Početak > Uncategorized > Novica Stanić širio mržnju (7. april 2011)

Novica Stanić širio mržnju (7. april 2011)

ODBORNICI DPS-a I SDP-a NAPUSTILI ZASJEDANjE LOKALNOG PARLAMENTANAKON IZJAVE ODBORNIKA NOVE

Stanić: SDP je antisrpska partija

Nakon tvrdnji odbornika Nove Novice Stanića da je „SDP politička stranka sa antisrpskim i profašističkim programom“, odbornici pomenute partije, kao i odbornici DPS-a su napustili jučerašnje zasjedanje lokalnog parlamenta. Tokom polemike između odbornika SDP-a Branislava Veljkovića i odbornika Stanića, Veljković je rekao za Stanića „da je knjiga sa tri poglavlja koju su oni kao partija pročitali“. U prvom poglavlju Veljković je ustvrdio da je opis Stanića kao dobrog ljekara, u drugom kao čovjeka iz devedesetih, dok je u trećem podglavlju opisan Stanić poslije 2006. godine, kao tragičar. Na takve tvrdnje Veljkovića, Stanić je iznio svoju konstataciju o SDP-u, objašnjavajući svoj stav sa ponašanjem čelnih ljudi te partije.
– SDP-e je antisrpska i pro fašistička partija – kazao je Stanić i takvu tvrdnju potkrijepio podacima vezanim za ponašanje Ranka Krivokapića.
Odmah po obraćanju Stanića, šef kluba odbornika DPS-a Ljubiša Ćurčić je pozvao odbornike SDP-a i DPS-a da napuste skupštinsko zasjedanje što su oni i učinili. Odbornička većina (SNP, Nova i Pokret za promjene) poslije petnaesto minutne pauze nastavila je sa radom.
Inače, odbornici su se bavili izvještajima o radu lokalnih preduzeća i ustanova, gdje su po staroj praksi odbornici DPS-a i SDP-a kritikovali rad istih, dok je skupštinska većina tvrdila da pomenuta preduzeća i ustanove ne rade dobro. Za sve mane odbornici DPS-a i SDP-a su optuživali direktore preduzeća, koji su inače i članovi opozicionih partija, dok su predstavnici pomenutih partija tvrdili suprotno.
– Mislim da je neophodno da se u Upravnim odborima lokalnih preduzeća nađu i predstavnici DPS-a i SDP-a, jer bi se na taj način uspostavila kontrola šta se radi u tim preduzećima- kazao je odbornik DPS-a Vladimir Milinković uz objašnjenje da ako je sve čisto u lokalnim preduzećima da nema potrebe da opozicione partije to osporavaju.
Odgovarajući na takve primjedbe i predloge predsjednik lokalnog parlamenta Velimir Golubović je rekao da „izvršna vlast koju čini DPS može kontrolisati preduzeća i bez prisustva u Upravnim odborima“.
– Ne želim da odgovaram na takvu ponudu, ali moram da kažem da ako nešto imate da kažete za rad lokalnih preduzeća da kontrolu možete da vršite preko izvršne vlasti – kazao je Golubović.
Iz opozicionih redova čule su se i primjedbe da predstavnici DPS-a i SDP-a izvještajima i programima rada lokalnih preduzeća prilaze sa političke, a nikako sa stručne strane. Takođe, je i upozoreno da DPS ukoliko nešto zna što je loše urađeno u lokalnim preduzećima može da traži i preko istražnih organa. Na kraju rada, odbornici su izglasali sve predložene izvještaje rada iz prošle godine, kao i programe rada za ovu godinu.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=275348&datum=2011-04-08

 

NE SMIRUJU SE TENZIJE PODIGNUTE NA SJEDNICI SO NAKON IZJAVE NOVICE STANIĆA

Konstatacija, a ne govor mržnje

~Samo je antisrpska i profašistička politika mogla dvotrećinsku većinu pretvoriti u jezik manjine, poručuje Stanić

Tražimo izvinjenje odbornika Stanića, a za govor mržnje prijavićemo ga Leopoldu Maureru, poručuju iz OO DPS-a

Opštinski odbori DPS-a i SDP-a pozvali su odbornika Nove Novicu Stanića da se izvini zbog izgovorenih riječi na sjednici lokalnog parlamenta upuć­enih na račun Socijaldemokratske partije da je antisrpska i profašistička partija. Stanić kaže da je to što je rekao „konstatacija u kakvom se položaju nalaze Srbi, a nikako govor mržnje“. Stanić je poručio da će se zbog izgovorenih riječi izviniti onda „kada Crna Gora bude zemlja ravnopravih građana i ljudi“, što prema njegovim riječima sada nije slučaj.
– Ne radi se ni o kakvom govoru mržnje već samo o konstataciji stanja i atmosferi u kojoj srpski narod živi u Crnoj Gori. Naime, Crna Gora je postala zemlja u kojoj se vaspostavlja život mržnje, koja se prije svega ispoljava prema srpskom narodu. Ovde se više od deset godina vodi najprizemnija antisrpska politika u kojoj bajrači SDP, a logističku im podršku daje DPS – smatra Stanić i navodi niz dešavanja po kojima on izvodi takav zaključak.
– Prvo je uveden maternji jezik kada je u Ustavu Crne Gore pisalo da je službeni jezik srpski. Kao kolateralna šteta ovog protiv ustavnog čina, otpušteno je 28 profesora srpskog jezika, koji su i danas bez posla. Prešlo se i preko podatka da 63 odsto stanovništva govori srpskim jezikom koji je u Crnog Gori proglašen manjinskim.
Samo je antisrpska i profašistička politika mogla dvotrećinsku većinu pretvoriti u jezik manjine. Treba li da podsjećam i na najprizemniju hajku koja je poslije Savindana krenula na mitropolita Anfilohija i Srpsku pravoslavnu crkvu. Tražilo se rušenje crkve na Rumiji i progon „izvanjaca“ i „mantijaša“ iz Crne Gore. Sve se to radilo i radi protiv jedne i jedine kanonske crkve u Crnoj Gori – navodi Stanić i objašnja da je Srpska pravoslavna crkva jedino mjesto gdje se još slobodno može okupljati srpski narod u Crnoj Gori.
– I oduzimanje državljanstva Predragu Popoviću, predsjedniku Narodne stranke, dio je antisrpske politike. Nažalost, ne vidi se kraj ovoj politici, pa i ono što smo očekivali od Evropske unije da zaštiti jedan narod, njegov jezik, pismo, kulturu, i duhovnost, nije se desilo – kazao je Stanić i izrazio nadu da će crnogorska vlast u pregovorima sa Evropskom unijom biti uslovljena da stvori društvo ravnopravnih naroda.
– Kada se to desi uslijediće i moje izvinjenje za konstaciju u kojim uslovima žive danas Srbi u Crnoj Gori. Kada se to desi spreman sam da se izvinim svakome ko je moje konstatovanje položaja srpskog naroda i imenovanja krivca za to okarakterisao kao govor mržnje – poručuje Stanić.
Iz DPS-a kažu da će narednih danima donijeti odluku da li će prisustvovati narednim sjednicama lokalnog parlamenta, ili će se odlučiti na bojkot, dok im se Stanić ne izvini. Čelnici OO DPS-a obećavaju da će Stanića prijaviti kod Leopolda Maurera.
– Imajući u vidu kakve je posledice imao govor mržnje izrečen u Pljevljima u bliskoj prošlosti, koalicija Za evropska Pljevlja će o svemu upoznati šefa Evropske komisije Leopolda Maurera, poručili su iz DPS-a i objasnili da Stanić diže tenzije u vrijeme popisa.
– O daljem učešću u radu lokalnog parlamenta odlučiće organi partije – kazao je šef odborničkog kluba DPS-a Ljubiša Ćurčić objasnivši da se on i dalje nada da će se Stanić izviniti zbog izrečenih riječi.
Podsjećamo, da je na sjednici lokalnog parlamenta u polemici sa odbornikom SDP-a Branislavom Veljkovićem, Stanić rekao: „SDP je antisrpska i profašistička partija“. Nakon te Stanićeve izjave odbornici SDP-a i DPS-a su napustili zasjedanje tražeći da im se Stanić izvini. Pošto je Stanić odbio da se izvini oni se nijesu vraćali na sjednicu SO.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Dan%20u%20Pljevljima&clanak=275593&datum=2011-04-10

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: