Početak > Uncategorized > Amfilohije: „Kolo srpskih sestara jedno od svjedočanstava kojem narodu pripadamo“ (7. mart 2011)

Amfilohije: „Kolo srpskih sestara jedno od svjedočanstava kojem narodu pripadamo“ (7. mart 2011)

Митрополит Амфилохије: Ослободите се страха

уторак, 08. март 2011 08:44 З.  Ш., Дан
 

 

Народ у Црној Гори треба ослободити страха у сусрет попису становништва, и да се свако изјасни како жели, не страхујући да ће због тога остати без посла. То је поручио митрополит црногорско приморски Амфилохије током разговора са чланицама Кола српских сестара у Херцег Новом. „Очигледно да је данас најопасније у Црној Гори изјаснити се да си Србин. Остало све може. Остало се све подржава и то је оно што је најтрагичније. Коло српских сестара и сви ми треба да помогнемо и овој нашој Црној Гори, овој нашој држави коју сви поштујемо да не гради своју и будућност свог народа на страху, на диобама и на видљивом и невидљивом насиљу казао је митрополит, додајући да је и Коло српских сестара једно од свједочанстава којем народу припадамо.

Попис у Црној Гори, се, како је истакао, спроводи на основу насиља и страха који је утјеран у кости овом народу. Упозорава да то није добро за Црну Гору јер води у дубоку подјелу, какве није било у досадашњој историји.

„Зато је и ту улога Кола српских сестара и у вези са пописом да помогне народу да се ослободи страха. Један од принципа Уједињених нација је да народе земаљске ослобађају од страха. Ево, у Црној Гори је насушна потреба да се овај народ ослобађа од страха. Нека се изјашњава како ко жели али да се не изјашњава на основу страха и бојазни да ће сјутра због тога што се изјаснио овако или онако остати без посла без школе, саопштио је митрополит Амфилохије.

Додајући да је српство и овога пута највише на удару у Црној Гори, он је нагласио да то траје од 1945. године. До тог времена, појаснио је, у Боки и Црној Гори било је 95 одсто оних који су се декларисали као Срби.

„За вријеме Краљевине Црне Горе до 1918. године, а то је писало и у тадашњим уџбеницима изјашњавали су се као Срби католичке, Срби мухамедаnске и Срби православне вјероисповјести. То су историјске чињенице. У пописима и изјашњавањима од 1945. до 2003.године то се мијењало. На последњем попису 32 осто грађана у Црној Гори изјаснило се као Срби а чак 65 процената да говори српски језик. Државне власти кажу „нећемо дозволи таква дешавања из 2003 године“. То су опасне и отровне ријечи. То значи, наставићемо насиље, заплашићемо народ. Али треба ослобађати људе тог страха и априлски попис је историјска прилика,  закључио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

http://in4s.net/index.php/politika/srbija-cg-srpska/5792-mitropolit-amfilohije-oslobodite-se-straha

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: