije, njegovo će mjesto zauzeti netko s liste rezervi. Neki od njih već su angažirani jer od 712 popisivača manji dio nije uspio položiti završni test.

Za druge probleme u županijskom popisnom povjerenstvu ne znaju, ali sve se budno prati, u popisnim ispostavama su organizirana dežurstva, a i njihovi su članovi stalno na terenu.

Klub mladih IDS-a zaprimio je nekoliko prijava građana Istre, pretežito s područja Poreča, Juršića i Šikića, kojima popisivači nisu dozvolili da se izjasne kao Istrijani, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba mladih Vili Rosanda.

Naglasio je da je time narušeno osnovno ustavno i ljudsko pravo birača, pozvavši pritom građane da takve i slične primjere prijave županijskom povjerenstvu za popis stanovništva ili se putem Facebooka obrate Klubu mladih. Rosanda veli da su dosadašnje nepravilnosti prijavili sami građani, kojima je tijekom popisivanja rečeno da se ne mogu izjasniti Istrijanima, a nekima se zbog toga prijetilo i novčanim kaznama, piše Glas Istre.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/04/04/0850006.html?pos=n0

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: