Početak > Uncategorized > Vladislav Bojović nabrčkao gomilu gluposti i laži (5. april 2011)

Vladislav Bojović nabrčkao gomilu gluposti i laži (5. april 2011)

STAV O POPISU

Politika identiteta

 

U domenu identitetskih pitanja predstojeći popis svakako ima naglašen politički značaj. Njegovi rezultati će značajno odrediti buduće rješavanje krupnih državnih pitanja i ukupne političke odnose. Nismo ni sumnjali da će crnogorski režim, sledstveno svojim uskim interesima, dati sve od sebe da popis politizuje. Kampanju je nezvanično započeo od trenutka kada je izmijenio Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju, u namjeri da na silu nametne crnogorski jezik koji bi, umjesto maternjeg, djeca trebalo da uče u školama. Kao zvanični početak kampanje možemo uzeti promjenu prvobitno donesenog zakona o popisu. Izgleda da se vladajuća koalicija u prvi mah preračunala, pa potom zaključila da prvobitna verzija zakona o popisu ne garantuje dobru osnovu za ostvarenje asimilatorskog nauma.
Izmjenom zakona o popisu režim je, prije svega, učinio pitanja o identitetu nedovoljno jasnim, pokušavajući da u lovu u mutnom ostvari što povoljniji rezultat. Praktično, kampanju režima treba sama za sebe da vode ovako formulisana pitanja. Njihova nejasnoća ide do granice od koje počinje sugerisanje. I pitanje o nacionalnosti i pitanje o jeziku postavljeno je tako da sugeriše odgovor. Popisivačima pri tom nije dozvoljeno da ova pitanja razjašnjavaju, čak i kada građani ukažu da im nisu jasna, jer ima ko je za to zadužen. Svesrdnu podršku njihovom „pravilnomćć razumijevanju već danima pružaju režimu naklonjeni mediji i ekstremni nacionalistički krugovi kao formacije zadužene za specijalne operacije.
Prvo pitanje: ,,Šta ste po nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti?“ – u sebi nesumnjivo krije sugerisanje odgovora. Dodjeljivanjem prvenstva pojmu nacionalnog i vezujući ga isključivo za posjedovanje državljanstva i pripadnost državi, režim želi da navede što veći broj građana da se izjasne kao Crnogorci. Da živimo u zemlji u kojoj vlast ima pošten odnos prema svojim građanima i odgovoran odnos prema onome što popis treba da utvrdi, ovo pitanje bi ostalo u obliku iz prvobitne verzije zakona i glasilo bi: ććŠta ste po etničkoj pripadnosti?ćć Jer popis upravo treba da utvrdi kako se građani izjašnjavaju o svom etničkom porijeklu. Etničko porijeklo se odnosi na duhovni identitet pojedinca i u sebi objedinjuje kulturnu, jezičku i vjersku pripadnost.
Vlast nastoji da iskoristi činjenicu da su građani Crnu Goru prihvatili u njenom novom ustavnopravnom poretku, pa gaji uvjerenje da će ih to navesti da promijene svoj identitet. Međutim, novi državnopravni status Crne Gore ne može biti izvor bilo čijeg etničkog identiteta, odnosno nešto čime bi trebalo da se rukovode građani prilikom izjašnjavanja o svom porijeklu, jeziku ili vjeroispovijesti. Pokušavajući da izjašnjavanje o nacionalnom, odnosno etničkom identitetu vežu za državnost Crne Gore, predstavnici režima praktično sugerišu da se građani izjasne kojoj državi pripadaju, što predstavlja novi paradoks. Pa valjda svi mi, građani Crne Gore, pripadamo ovoj državi, školujemo se u njoj, radimo i plaćamo porez, ali pripadamo i različitim etničkim identitetima, a kojim – to upravo popis treba da utvrdi.
Drugo pitanje: ,,Koji je vaš maternji jezik (crnogorski, srpski, bosanski, albanski, hrvatski ili neki drugi jezik)“ takođe sugeriše odgovor, upravo time što je tendenciozno ponuđen prvo crnogorski jezik, pa onda srpski…, iako srpskim jezikom govori ubjedljiva većina građana Crne Gore, što je pokazao i poslednji popis održan 2003. godine. Izjašnjavanje o jeziku predstavlja izjašnjavanje i o pripadnosti određenoj jezičkoj tradiciji, i tako treba da bude shvaćeno. Misli se na jezik koji smo govorili u ranom djetinjstvu, koji smo učili u osnovnoj školi, ali i jezik kojim su govorili naši preci.
Za režim je neprihvatljivo da se u etničkoj strukturi Crne Gore zadrži postojeći nivo Srba. Još je manje prihvatljivo za aktuelnu vlast da se održi nivo podrške srpskom jeziku, iako je srpski jezik suštinska odrednica istorijskog bića Crne Gore, trajna vrijednost crnogorskog duhovnog prostora, temelj naše tradicije i kulture. Politika identiteta skrojena je isključivo po mjeri interesa opstanka na vlasti sadašnjih vladajućih struktura. Aktuelna vlast je u manipulisanju intimnim osjećanjima građana, već odavno otišla predaleko, ali ima namjeru da ide i dalje od toga. Stoga ne treba da čudi zašto u kreiranoj atmosferi identitetske konfuzije postoje građani koji svoju nacionalnu, odnosno etničku pripadnost iskrivljeno shvataju kroz posjedovanje lične karte. Vladajuće strukture očigledno nastoje da pretvaranjem Crne Gore u nacionalnu državu legitimišu njeno pretvaranje u svojinu nekoliko pojedinaca. Oni koji su se predstavljali kao zagovornici građanske Crne Gore sada se pojavljuju u ulozi rušilaca građanskog koncepta. Na svu sreću, klovnovi ne pišu istoriju. Bestidna manipulacija identitetskim pitanjima i pokušaj redefinisanja istorijskog identiteta Crne Gore posebno je veliki razlog zbog kojeg će postojeći režim, prije ili kasnije, otići u najnedostojniji dio crnogorske političke istorije.
Autor je Član glavnog
odbora SNP-a
i odbornik u SO Pljevlja

Piše: Vladislav Bojović

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=274856&datum=2011-04-05

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: