Početak > Uncategorized > Nova srpska demokratija histeriše dok popis traje (10. april 2011)

Nova srpska demokratija histeriše dok popis traje (10. april 2011)

 

NOVA NAJAVILA PRIJAVU PROTIV GORDANE RADOJEVIĆ AKO NE POVUČE ZABRANU UVIDA U MATERIJAL KOMISIJAMA

Slika

MONSTAT falsifikuje popisne rezultate

~Dopis Radojevićeve je u suprotnosti sa članom 11. zakona o popisu, tvrdi Slavko Fuštić, najavljujući da će se Nova obratiti EUROSTATU i delegaciji EU u Crnoj Gori

 

Nova srpska demokratija najavila je juče da će podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora Zavoda za statistiku (MONSTAT) Gordane Radojević ukoliko ne povuče dopis svim opštinskim kom­isijama u Crnoj Gori kojim se zabranjuje njihovim članovima da imaju uvid u poje­dinačne upitnike.
Na konferenciji za novinare funkcioneri Nove srpske demokratije Slavko Fuštić i Branislav Anas­ta­sijević pokazali su tekst dopisa, za koji kažu da sasvim dovoljno navodi na sumnju da će MONSTAT pokušati da falsifikuje rezultate pop­isa.
Fuštić je rekao da se od MONSTAT i može očekivati da bude u funkciji poli­tičkih partija na vlasti, obrazlažući to ocjenom Evropske komisije da je javna administracija u Crnoj Gori visoko politizovana.
– U dopisu, Radojević navodi da članovi popisnih komisija ne smiju imati uvid u individualne podatke, odnosno popisnice, a to uputstvo je potpuno u suprotnosti sa članom 11. zakona o popisu stanovništva. U tom članu piše da popisne komisije kontrolišu rad popisivača i instruktora, a ovdje se ističe da ne smiju da imaju nikakav uvid. O čemu se onda radi, i kakva je naša funkcija u popisnim komisijama – pita se Fuštyć.
Anastasijević je rekao da je u pitanju klasično kršenje zakona, i da se i na ovaj način vidi da MONSTAT želi da na krajnje netrasnparentan način sprovede popis sta­novništva, koji će biti okončan 15. aprila. Najavili su da će o potezu MONSTAT informisanti EUROSTAT i ambasadora EU u Crnoj Gori Leopolda Maurera.
Fuštić je rekao da u spornom dopisu iz MONSTAT piše da članovi op­štin­skih popisnih kom­isija ne smiju da vrše prebrojavanje popisnog materijala, a zakon im to omogućava.
– Da direktor MONSTAT nije opaka, bila bi smiješna. Na popisu iz 2003. godine opštinske komisije imale su uvid u popisni materijal, zbog čega nam razlog zabrane na ovom popisu nije jasan. Ne vidimo svrhu zašto bi se bilo šta krilo od nas – podvukao je Fuštić.
On je podsjetio da su čla­novi popisnih komisija potpisali izjavu o povjerlji­vosti da ako daju neki poda­tak, onda postoji Krivični zakonik i oni će biti kri­vično gonjeni.
– Pitanje je, zbog čega smo mi sad postali nekakvi ins­ajderi i neprijatelji koji ne smiju da vide lične po­datke, a popisivači i opš­tinski instruktori koje su opšt­inske popisne komisije ime­novale, imaju veću mogu­ćnost pristupa popisnom materijalu nego mi. Sada smo došli u situaciju da ja, kao član opštinske komisije, ne mogu da vidim svoju popisnicu – kaže Fuštić.
On je optužio Gordanu Rad­oj­eviću za samovolju, tvrdeći kako je njen dopis po­kušaj da se provjera podataka pri­kupljenih na popisu obavi potpuno van kontrole javnosti.
– Oni žele da se objave oni rezultati koji nekome odgovaraju, odnosno da se objave oni odgovori koje građani Crne Gore nijesu dali. I sada je, kao i 2003. godine, postojao politički dogovor vlasti i opozicije da pop­isne komisije kontro­lišu materijal, ali Radojević ovim to eliminiše – rekao je Fuštić.
M.V.

MONSTAT:  Ne damo partijama podatke
Zavod za statistiku odbacio je optužbe Nove srpske demokratije tvrdeći da je dopis koji je poslat opštinskim komisijama u skladu „sa zakonom o popisu i metodologijom popisa“.
– Ovaj dopis je samo jedan u nizu onih koji su poslati komisijama, a u smislu organizacije i obezbjeđivanja uslova da bi se primijenila metodologija popisa. Dužnost i zakonska obaveza MONSTAT-a je da zaštiti individualni podatak građana i ne dozvoli da pristup istim ima bilo koja polityčka partija – navedeno je u saopštenju MONSTAT-a čiji je direktor Gordana Radojević.
Otvaranje pristupa upitnicima, odnosno individualnim podacima građana, se tvrdi u saopštenju, partijama stvorila bi se mogućnost korišćenja podataka, ne samo u statističke već i druge svrhe.
– To je suprotno članu 20. zakona o popisu – zaštita prikupljenih podataka u popisu. Obavijestili smo sve popisne komisije da je jedan od najvažnijih uslova kvalitetne realizacije projekta popisa da se individulani podaci moraju zaštiti – istakli su iz MONSTAT-a.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=275557&datum=2011-04-10

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: