Početak > Uncategorized > Srbovanje u Crnoj Gori, groznica pretpopisne večeri (31. mart 2011)

Srbovanje u Crnoj Gori, groznica pretpopisne večeri (31. mart 2011)

Srbovanje u Crnoj Gori

Groznica pretpopisne večeri

Nebeski narod i strah od letenja: Novak Đoković u anonimnoj kampanji

Nebeski narod i strah od letenja: Novak Đoković u anonimnoj kampanji

Photo: slobodnaevropa.org

Uoči početka popisa u najmanjoj državi na Balkanu, institucije, nevladine organizacije i raznovrsne pojedince trese nacionalni delirijum – izjasniti se kao pravoslavni Srbin postala je mera čojstva i junaštva; sa svih strana trešte nadahnuti govori o hrabrim predačkim uzorima koji se nikad nisu plašili da se izjasne kao pravoslavni Srbi, gradovi su oblepljeni sumanutim plakatima koji pozivaju na razmnožavanje, a verski lideri prizivaju u pomoć čak i Ujedinjene nacije…

Svi oni kojima je srpstvo na duši a patriotizam na pameti pozvali su ovih dana Srbe pravoslavne vere da se na predstojećem popisu izjasne kao Srbi pravoslavne vere.

Marketinške poruke kojima se već nedeljama mrcvare crnogorski građani na temu nekog od tri stuba identiteta za potvrdu na popisu stanovništva, kreativno razigravaju različite kombinacije srbovanja u jeziku, veri i nacionalnom opredeljenju. U finalu, kako i priliči, stigao je ubedljivo najluđi slogan – Rađajmo se, množimo se i napunimo zemlju – autorsko čedo najnovijeg među srpskim biserima u regionu, nevladine organizacije Srpska medijska mreža.

Predsednik ove sveže iznikle NVO posvećene „srpskim radio-talasima“ izvesni je Zoran Nikolić, nekadašnji novinar u podgoričkom listu „Dan“, a sada urednik radija „Bum“, inače dugogodišnji član izbornih štabova Nove srpske demokratije u raznim političkim trkama po Crnoj Gori. U svetlu aktuelnih prekograničnih korupcionaških afera, međutim, daleko je zanimljiviji podatak da Nikolić radi i u jednoj mešovitoj srpsko-srpskoj konsultantskoj firmi čiji su se vlasnici godinama kalili u političkom marketingu Srbije, naročito uspešno u vreme dok je sedištem u Nemanjinoj 11 u Beogradu stolovao Vojislav Koštunica.

Razmnožavanje za punjenje zemlje: Bilbord umreženih Srba

Photo: Stock

Uz Srpsku medijsku mrežu u kampanji za srpsko razmnožavanje i izjašnjavanje na crnogorskom popisu učestvuju i Radio „Bum“ te „Srpski jug“, časopis za književnost, umjetnost i kulturu Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine – koji u najnovijem broju donosi besedu Gojka Đoga i druge priloge zanimljive ljubiteljima pisane reči. Zasebnu kampanju vodi prošle godine osnovan ogranak Matice srpske, sa dva televizijska spota kojima se „Srbi hrabre da odgovorom na popisnicu sačuvaju identitet“.

Za razliku od Srba jezičke orijentacije, Srbi nebeskog porekla težište stavljaju na crkveni identitet. Tako će tezu da je izjašnjavanje o članstvu u ovom ili onom etničko-verskom taboru – pitanje od kosmičke važnosti, potvrditi konačno i Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je u svom saopštenju naglasila građansku obavezu čuvanja „obraza i duše“. Večne paklene muke očekuju sve one koji se na popisu budu izjasnili „neodređeno kаo ‘vjernik’, kаko nаžаlost sugerišu pojedini instruktori Monstаtа, ili s nekim nаcionаlnim ili bilo kаkvim drugim dodаtkom, kаko sugerišu neki političаri“, jer će biti svrstani u druge religiozne grupe i time „lišeni iskаzivаnjа svog stvаrnog vjerskog identitetа“, upozorava Amfilohijeva mitropolija. Mitropolija SPC-a je ovome priložila i svetovni „argument“: „Nаime, premа uputstvimа Ujedinjenih nаcijа i Evropske zаjednice sаmo postoje i priznаju se vjeroispovijesti: prаvoslаvnа, kаtoličkа, protestаntskа, islаmskа itd. pа se tаko trebа i pisаti i izjаšnjаvаti, bez obzirа nа nаcionаlnu ili neku drugu pripаdnost“.

Inače, Ujedinjene nacije i Evropska unija, bez sve šale, nemaju nikakva uputstva o verskom članstvu, niti se bave priznavanjem verskih zajednica.

„Bilbordi, TV spotovi, specijalne radio i TV emisije, okrugli stolovi, javna i tajna propaganda, optužbe za ‘izdaju’, pozivi na ‘patriotizam’… Sve ovo deo je atmosfere pred popis stanovništva Crne Gore, koji će početi 1. aprila. ‘Statističko’ pitanje već nedeljama je u senci politike, pa ukupni ambijent sve više liči na dane pre važnih izbora ili nekog odlučujućeg referenduma. Nema gotovo nijednog događaja a da se ne tumači kroz prizmu budućeg popisa i to, uglavnom, na temu kako će se građani izjasniti o tri ‘identitetska’ pitanja: kojim jezikom govore, koja je njihova crkva i koje su nacionalne pripadnosti. Ovo treće je, izgleda, pitanje nad pitanjima!“, opisuje jedan crnogorski liberal na svom blogu.

Popis počinje 1. aprila i trajaće dve sedmice. Pretpopisna šutnja, nažalost, nije predviđena.

http://www.e-novine.com/region/region-tema/46224-Groznica-pretpopisne-veeri.html

Advertisements
Kategorije:Uncategorized
 1. april 4, 2011 u 3:12 am

  Novak Djokovic, ponos svih pravih Crnogoraca ! Dusmani gorite zajedno sa autorom ovog teksta!

  • rajo
   april 4, 2011 u 3:26 am

   Novak je Crnogorac posrbljen u Beogradu.

 1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: